Novakova stara strast, šou na sedmici, psovke i plač

Skener 3. jul 201721:34 > 21:35
Clive Brunskill, Getty Images

Ko god da je prošao, zastao je makar na sekundu, brojne kolege su ga i fotografisale, a i broj novinara bio je popriličan, pogotovo uzevši u obzir da su u toku bili mečevi.

Eto toliku je pažnju izazvao trening Novaka Đokovića na Orangi parku, delu unutar kompleksa Vimbldona sa terenima namenjenim za trening. Sparing partner mu je bio Rišar Gaske i to nam je garantovalo lepe poene uprkos tome što intenzitet razmena nije bio naročito visok.

“That is the one I was looking for (to je ta koju sam tražio)“, uzviknuo je Novak posle jednog preciznog bekhenda, a ubrzo zatim pohvalio je Rišara za savršeni drop šot: “Magnifique!“

Prisutan je bio i Mario Ančić, razgovarao je s Novakom na engleskom kako bi i Andre Agasi razumeo, a Đoković se na tren vratio staroj strasti – imitiranju. Ovoga puta na meti je bio uprao njegov trener, Novak je odlično “skinuo“ Andreove ubrzane pokrete, na šta se Agasi od srca nasmejao.

Posle tradicionalnog boćanja, Đoković je sa Ančićem još malo vežbao udarce u penjanju i ubrzo je bilo vreme da se trening privede kraju.

https://twitter.com/ozmo_sasa/status/881849724021731328

Svetlana Kuznjecova gledala je pet-deset minuta Novakovog treninga, sa slušalicama u ušima, kapuljačom na glavi i karakterističnim stavom izgledala je kao nervozni reper, ali je strogoću zamenila širokim osmehom kada joj je prišla Kristina Mladenović i počela da se raspituje o slušalicama.

Doktor Ivo vežbao je servise, neko dete je plakalo, a Pjotr Voznijacki je sa ćerkom dolazio na trening – Karolina je malo zaostajala jer je zverala u telefon, ali je i ona podigla glavu da pogleda koji udarac Đokovića i Gaskea.

Adam Pretty, Getty Images

Rekao sam vam da gledate meč Janoviča i Šapovalova, nadam se da ste me poslušali jer je bio šou, a to su osetili i navijači na licu mesta, pa je prostor oko terena broj sedam bio skoro neprohodan. To je izazivalo gnev jednog od redara, koji je vikao na ljude da se uvuku ne mareći za to što su mečevi u toku, čak je u jednom trenutku počeo da gurka ljude i podsetio me je na one u japanskom metrou koji guraju narod u vozove.

A na terenu se Janovič bezbroj puta raspravljao sa sudijom, da bi na kraju pozvao jednu navijačicu kao svedoka da je lopta bila u autu: “Reci mu, molim te“, obratio joj se i izazvao smeh publike.

Ni mladi Šapovalov nije ostao dužan, a posebno je “poludeo“ kada se Ježi (ili Džerzi, kako ga zovu oni kojima je engleski maternji, čudo jedno kako ih baš briga i da se potrude…) umešao u trenutku dok se Denis raspravljao sa sudijom. “Druže, zašto se mešaš, razgovaram sa sudijom? Nije ovo tvoja svađa“, rekao mu je 18-godišnji Kanađanin.

Uprkos tome, Šapovalov je mnogo smireniji nego što je ranije bio, ističe da ga je mnogo promenila situacija od pre nekoliko meseci kada je pogodio sudiju lopticom u oko.

“Sazreo sam kao osoba, to je osnovno, pogotovo od incidenta u Dejvis kupu pokušavam da se promenim i zadovoljan sam kako napredujem – ne samo ja, nego i moja porodica i moj tim. Razumeo sam da nerviranje ne vredi mnogo, naprotiv, samo se troši energija, bolji sam igrač kada sam smireniji“, kaže Denis, a vi nastavite da pratite tog momka, mogao bi da ima veoma dobru karijeru.

„Pi..u materinu“, rekao nam je na terasi Džek Rider, trener Viktora Troickog. I zaista se nije imalo više šta reći, Viktor zbog problema s leđima nije mogao da se kreće i bio je tih i snužden u razgovoru s novinarima.

Na Rolan Garosu Garbinje Mugurusa rasplakala se i morala da napusti konferencijsku salu nakratko, a sada je isto učinila i Venus Vilijams posle pitanja o učešću u saobraćajnoj nesreći u kojoj je jedan čovek izgubio život. I Petra Kvitova bila je na ivici suza, ali radosnica posle pobede u prvom kolu, dok je Mirjana Lučić-Baroni ispustila 5:0 u trećem setu u duelu sa Nemicom Vithoft.

Nadal je bio uobičajeno oprezan u proceni svojih šansi, a Stan Vavrinka je izgubio u jednom od onih mečeva koji spadaju pod oksimoron “očekivano iznenađenje“ – rovito koleno, trava mu je i bez toga najlošija podloga, a protivnik mlad, inspirisan i u naletu, i epilog je trijumf Danila Medvedeva.

Toliko za prvi dan, ostavljam vas uz…

Crtice iz Londona

Shaun Botterill, Getty Images

– Marko Čekinato uzeo je samo četiri gema u meču sa Keijem Nišikorijem, a raširila se jedna interestantna glasina – Italijan je navodno tek jutros doputovao u London avionom jedne “lou kost“ kompanije i unapred je za večeras rezervisao povratnu kartu. Nije ni tenis uvek i za sve glamurozan sport…

– Dan pred početak turnira i Lucije Šafaržova rešila je da se malo opusti – držeći se sa dečkom za ruke, u dugoj, elegantnoj crnoj haljini išla je ka reci. Bila je to relativno kratka šetnja, najviše od dva sata kasnije vratila se istin putem.

– Nik Kirjos bio je vrlo zabrinut pred medijima zbog povrede kuka, ali stigao je i da se našali kada su ga pitali da li se konsultovao sa Bernardom Tomićem koji je imao sličnu povredu. “Ne znam baš slušam li Bernija previše“, rekao je uz osmeh.

I jedan od kolega je “zablistao“ pitanjem za Nika: “Da li bi voleo da se vratiš ovde sledeće godine 100% fit?“ Ne, verovatno uživa kada igra povređen…

– Evo jedne interesantne istorijske lekcije – 3. jul najkasniji je početak Vimbldona, poslednji put startovao je u julu još za vreme kraljice Viktorije 1896. godine.

– “Dva minuta za pet-šest pitanja“, konstatovao je nemački kolega koliko je Andrea Petković bila iznervirana posle poraza od Domenike Ciblukove. “Već sam prošao kroz to sa njom, čak tri i po minuta za desetak pitanja“, dodao je uz osmeh.

– Pročitajte i pogledajte razgovor sa Novakom Đokovićem, zatim intervju sa mladom Čehinjom Marketom Vondrušovom, a još nije kasno da poslušate našu najavu Vimbldona.

Svakoga dana preporučivaćemo i najzanimljivije mečeve. Očekuje vas mnogo ekskluzivnog materijala iz Londona na TV i sajtu Sport kluba, tako da budite uz nas.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)