Ekskluzivno: Tenis života u 35. godini – kako?

Shaun Botterill, Getty Images

Nedavno je napunio 34 godine, ali to se u njegovoj igri ne oseća, naprotiv, Žil Miler sa nagomilanim iskustvom igra najbolju sezonu u karijeri.

Luksemburžanin je osvojio turnir u Hertogenbošu, na Kvinsu je stigao do polufinala i trenutno je 26. na ATP listi, što mu je najbolji plasman u karijeri.

Dobri rezultati na travi učinili su ga 16. nosiocem na Vimbldonu, mnogi Milera vide i u drugoj nedelji turnira, a levoruki teniser u intervjuu za Sport klub govorio je o tekućoj sezoni, sledećem meču, formi “velike četvorke“…

“U proteklih nekoliko godina igrao sam veoma dobro, od moje poslednje povrede 2013. godine uspeo sam da budem zdrav i da igram u kontinuitetu, što je bila velika i pozitivna promena za mene. Ranije sam imao mnogo povreda, dve koje su uzrokovale dužu pauzu, tako da mislim da je to što sam spreman najveća razlika“, počeo je Miler priču za Sport klub.

Na travi je osvojio spomenutu titulu, u karijeri je igrao još dva finala i ta podloga odlično mu leži.

“Servis je moje najjače oružje, naročito na travi, ali smatram da je sada i moja igra veoma konstantna – riternom vraćam više loptica u teren, a trudim se da budem agresivan, da izlazim na mrežu i da tako stavljam pritisak na suparnika. To me čini nezgodnim na travi“, kaže Luksemburžanin i dodaje:

“Tehnički nisam popravio mnoge stvari, teško je to činiti kada se dođe u određene godine, ali naučio sam kako da svoju igru više i bolje koristim nego ranije. Sećam se da su mi mnogi govorili da treba više da igram servis-volej, ali meni to nije odgovoralo – nekada odigram i to, nekada ostanem pozadi, koristim servis efektnije i mislim da se bolje krećem“.

Shaun Botterill, Getty Images

Miler je igrao četvrtfinale US opena 2008. godine, a na Vimbldon je dvaput dogurao do trećeg kola. Može li sada dalje od toga?

“Sledi mi meč drugog kola, fokusiran sam potpuno na taj meč, a posle ćemo videti. Moj protivnik je Lukaš Rosol – poznajem ga, dobar je igrač i pre nekoliko godina je ovde ostvario veliku pobedu nad Rafom. Prošao je kvalifikacije, već je dobio četiri meča i sigurno se oseća dobro – savladao me je u oba međusobna okršaja i svestan sam da me čeka nezogdan meč“.

Na pitanje kako objašnjava trend da sve više igrača starijih od 30 godina igra veoma dobro, Miler odgovara:

“Ponavljam, mogu da govorim samo u svoje ime, ja nisam bio sposoban zbog povreda da igram pune sezone dugo vremena. Potom sam promenio način fizičke pripreme i još brojne druge stvari, a i u toj poslednjoj pauzi imao sam šest meseci na raspolaganju da naporno radim na svom telu jer je problem bio u laktu, pa sam u teretani mogao da vežbam. Ušao sam u najbolji formu života, to je za mene bio ključ“.

Svojevremeno se Miler sa Jankom Tipsarevićem borio za prvo mesto na svetu u juniorskoj konkurenciji, a sada veruje u srpskog tenisera.

Harry Murphy/Getty Images

“Siguran sam da Janko može da se vrati u Top 30 ili Top 20. Bio je i među deset najboljih tenisera sveta i za njega nema granica kada je fizički spreman i zdrav – vrhunski je igrač, to je dokazao nebrojeno puta, verujem da može ponovo to da dokaže“.

Prvi put u kvalifikacijama Vimbldona Miler je igrao još 2004. godine, a od tada se trava kao podloga mnogo promenila.

“Jeste, promenila se, i to na način koji se meni ne dopada naročito, ali generalno je tendencija poslednjih godina da podloge postaju sporije. I ove i prošlih godina trava je znatno sporija nego ranije, bila je izuzetno brza npr. kada sam ja bio junior. To čini stvari težim za servis-volej igrače i one koji igraju agresivnije, ali tako je-kako je“.

Za kraj, pitali smo Milera da proceni formu velike četvorke na Vimbldonu.

“Endi i Novak prolaze kroz malo teži period, nemaju rezultate kao ranije, ali i dalje su odlični teniseri. Na ovakvom turniru nikad se ne zna, mogu da pobede nekoliko mečeva, a onda da ponovo dođu do samopouzdanja i zaigraju na svom najvišem nivou. Ako dođu do druge nedelje, postaju opasni ponovo. Ove sezone Nadal i Federer su najbolji, ali moramo biti oprezni, tu je i još nekoliko igrača koji mogu da priprete“, zaključio je Miler za Sport klub.