Dejvid Li za SK: Jokić na Ol-staru? Zapad je to…

Getty images/Ronald Martinez

Dvostruki je Ol-star igrač, sa Golden Stejt Voriorsima osvojio je prsten 2015, a prošlu sezonu proveo je u San Antonio Sparsima.

Ovih dana Dejvid Li je u Londonu i na Vimbldonu bodri svoju devojku Karolinu Voznijacki. Njoj dobro ide, a 34-godišnji centar takođe je lepo raspoložen i rado se odazvao pozivu da porazgovaramo najviše o košarci i na kraju malo i o tenisu.

U intervjuu za Sport klub Li je govorio o Gregu Popoviću, najvećim “bombama“ do sada u međusezoni, Nikoli Jokiću, o tome kakav je osećaj biti na tribinama i navijati…

Imao si priliku da sarađuješ sa Gregom Popovićem prošle sezone, možeš li da nam daš uvid u njegove metode na terenu i van njega?

On je jedan od najboljih trenera svih vremena, ako ne i najbolji. Trener je koji drži tim disciplinovanim, uspostavio je efikasan sistem u San Antoniju i zadovoljstvo je biti deo toga. Greg je veoma pametan, razume igru i njegov tim uvek je jedan od najspremnijih u celoj ligi.

Imaš li možda neku anegdotu u vezi s njim koju bi hteo da podeliš sa nama?

Nijednu koju smem da ispričam… Ponavljam, on je čovek koji zahteva disciplinu i potrebno je da budeš specifična vrsta igrača i osobe kako bi igrao za njega. Manu Đinboli i Toni Parker igraju pod njime već 15-16 godina, verovatno oni imaju bolje priče od mene, ali zaista je neverovatno koliko ga poštuju svi košarkaši koji igraju za njega. Kažem, jedan je od najboljih.

Ezra Shaw, Getty Images

Bio si deo Voriorsa tokom pet godina, Klej Tompson i Stef Kari odrastali su pod tvojim okom, kako vidiš njihov razvoj?

Oni su najbolji šuterski tandem u istoriji, a dolazak Kevina Durenta dodatno je otežao posao ostatku lige. Stef i Klej su neverovatni igrači i divne su osobe van terena takođe – osim igrom, mislim da su mnogo pomogli da se u Golden Stejtu stvori prava košarkaška kultura koja će trajati dugo. Kada se lideri tima kao što su oni ponašaju na pravi način i rade toliko vredno, to olakšava svima ostalima. Njih dvojica su takav pristup ustanovili u Voriorsima i zbog toga im treba odati priznanje.

Kris Pol prešao je u Rokitse, mnogi to vide kao neobičan potez s obzirom na to da je Harden prošle sezone igrao plejmejkera – kakvo je tvoje mišljenje?

Bio sam malo iznenađen jer je Džejms bio toliko efektan na jedinici prošle godine unutar njihovog sistema, a Kris Pol je igrač koji takođe voli da donosi odluke sa loptom u rukama i takođe je neverovatan plej. Ipak, rekao bih da nikada nije problem imati više vrhunskih igrača u ekipi, tako da mislim da će u Hjustonu pronaći način da funkcionišu zajedno – obojica su odlični timski igrači, biće interesantno kako će se sve odvijati, ali sigurno su Rokitsi imali ideju ’kako’ kada su doveli Pola.

Batler i Tig prešli su u Minesotu, Zapad postaje sve jači, koliko dugo će proći dok Vulvsi ne postanu kandidati za trofej?

Mislim da su tim potezima dali sebi ogroman vetar u leđa, tim su koji se do sada najviše pojačao u međusezoni, oni i Seltiksi. Džimi je sjajan igrač u oba smera, a iako sa veliki ljubitelj igre Rikija Rubija, mislim i da će se Tig dobro uklopiti u Vulvse. Naravno, imaju sjajnog trenera u Tibodou i dvojicu vrhunskih mladih igrača u Viginsu i Taunsu. To je tim koji će s godinama biti kandidat za prsten sa Zapada. Ne znam koliko će biti potrebno za to, ove godine bi trebalo da budu u plej-ofu, onda će biti sve konkurentniji kako više sazrevaju.

Kako gledaš na neravnotežu između Istoka i Zapada, utiče li to na ligu?

Mislim da više utiče na ligu stvaranje moćnih timova poput Voriorsa ili Kavalirsa jer to druge timove tera da donose odluke kojima će pokušati da se nadmeću sa te dve ekipe. Vidimo i sada u međusezoni da više kvalitetnih igrača želi da bude u istom timu, da ekipe imaju više od jednog superstara. Sa druge strane, timovi koji nemaju taj luksuz pokušavaju da oforme što mlađe sastave, dobiju što više pikova na draftu i da tako krenu da grade nešto. Najgore što u NBA može da se uradi jeste da budeš prosečan – ako ne gomilaš superstarove, onda moraš da probaš kroz draft i biće zanimljivo videti koji će pristup izabrati različiti timovi.

Matthew Stockman/Getty Images

Iz Srbije sam, tako da evo jednog pitanja o Nikoli Jokiću – kakav si utisak stekao o njegovoj igri?

Jokić je impresivan igrač, tako nešto još nisam video, zaista ima jedinstven stil igre koji poštujem. Igrao sam dosta protiv njega i mislim da su njegova dodavanja segment igre koji ga odvaja od drugih. Dobro se i kreće, poseduje precizan šut, a završava i u reketu, na niskom postu. Ali kažem, taj njegov pâs me je najviše iznenadio. Sada uz sebe ima i sjajnu četvorku u Polu Milsapu, mislim da će odlično funkcionisati zajedno, Denver je takođe napravio veliki korak napred.

Vidiš li ga na Ol-staru u bliskoj budućnosti?

Biti Ol-star na Zapadu vrlo je teško na bilo kojoj poziciji, ali prošle godine imao je sjajne brojke. Mislim da će to zavisiti i od toga koliko Denver bude imao uspeha.

Pošto smo na Vimbldonu, malo da se bavimo i tenisom – da li si sada prvi put ovde?

Ne, pre nekoliko godina došao sam kao gledalac. Mislim, i dalje sam gledalac, ali sada imam nekog posebnog za koga navijam, za Karolinu. Divan je osećaj biti deo svega ovoga.

Shaun Botterill/Getty Images

Jesi li i ranije bio ljubitelj tenisa?

Igrao sam malo dok sam odrastao i oduvek sam uživao da ga gledam, ali ne može da se poredi sa ovim sada osećajem kada ovako navijam – mnogo je tenzije kada gledaš, naročito zato što je individualni sport.

Kakav je osećaj biti u loži?

Napeto je, nisam doduše očekivao da će biti tako vruće, ali zabavno je gledati – Karolina igra sjajno i, kao što znate, uvek je zabavno navijati za nekoga ko pobeđuje.

I za kraj, ko su tvoji favoriti u muškom delu žreba?

Mislim da će Federera biti teško pobediti, Mari i Nadal su takođe dobri, mislim da su njih trojica trenutno iznad svih, ali sve je moguće na Gren slemu i čeka nas interesantna završnica.