Pitanje samo jedno – Srbija ili Slovenija?

fiba.basketball

Dvorana Sinan Erdem, 20.30 časova, za zlatnu medalju na Evrobasketu boriće se Srbija i Slovenija, dve selekcije koje su timovi u pravom smislu te reči.

Jedni otpisani, drugi najprijatnije iznenađenje, a i jedni i drugi na korak od onoga što je do pre sedmice delovalo kao san o kojem se samo stidljivo govori – tron Evrope.

Bez dileme, Slovenija je ekipa koja je najviše pokazala u dosadašnjem toku šampionata – nemaju nijedan poraz, među prvima su najavili pad na papiru jakih Francuza, surovo su prekinuli let Porzingisa i naširoko hvaljenih Letonaca, da bi potom šokirali ceo košarkaški svet pobedom od 20 poena razlike nad Španijom, ekipom superiornom u 21. veku.

Ono što je posebno impresivno jeste što je Slovenija sposobna da se prilagodi bilo kojem protivniku, što selektor Igor Kokoškov izuzetno postavlja utakmice i vrlo brzo razmišlja tokom njih. Slovenci su pred Letonce izašli spuštenog garda i pobedili su ih u njihovoj, šuterskoj košarci u meču u kojem je ukupno palo 200 poena.

U polufinalu sa Španijom jesu ubacili deset trojki u prvom poluvremenu, ali su posle 20 minuta imali samo +4. Ne, taj meč nije dobijen trojkama, već savesnom i do najfinijih nijansi isplaniranom odbranom sa Gašperom Vidmarom na čelu – 30-godišnji centar odigrao je racionalan, defanzivno savršen meč u kojem nije doneo nijednu pogrešnu odluku, bio je prvi stub u zaustavljanju braće Gasol i u izgradnji utvrđenja ispred slovenačkog koša.

Jedan od osnovnih zadataka reprezentacije Srbije biće limitiranje Vidmarovog učinka na obe strane parketa. Ne samo sa Španijom, on tokom celog turnira blista u odbrani i potom to koristi kao gorivo za napad, uz činjenicu da uz sebe ima dvojicu sjajnih dodavača u Dončiću i Dragiću. Međutim, Srbija ima Kuzmića i Marjanovića, koji će se menjati u zavisnosti od toka utakmice, tj. od toga da li su odbrana ili napad centralna nit utakmice u datom trenutku.

fiba.basketball

Kuzmić je svakako bolji u odbrani od pik-en-rola, najjačeg slovenačkog oružja, pošto Vidmar nije pretnja u igri leđima ka košu. Dragić i Dončić imaju dobar šut za tri poena, ali ne toliko ubojit i ne toliko brz izbačaj kao Švedov, pa će Kuzmić imati dovoljno vremena da nakratko pokrije i da se vrati na Vidmara. Naravno, pomoć će morati da bude spremna, ali nikako sa Prepeliča koji takve situacije nemilosrdno kažnjava tokom turnira (trojke šutira 42,5% na prosečno pet pokušaja).

Sa druge strane, Dragić u odnosu na Šveda ima bolji prodor, pregled igre i precizniji šut sa distance, tako da će uloga igrača koji bude na njemu biti dodatno izražena, i u piku i u igri jedan na jedan. Preuzimanja se nikako ne smeju dozvoliti jer Dragić više i sporije od sebe rešava brzo i lako i, ako se sa nečim mora rizikovati, neka to bude njegov šut za tri poena – ne sme se braniti ispod bloka, ali ne ni toliko usko kao Šved.

Milosavljević i Lučić defanzivni su specijalisti u srpskom timu, oni će biti zaduženi za Dragića i Dončića, mada ne bi bilo iznenađenje da Bogdanović ponovo čuva najboljeg protivničkog igrača (Dragića).

To ipak ne bi bilo preporučljivo i s Rusima je malo nedostajalo da nam se to obije o glavu jer je Bogdan u samoj završnici nakratko ostao bez snage i tražio izmenu. Njegova odbrambena uloga umnogome će zavisiti i od toga koliko će Stefan Jović moći da pomogne – da je potpuno spreman, Jović bi takođe verovatno podneo dobar deo defanzivnog tereta, ovako nećemo tačno znati koliko on može sve dok ne počne utakmica.

fiba.basketball

Napadački, ponovo je centarska linija osnovna komparativna prednost Srbije. Kao što smo spomenuli, Vidmar jeste dobar defanzivac, ali nije mu strano da uđe u problem sa faulovima i da počne da pravi propuste u serijama. To do sada na ovom Evrobasketu nismo videli, ali tandem Kuzmić-Marjanović sposoban je da ga natera na to. Žiga Dimec, Vidmarova zamena, uprkos solidnoj partiji protiv Španaca daleko je od nivoa srpskih centara i to se mora obilato koristiti.

Udvajanje Marjanovića nije se pokazalo kao dobro rešenje ni Rusima ni Italijanima, pa je pitanje hoće li Kokoškov uopšte to pokušavati. Možda i hoće ponekad, ali primarni fokus biće na tome da se pritiskom na spoljnu liniju onemogući da lopta uopšte dođe do Marjanovića – organizacija napada mogla bi da bude ranjivo mesto Srbije, a Kokoškov ima igrače koji mogu dodatno da pritisnu (Dragić, Blažič, Murić, pa i Prepelič…).

Znači, Bogdanović će se suočiti sa čuvarima kakve nije imao u dosadašnjem toku Evrobasketa – mnogo se govori o Dragićevom i Dončićevom raznovrsnom napadačkom učinku i arsenalu, ali nedovoljno o njihovoj sposobnosti da odigraju izvanredno u odbrani. Pred Bogdanom je zato jako težak ispit i dobro bi mu došla pomoć na spoljnim pozicijama, pa zato Jovićevo učešće dobija još jednu dimenziju važnosti.

Ukoliko pak Stefan ne bude spreman, više minuta i veću ulogu dobiće i Micić i Gudurić. Novi bek Fenerbahčea pokazao je da se ne plaši velikih utakmica, to mu je možda i najveći kvalitet, a nada je da je i Micić bitnom trojkom protiv Rusa probio led i da je sposoban da odigra slobodnije i korisnije za ekipu. Ne treba zaboraviti ni Milosavljevića, koji će takođe možda dobiti nekoliko važnih šuteva ukoliko primarne opcije budu zatvorene.

fiba.basketball

Za Dončića, koji utiče na igru u bukvalnom svim njenim aspektima, biće zadužen Vladimir Lučić i on, kao i na prethodnim mečevima, treba da bude generator požrtvovanosti i čvrste odbrane, kao i brzog vraćanja nazad, pošto je razumno očekivati da će Dragić i Dončić pokušati da što češće napadaju u leđa odbrani Srbije, u ranom piku dok odbrana još nije postavljena. S obzirom na to koje su prednosti Orlova, jasno je da će Đorđević želeti nešto sporiji tempo utakmice.

Duel koji iz senke može da okrene ishod na jednu ili drugu stranu jeste Rendolf-Mačvan. Ne bi škodio neki Birčevićev jak faul na početku, Amerikanac u redovima Slovenije nije imun na provokacije, a od prva dva-tri šuta često mu zavisi i ceo napadački meč, tj. da li će postati nepogrešiv ili će mu izbor šuteva postajati sve lošiji. Kako god se to odvilo, Rendolf je i dobar zaštitnik obruča iz drugog plana i odličan skakač – pri tom je viši i ima veći odraz od Mačvana, tako da će kapiten Srbije morati da koristi svoje jače telo i da se rano izbori za dobru poziciju pod košem.

Statistički parametri i Srbije i Slovenije zapanjujuće su slični u skoro svim kategorijama i to je još jedan pokazatelj da nas vrlo verovatno čeka neizvestan meč.

Obe ekipe već su ostvarile ogroman uspeh, ali oko 22.30 nekome će u ustima ipak bar nakratko biti gorčina, a na nečijim grudima sijaće zlato. Na čijim?