USO utisci: Martina 25, 13-godišnjakinja, bajka Sloun

Skener 12. sep 20179:37 > 9:40
Abbie Parr/Getty Images

US open možda nije bio kvalitetan kao prethodnih godina, ali jeste doneo finu porciju uzbudljivih dešavanja na terenu. Neka događanja gledali ste i o njima čitali, ali neka su vam sigurno promakla. Evo šest osnovnih impresija iz Njujorka:

1. Nije došla iznenada, o devojci rođenoj 1993. godine na Floridi govori se već neko vreme, ali njena priča tera ljude da poveruju u bajke. Posle operacije stopala i 16 nedelja na štakama, sa zaštićenim rangom ulazila je na turnire – 29. jula bila je 957. na svetu, a samo šest nedelja kasnije Sloun Stivens postala je šampionka US opena.

Lepu uvertiru napravila je plasmanom u polufinale Sinsinatija, a u Njujorku je redom savladala finalistkinju iz 2015. godine Robertu Vinči, 11. nosioca Dominiku Cibulkovu, zatim Ešli Barti i Juliju Gerges, da bi u završnici pale Anastasja Sevastova, Venus Vilijams i na kraju Medison Kiz u finalu sa ubedljivih 6:3, 6:0.

Sloun je fizički besprekorno spremna, može da vraća loptica do iznemoglosti, a onda će sasvim iznenada ispaliti “ravnjaču“ i napraviti viner. Često je posle povrede slučaj da se igrač vrati na teren rasterećeniji i sa novom perspektivom, a ovogodišnje finale US opena potvrda je toga – ipak, Medison je pritisak stigao u finalu, dok se Sloun i dalje ponašala kao da je sve samo san iz kojeg bi svakog trenutka trebalo da se trgne.

Ali nije bio san i uskoro je primala ček na 3,7 miliona dolara. “Naravno da imam glad za još trofeja – jeste li videli taj ček koji sam dobila? Čoveče, ako te to ne natera da želiš da igraš tenis, ne znam šta hoće“, odgovorila je uz smeh Stivens na pitanje novinarke.

Tokom karijere Sloun ima skor 5-0 u finalima i 8-0 ove godine u mečevima koji su odlučivani u trećem setu. Još 2013. godine u Melburnu najavila je velike stvari trijumfom nad Serenom Vilijams i tesnim porazom od Viktorije Azarenke u polufinalu, tako da uspeh Stivens nije nimalo slučajan, samo je došao u najneočekivanijem mogućem trenutku.

Chris Trotman/Getty Images

2. Često je padao u drugom delu sezone, bilo je godina kada uopšte nije ličio na sebe i kada je čak i propuštao US open (2012, 2014), ali Rafael Nadal sada u Njujorku ima titula koliko i Đoković i Mari zajedno – tri.

Pre ove godine, poslednji Slem koji je Rafa osvojio bio je Rolan Garos 2014, a sve do Melburna samo je dvaput igrao u četvrtfinalu. Onda ove sezone – finale i dve titule.

“Posebna sezona za mene, posle dve godine bez trofeja na Slemu, dve godine sa problemima – 2014. i 2016. bili su fizički, a 2015. je više bila mentalna povreda“, nasmejao se Rafa, “To što ponovo pobeđujem na betonu donosi mi mnogo pozitivne energije. Pokazuje da je sve moguće kada sam zdrav. A kada su povrede tu, onda se sve čini nemogućim“.

Rafa je rođen 3. juna 1986. godine, malo je onih koji su na početku njegove karijere prognozirali i da će igrati ovoliko dugo, a kamoli da će u poznoj fazi i osvajati najveće titule. Međutim, ponovo ih je sve demantovao.

“Istina je da imam 31 godinu, da nemam više 25, ali i dalje osećam strast i ljubav prema igri. I dalje želim da se takmičim i osećam nervozu svaki put kada treba da izađem na teren. Dokle god je tako, gledaćete me ovde. Kada jednog dana dođe trenutak da ostanem bez strasti i ne osećam ‘leptiriće’ pri izlasku na teren, znaću da je vreme da počnem da radim nešto drugo“, objasnio je Španac jasno svoju filozofiju, kao i uvek.

Više o sezonama Nadala i Federera čitajte u posebnom tekstu, kao i o uspešnoj borbi Huana Martina del Potra.

Al Bello, Getty Images

3. Povratak Marije Šarapove učinio je da ženski turnir bude više u fokusu od muškog prvih dana. U prvom kolu već smo dobili jedan od najboljih mečeva na turniru kada je Ruskinja u tri seta izbacila Simonu Halep.

S obzirom na to koliko su je mučile povrede pre Njujorka, pravo je čudo da je Šarapova uspela da dobije još dva meča pre nego što je ispala u osmini finala od Anastasje Sevastove. Međutim, organizatori su “specijalnom pozivnicom“ dobili ono što su hteli – posrnulo izdanje US open 2017. dobilo je svoju priču, Eš je bio pun za sva četiri njena meča, a oko turnira generisao se pravi “buzz“, kako Amerikanci vole da kažu.

Posle brojnih odustajanja, put do finala u muškom delu žreba bio je prohodan, ali Sem Kveri i Džon Izner još jednom nisu propustili priliku da razočaraju i na kraju su žene bile te koje su spasle domaće nade.

U polufinalu smo gledali četiri Amerikanke, a jedina veća priča od Stivens bio bi trijumf Venus Vilijams u 38. godini. Iako je ove godine uvek u završnicama, ne uspeva da napravi odlučujući korak.

Ne zaboravite ni odlično izdanje Petre Kvitove, koja je plasmanom u četvrtfinale izjednačila svoj najbolji rezultat na US openu, kao ni plasman među osam Kaje Kanepi – 32-godišnjoj Estonki to je četvrto Gren slem četvrtfinale i nedostaje joj još jedino Melburn da kompletira kolekciju.

Al Bello, Getty Images

4. Posle nje, samo je Žistin Enan uspela da tehnikom, a ne snagom bude u svetskom vrhu i da osvaja Gren slem titule, jedno vreme Belgijanka je bila noćna mora čak i za Serenu Vilijams. Međutim, ona se odavno povukla, a Martina Hingis pronašla je novi put.

U singlu je osvojila pet Gren slem titula, uz dva finala na Rolan Garosu, i sve je to uradila do 19. godine. Usledila su dva povlačenja, zbog upotrebe kokaina i zbog povrede stopala, ali Hingis već neko vreme plovi mirnim vodama dubla i na manjoj pozornici dominira svetskim tenisom.

Na US openu slavila je i u miksu i u dublu, a ukupno u te dve kategorije sada ima 20 Gren slem trofeja.

“Neka, hvala“, rekla je 36-godišnja Hingisova o eventualnom povratku singlu, “Sasvim mi je lepo u dublu i miksu. Ukupno 25 Slemova, veoma sam ponosna, bio je to dug put, 20 godina sa prekidima“.

Al Bello, Getty Images

5. Upravo je Martina Hingis sa 12 godina najmlađa juniorska Gren slem šampionka u istoriji, te 1993. godine slavila je na Rolan Garosu. Sada smo u Njujorku gledali finale sa dve devojke koje će vrlo verovatno biti uspešne i na seniorskoj sceni.

Titulu je osvojila Amanda Anisimova, 16-godišnjakinja čija je igra već toliko zrela da je možda već trebalo potpuno da se posveti seniorima – ove godine je u Parizu u tri seta ispala u prvom kolu od Kurumi Nare. Sada je osvojila Gren slem titulu u svom poslednjem juniorskom turniru, a cilj do kraja godine joj je da uđe u najboljih 150 na WTA listi, trenutno je na 189. mestu.

“Profesionalni turniri koje sam igrala učinili su da se dodatno razvijem, mentalni sklop mi se promenio, postala sam mnogo fokusiranija i profesionalnija“, objašnjava Anisimova.

Ipak, veza sa Hingisovom u drugom je delu juniorskog finala, pošto je Kori Gauf sa 13 godina najmlađa finalistkinja još od Martine. Još ide u školu, doduše već onlajn, a tako planira da ide i na koledž. Još nema agenta, ali posle ovog rezultata to je pitanje dana.

“Uživala sam u svakom trenutku – sama činjenica da sam bila na US openu i u Njujorku mi je značila toliko, bilo je veoma zabavno“, kazala je Gauf, a valjalo bi da taj zabavni deo zadrži i kada dođe pritisak.

Juniorski šampion postao je uskoro punoletni Kinez Jibing Vu i posle meča je finala je izjavio da je uveren da će Kina i u muškom tenisu uskoro imati značajne predstavnike na seniorskom nivou.

U ženskom dublu, zajedno sa Martom Kostjuk, slavila je srpska juniorka Olga Danilović, a intervju sa 16-godišnjakinjom pročitajte OVDE.

Matthew Stockman/Getty Images

6. Na početku ove godine mučio se da uhvati pravi ritam posle povrede, od Rolan Garosa počeo je da liči na starog sebe, a Kevin Anderson u Njujorku je ostvario uspeh kakvom se verovatno ni sâm nije nadao – posle sedam poraza u osmini finala i jednog Gren slem četvrtfinala, Južnoafrikanac je postao vicešampion US opena.

“Bili smo privilegovani da igramo sa nekim od najboljih igrača u istoriji tenisa i lepo je šro su nam neki od njih dali priliku da ostvarimo veliki rezultat na ovom turniru“, posredno se Anderson zahvalio Đokoviću i Mariju posle polufinalne pobede nad Karenjom Bustom.

Već tada je 31-godišnji Anderson otrčao do svoje lože, kao što se obično radi posle osvajanje titule, ali za njega je turnir bio gotov – u finalu sa Nadalom nije stvorio nijednu brejk loptu, pa smo i u ženskom i u muškom singlu gledali jednosmerna i dosadna finala.

Anderson je sada 15. na ATP listi, ali to nije njegov najbolji plasman u karijeri, pošto je 2015. godine bio na desetom mestu. Ipak, tek završeni US open doneo je nekolicini igrača najbolji rang u karijeri: Aleksander Zverev (4. mesto), Marin Čilić (5), Karenjo Busta (10), Sem Kveri (16), Dijego Švarcman (28), Andrej Rubljov (37), Juići Sugita (42), Hjeon Čung (44), Denis Šapovalov (51), Damir Džumhur (55), Tomas Fabijano (72), Tenis Sandgren (98).

Neke od gorenavedenih, poput Zvereva i Čilića, neće baš biti briga za broj na ATP listi jer su svesni kakvu su šansu u Njujorku propustili, a potpuno drugačija osećanja vriju trenutno u Andreju Rubljovu i Denisu Šapovalovu.