Miško za SK: Srbija u finalu, a znaju Španci da popuste

KK Mega Bemax

Ostalo je još četiri meča do kraja Evropskog prvenstva u košarci, a o onome što smo videli do sada i što nas čeka u kulminaciji turnira, za Sport klub je govorio Miško Ražnatović, prvi čovek agencije Beobasket.

Za početak, pitali smo jednog od najuspešnijih evropskih menadžera koji su mu najjači utisci dosadašnjeg toka Evrobasketa.

“Najupadljivije mi je to koliko se košarka na Evrobasketu razlikuje od one koju gledamo u Evroligi. Na evroligaškom nivou visoki igrači su atletičniji, tamnoputi igrači dominiraju u odbrani od pik-en-rola, u iskakanjima. Rečju, mnogo je brža igra, a na EP sve ekipe imaju stare, klasične centre – mi imamo Kuzmića i Marjanovića, Rusi Mozgova, Grci Burusisa i Papajanisa, Španci braću Gasol… Pomalo sam zaboravio na tu ‘košarku iz prošlosti’, bez imalo namere da kažem da li je bolja ova ili ona košarka, samo mi je to velika razlika od onoga na šta smo navikli“, počeo je Ražnatović za Sport klub i dodao:

“Osim toga, izdvojio bih i jedan negativni utisak, a to je totalna nezainteresovanost publike za Evrobasket. Poseta je veoma mala, a mislim da bezbednosna situacija nema nikakve veze sa time, tri meseca pred toga igrao se fajnal-for Evrolige i bilo je znatno bolje. Uzroke treba tražiti u tome kako na košarku utiče sukob između FIBA i Evrolige, kao i taj negativni publicitet u medijima u vezi sa izostankom tridesetak vrhunskih igrača. Utiče i to što Turska nema tim od kojeg je mnogo moglo da se očekuje i kada se sve to nakupi, za rezultat imamo verovatno najslabiju posetu u istoriji evropskih prvenstava. Mnogo je bolje bilo u Srbiji, Sloveniji, Litvaniji, Španiji, pa i Turskoj u ranijim navratima. I za kraj, suđenje je ispod svakog nivoa“.

Alex Livesey, Getty Images Sport

Mnogo se prašine diglo u vezi sa FIBA prozorima, po kojima će se kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. igrati u toku sezone, po uzoru na fudbal. Iako je i košarkaškim laicima jasno da je taj plan propast u najavi, FIBA neće odustati i to bi moglo da ima ozbiljne posledice.

“Imam razumevanja za FIBA i za to što su oni želeli da naprave, to je jedna vizija. Međutim, igrači iz NBA i Evrolige neće igrati i to devalvira celu priču. Neke veoma jake nacije poput Francuske i naročito Španije moraće da izađu ne sa B, nego sa C ili D timom. Lako se može desiti da neka od vrhunskih nacija koja ima šansu za medalju ni ne ode na Svetsko prvenstvo“.

Posebno je ilustrativan primer baš Španije, koja će teško sastaviti respektabilnu ekipu.

“Španija ima mnogo igrača u NBA i pet evroligaških timova. Biće prinuđeni da naprave tim od igrača iz ACB lige, i to iz timova od 6. do 18. mesta. To je 13 timova, a Španci imaju uglavnom četiri domaća igrača po timu, dakle Skariolo mora da bira od tih 50 igrača koji igraju u drugorazrednim španskim timovima. Uzmite dodatno u obzir i to da mnogi od tih ‘domaćih’ zapravo samo imaju špansko košarkaško državljanstvo, a da igraju za druge zemlje, kao i to da Španija nema igrače koji nastupaju u inostranstvu. Zaista ne znam kako će oni da sastave reprezentaciju, u grupi su sa Slovenijom i Crnom Gorom i može lako da se desi da se ne plasiraju“.

Naravno, to će uticati na sve nacionalne timove, pa i na srpski.

“Ne postoji mogućnost da se sada odustane od toga, velike su sujete i sa jedne i sa druge strane. Na šta će to da liči, zaista ne znam… Razmišljao sam malo i o srpskoj reprezentaciji. Ako kažemo da svaka reprezentacija treba da ima tri pleja, van NBA i Evrolige, naš najbolji plejmejker je naravno Stefan Jović i to je u redu, ali posle njega su to Rebić, Rakićević, Pot, eto to su igrači koji mogu da konkurišu za plejmejkersko mesto jer u većini naših timova pleja igraju stranci, a Teodosić, Marković i Micić ne mogu da igraju“.

fiba.basketball

Vratili smo se na najaktuelniju temu – Evrobasket i prvo polufinale između Španije i Slovenije, koje je na programu u četvrtak od 20.30.

“Slovenija igra izuzetan turnir, ali uprkos tome što su lepo ukomponovani, moraju da imaju mnogo dublji sastav ukoliko žele da pobede Španiju ili jednog dana Srbiju. Posle tri vrhunska igrača Dragića, Dončića i Rendolfa, kao i Vidmara koji dobro odrađuje posao, ostali su na nivou Jadranske lige, bez ikakve želje za potcenjivanjem. Imate nekoliko igrača iz Krke koja je ispala iz ABA lige i igrače srednjeg nivoa, Čančara iz Mege, Prepeliča… Moraju mnogo više da daju kako bi se dobila Španija i za to trenutno nisu u mogućnosti – bilo je uz malo sreće dovoljno za Letoniju, ali Španci su prevelik zalogaj. Ipak, u ovom mom raspletu verujem da bi Slovenija imala velike šanse za pobedu u meču za treće mesto i da bi ta bronzana medalja bila nestvaran uspeh za trenera Kokoškova i njegovu ekipu“.

Dan kasnije u istom terminu Srbija će se sastati sa Rusijom.

“Mislim da je Srbija tu favorit. Najpre zato što ima znatno veći fond igrača i zato što sigurno ima odgovor na Mozgova – ne samo odgovor, nego i prednost jer u Kuzmiću i pogotovo Marjanoviću ima dva igrača istog profila. Čak je i Dmitrij Kulagin doživeo povredu – možda će igrati, ali će to sigurno uticati na njega. Takođe, mislim da Rusija nije spremna da dvaput u desetak dana pobedi Srbiju, naš tim diže formu, igra na veoma takmičarski način i ne očekujem prevelike probleme. Šved igra sjajno, ali nijedan igrač ne može samostalno da donese pobedu, naročito protiv ekipe kao što je naša“.

Ukoliko sve bude tako, za zlatnu medalju borile bi se selekcije Srbije i Španije, ekipe koje dominiraju svetskom košarkom u poslednjih dvadeset godina.

“Ako do tog finala dođe, mislim da su šanse 50-50. Španija je pobeđivala mnogo mečeva sa velikom razlikom, ali sa Nemačkom to nije bilo ni najmanje ubedljivo, kao ni sa Hrvatskom. Zapravo, Španija nije imala pravog protivnika do sada, mislim da je to bila samo Hrvatska i da je to bila otvorena utakmica. Teško je prognozirati to eventualno finale, ali treba imati u vidu da bi Srbija plasmanom u finale premašila sva očekivanja s obzirom na to da sedmorica elitnih igrača nisu tu, pa bi Srbija bila potpuno rasterećena. Sa druge strane, Španci su pod pritiskom da moraju da osvoje, a baš ova generacija je vrlo često padala pod tom vrstom pritiska – izgubili su finale u svojoj zemlji od Rusije, 2014. su izgubili od Francuske takođe na domaćem terenu. Dakle, pokazalo se da umeju da podlegnu pod pritiskom kada je sve osim pobede debakl, tada nisu uspevali da kvalitet pretoče u pobedu“, zaključio je Ražnatović za Sport klub.