Korak do nemogućeg!

Skener 9. jun 201721:23 > 21:24
Clive Brunskill Getty Images

“¡Mátalo!“, doviknuo je Rafi neko sa tribina. Nadal ga verovatno nije čuo, ali savet je poslušao i “ubio je“ Dominika Tima. San je blizu, la decima je nadohvat ruke.

Julian Finney/Getty Images

U dosadašnjem toku turnira Nadal je izgubio samo 29 gemova i teško je poverovati da taj čovek nije uzeo Gren slem titulu još od Garosa 2014. godine. I ne samo da nije uzeo titulu, nego je prošao kroz golgotu povreda, poraza od mnogo slabijih igrača i sumnji hoće li ikada više moći da konkuriše za najveće trofeje.

Dominik Tim je autoritativno savladao Đokovića, u džepu je imao i trijumf nad Nadalom u Rimu, ali Rafa u Bulonjskoj šumi menja kožu – bio je nervozan samo u prvih nekoliko gemova, a onda je Austrijanca uvukao u mašinu spinova na bekhend i napada u forhend stranu.

Tim se koprcao, pokušavao da se nadigrava s osnovne linije i da tako stekne samopouzdanje za ravnije napade, ali skoro svaki put je promašivao – Nadal je uspeo u onome što je učinio nebrojenim rivalima tokom karijere, isisao je veru iz njih.

Čovek će u nedelju igrati za 10. trofej na Rolan Garosu. Hej, deseti! Pa nije lako deset puta ni doći na turnir, a kamoli ga osvojiti – do dvocifrenog broja trofeja na istom Slemu došla je još jedino Margaret Kort, ali u doba modernog, gladijatorskog sporta takvo dostignuće graniči se sa nemogućim. Zapravo, nemoguće je za sve osim za Rafaela Nadala.

Adam Pretty, Getty Images

Ali na putu mu stoji još jedna prepreka – kao bik snažni i verom u sebe nabijeni Stan Vavrinka. Istina je da Endi Mari nije odigrao mnogo mečeva prethodnih nedelja i da kondiciono nije na vrhuncu, ali je svejedno đavolski težak poduhvat Škota ostaviti bez daha i gasa.

Upravo to učinio je Vavrinka – četiri i po sata udarao je iz sve snage, pri tom uspevši da zadrži punu koncentraciju (“physically and mentally present“, lepo je to sročio Stan), da ne prođe ni kroz jednu vidnu fizičku krizu i da ne pokaže ni trag nervoze čak i kada je išlo po zlu i kada je Endi vraćao lopte koje niko drugi na planeti verovatno ne bi.

Pravio je Mari greške, to je tačno, ali i Škot je pokazao dobar deo svog onoga što ga čini vrhunskim teniserom – vraćao je smečeve kao od šale i lobovima izazivao kolektivno “uh“ na tribinama, demonstrirao istančan osećaj za loptu i improvizaciju, a njegove pogrešne odluke mogu se nabrojati na prste. Međutim, Vavrinka je napravio 87 vinera protiv jednog od najboljih defanzivaca svih vremena, dobar njihov deo iz pozicija koje nisu bile idealne i na lopte koje nisu bile kratke.

Nekada stanem, zakopam po mozgu i zapitam se: Stani, je l’ moguće da je to onaj isti Vavrinka koji do 2013. godine nije mogao da pobedi u važnom meču ni pod tačkom razno? Ne da nije mogao da pobedi, bio je sinonim za “choker-a“, mogla se kuća staviti da on neće ni namučiti favorite.

A onda su se zvezde poklopile, Magnus Norman je bacio svoju magiju, ubedio ga da nije ništa lošiji od onih na vrhu i evo gde je Stan sada – od ponedeljka će biti treći na svetu, drugi ako pobedi u finalu, a ne zaboravite da u Gren slem finalima ima skor 3-0.

Kad smo već kod perspektive i vraćanja u prošlost, Đoković će od ponedeljka biti četvrti na svetu, poslednji put tako nisko bio je sredinom oktobra 2009. godine. A u četiri je prvi put ušao pre deceniju, posle svog prvog polufinala Rolan Garosa. U nedostatku boljih izraza, nenormalan kontinuitet, u tom kontekstu lakše se i razume sadašnji pad.

Oprostite na digresiji, ova priča nije o Novaku, on će u nedelju i zvanično postati bivši šampion, a tada ćemo dobiti novog-starog prvaka.

Julian Finney/Getty Images

Rafa deluje nezaustavljivo, ali ako Vavrinka bude imao svoj dan, ništa nije nemoguće. Zamisliv je scenario u kojem iznenađenje može da se dogodi – Stan mora da igra kao u finalu 2015, da tako naruši Rafin oklop i da isprovocira češće kraće lopte odakle će graditi i neće dozvoliti Nadalu da ga uvuče u mašinu kao što mu je pošlo za rukom u duelu sa Timom.

Vavrinka će morati da igra riskantni, tenis niskih procenata i da servira vrhunski, ali Nadal u dosadašnjem toku turnira nije morao ni da posegne za rezervama i sigurno će na jači otpor reagovati u svom stilu – šampionski.

Kako je turnir u fazi kulminacije, apsolutni fokus bio mi je na tenisu i, ako mi verujete, prvi put sam ove godine na Garosu uživo pogledao i poen Nadala. U stvari, gledao sam najveći deo oba susreta, svaki put sam iznova zahvalan na toj prilici i zato ne razumem ljude koji imaju karte, a ne pojave se.

Ništa, samo sam želeo da vam se pohvalim da sam malo i gledao tenis, a sada vas ostavljam uz…

Crtice iz Pariza

Adam Pretty, Getty Images

– Izlazim iz stana, zamišljen, planiram dan. “Je li i ti navijaš za Nadala?!“, viknuo mi je bukvalno trideset centimetara od lica simpatični, sedi brka. Očigledno je video akreditaciju koju uvek nosim oko vrata jer bih je inače izgubio. Njegov osmeh od uha do uha ne mogu da slažem, voleo bih da Rafa pobedi: “Naravno“, rekoh. “I ja!“, urla jednakom silinom, podiže pesnicu uvis i prolazi. Ulepša mi jutro čovek.

– Simonu Halep u subotu čeka finale, ali je posle konferencije za medije svratila do stadiona Filip Šatrije i malo gledala meč Vavrinke i Marija. Osmehnula se kada su je prikazali na velikom ekranu i dobila je glasan aplauz. “Dobro sam spavala, igram dobro pod pritiskom, dopada mi se to. Pre tri godine kada sam ovde igrala finale, bilo je 50 ljudi oko mene – porodica, prijatelki, svi živi, a sada ostajem samo sa timom i istom rutinom“, kaže Rumunka, koja će postati broj jedan ako slavi u subotu.

– U četvrtak uveče priređen je koktel za novinare i, kao i uvek, klopa je bila vrhunska. Lično mi se ne dopadaju ostrige, ali kolege su uživale, ja sam se zadovoljio ozbiljnim izborom sireva, krvavicama, lososom i još nekim ukusnim stvarčicama kojima ime ne znam. Lekciju od prošle godine organizatori su naučili, piva nije bilo u ponudi, pa smo ovoga puta bili na nivou i pili smo šampanjac i vino. Fino opuštanje.

– Miomir Kecmanović izgubio je od Nikole Kuna, a desila se i jedna neobična situacija – Španac je ramom zahvatio loptu i pogodio pticu, koja se na čas zateturala i srećom nastavila sa letom. Inače, Kun je ozbiljan potencijal, poseduje vrlo jake udarce i forhendom i bekhendom, obratite pažnju na njega – meča koji su Miomir i on odigrali ne bi se postideli ni u seniorskoj konkurenciji.

– Mediji se trude da bolje upoznaju Jelenu Ostapenko, ali ona na konferencijama za medije daje izuzetno kratke odgovore, mnogo je opuštenija u komunukaciji jedan na jedan, u šta su i čitaoci Sport kluba mogli da se uvere. Ipak, uspeli su da izvuku nešto o hobijima: “Volim detektivske knjige, Agatu Kristi, čitam i ovde na turniru pred spavanje. Od muzike mi se dopada pop, neki ruski izvođači, zatim Enrike Iglesijas i The Weekend. Volim i rep“.

Letonija je sada u stanju euforije, Ostapenko je stavila tenis na mapu, pozivi se nižu, a zvao je čak i predsednik. “Zapravo je zvao moju mamu jer moj broj niko ne zna“, rekla je Jelena uz osmeh.

– U subotu ujutru Marijana Veljović, sudija sa zlatnim bedžom ITF, gostuje na našem blogu i predstavlja vam sudijski život na Rolan Garosu. Uživaćete.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)