Ozmova “trojka“: Zaborav, iznenađenja, budućnost

Adam Pretty, Getty Images

Počinje 131. izdanje Vimbldona, a uz brojne ekskuzivne materijale na televiziji i sajtu Sport kluba, na svim našim kanalima gledaćete mnogo kvalitetnih mečeva. Svakoga dana preporujemo mečeve na koje treba obratiti pažnju.

Ježi Janovič – Denis Šapovalov

Poljak je 2013. godine igrao polufinale Vimbldona, Top 10 mu se smešio, ali su ga povrede i temperament odgurale skoro u zaborav. Jak servis, agresivan tenis i sklonost drop šotovima i improvizaciji, uz emotivan nastup, garantuju zabavu kada Janović igra.

Ali nije samo Ježi mamac da budete uz TV, Denis Šapovalov je prošlogodišnji juniorski osvajač Vimbldona i momak dopadljivog stila igre – levoruk je, poseduje snažan forhend i jednoručni bekhend sklon oscilacijama, ali kada ga pogodi…

Teren broj sedam, 12.30 po srednjoevropskom vremenu.

Clive Brunskill, Getty Images

Ana Konjuh – Zabine Lisicki

Nemica nam dolazi pravo iz rubrike “gde su, šta rade“ – zbog povrede bicepsa prvi turnir u 2017. godini odigrala je tek nedavno na Maljorki i dobila je dva meča pre nego što je ispala od Julije Gerges. Da je bilo koji drugi turnir u pitanju, konstatacija da Nemica nema mnogo šansi bila bi sasvim na mestu, ali igra se na Vimbldonu, mestu na kojem je 2013. igrala finale, dve godine ranije polufinale i još tri puta četvrtfinale.

Lisicki priznaje da se zbog strasti za tenisom često posle povreda vraćala ranije nego što je trebalo, ali takve greške više neće ponavljati – mada bi mnogi rekli da je starija, tek joj je 27 godina i vremena još ima.

A vreme radi i za Anu Konjuh, koja je prošle godine na Vimbldonu iskrenula skočni zglob i morala da preda meč Agnješki Radvanjskoj, i to nakon što je propustila meč loptu. Trava je Anina omiljena podloga i ima velika očekivanja iako priprema nije bila idealna.

Kako kaže kolega Pralica, “sudar najjačih nogu na WTA turu“, uživaćete – taj meč poslednji je na terenu broj 14, oko 18.30.

Adam Pretty, Getty Images Sport

Marin Čilić – Filip Kolšrajber

Hrvatski teniser jedan je od favorita iz senke i prvo kolo donosi mu vrlo jak test. Biće im to prvi međusobni okršaj na travi, a Kolšrajber vodi sa 6-3 ukupno, uključujući i trijumf u poslednjem okršaju prošle godine u Roterdamu.

Nemac je nekadašnji osvajač Halea, prošle godine igrao je u finalu Štutgarta, a 2012. došao je i među osam najboljih na Vimbldonu. Dobro širi teren, trudiće se da „rastegne“ Čilića i da mu ne dozvoli mnogo istih lopti i, ako ga servis bude služio, može da napravi probleme šampionu US opena iz 2014.

Ipak, Marin se naročito podigao u poslednje vreme, igrao je finale na Kvinsu i žreb mu je posle relativno prohodan, što je psrilika koju ne želi da ispusti. Želeće da napada u ranoj fazi poena i da koristi svaki kraći servis rivala za momentalno preuzimanje inicijative.

Biće to fini pokazatelj Čilićeve mentalne stabilnosti i veoma kvalitetan meč u najavi – treći po redu na terenu broj dva, oko 15.30 po srednjoevropskom vremenu.

Neću biti mnogo pametan ako preporučim ceo program na Centralnom stadionu – kako će se Mari snaći, povratak Kvitove, može li Medvedev da naškodi Vavrinki…

Ispratite i kakva će Jelena Ostapenko biti u svom prvom Gren slem meču posle titule na Rolan Garosu, pogledajte buduću Top 10 teniserku Marketu Vondrušovu, možda i poslednji vimbldonski meč Tomija Hasa, kao i povratak na Vimbldon Viktorije Azarenke u susretu sa talentovanom Amerikankom Sisi Belis.