Ko su Zvezdini lideri i kakva je Džikićeva vizija?

KK Crvena zvezda

Počinje 17. izdanje ABA lige, za trofej i plasman u Evroligu boriće se 12 timova, a titulu brani Crvena zvezda, koja je u prošlosezonskoj finalnoj seriji bila bolja od Cedevite.

Najpozvaniji da ocene ono što nas čeka i ekipe koje ćemo gledati jesu sami akteri – zato je Sport klub razgovarao sa svakim od 12 trenera i postavio im po četiri pitanja pred start nove sezone.

1. Kakve su ambicije u novoj sezoni?

2. Koja je najveća snaga vašeg tima?

3. Ko su najveći konkurenti za titulu, a ko će se boriti za opstanak?

4. Šta mislite o drugoj ABA ligi, ima li ona budućnost?

Najavu takmičenja, kao i odgovore trenera Partizana, Igokee, Mega Bemaksa, Olimpije, Cibone i Mornara čitajte u prvom delu teksta, a pred vama su sada razmišljanja iz preostalih šest klubova sa Zvezdom i ekipom Budućnosti na čelu.

KK Crvena zvezda

Dušan Alimpijević (Crvena zvezda)

1. Ambicije Crvene zvezde su uvek najviše, naročito u ABA ligi, znamo koju specifičnu težinu nosi i ona je naš glavni prioritet ove sezone. Evroliga je najviši stepen evropske košarke i donosi nam kvalitet, napredovaćemo i steći ćemo iskustvo, što će nam dodatno značiti za ABA ligu.

2. Odbrana jeste naša glavna snaga i trebalo bi na njoj da gradimo i da igramo brzo. U pozicionom napadu smo imali problema na pripremnom turniru na Kritu jer se Radičević tek vraća iz povrede, dok je Ročesti s nama tek nekoliko dana, ali očekujem da će nam organizacija igre biti na nivou do početka takmičenja. Oni su nam potrebni da bismo počeli da budemo prepoznatljivi i u napadu, dobro nam je došao taj turnir da napravimo finalne korekcije.

Mlada smo ekipa, mali je broj igrača iz prošle sezone, tako da nam treba malo vremena da se sve uklopi, očekujem da rastemo svakom utakmicom i da budemo najbolji kada to bude najpotrebnije. Osim na terenu, gde su neprocenjivi, uticaj Branka Lazića i Pere Antića veliki je i van njega – Lazić je lider, kapiten, igrač sa autoritetom, a Antić ima ogromno iskustvo i od njega igrači samo kroz razgovor mogu mnogo da nauče. Tu je i Bjelica, koji je već u odličnoj formi, Dangubić je tu već duže godina i zna šta se očekuje, Kešelj koji je povratnik…

3. Na samom početku to je teško konstatovati, i ABA Superkup je pokazao da favoriti postoje samo na papiru jer mlade i poletne ekipe sa mnogo energije mogu da naprave problem svakome. Zato bih se sada uzdržao od prognoza u vezi sa kandidatima za plej-of i za ispadanje, ali jasno je da su, uz nas, Budućnost i Cedevita najkonkurentije i da su oformile jake sastave sa velikom željom da osvoje trofej. Očekujem i da se pojavi neko novo ime, klub o kojem se sada toliko ne govori, svaka sezone iznedri ekipu koja je osveženje. Format sa 12 ekipa znači da će biti još izjednačenije.

4. Druga ABA liga znači da će se probuditi i ostali centri koji su možda već zasićeni igranjem jedino u domaćim takmičenjima. Mislim da to publika želi da vidi, da će se mladi igrači bolje razvijati i da će se ukupni kvalitet podići.

KK MZT

Aleksandar Todorov (MZT Skoplje)

1. Osnovni cilj jeste da imamo bolju sezonu nego prošlu (pretposlednji, skor 8-18), a onda želimo da sledeće godine igramo Superkup, tj. da budemo među najboljih osam na tabeli.

2. Koncipirali smo ekipu tako da nemamo vodećeg igrača, ekipa nam je glavni adut. Igramo sa manjim brojem stranaca – prvobitni plan je bio da igramo sa trojicom, ali smo onda zbog nekih povreda domaćih reprezentativaca doveli Bejlija na kratkoročni ugovor. Dakle, ideja nam je da stranci budu samo na onim pozicijama na kojima smo deficitarni, dakle kec i petica, a da prvi put posle nekoliko godina glavni teret padne na domaće košarkaše.

Naš osnovni princip jeste agresivna odbrana koja bi trebalo da rezultuje lakim poenima u kontrama i sekundarnim kontranapadima. Teret poena trebalo bi da padne na pet-šest igrača umesto da imamo jednog ili dvojicu koji ubacuju 20+, želimo da na svakoj utakmci imamo četiri-pet “dvocifrenih“ igrača.

3. Zna se, Crvena zvezda je broj jedan, Cedevita je broj dva – prvo zbog igrača koji igraju u njihovim timovima, kao i zbog toga što će igrati i u jakim evropskim takmičenjima. Njihova prirodna ambicija jeste titula, a kao favorita iz senke vidim Budućnost. Svi ostali smo u drugoj grupi, neko malo jači, neko malo slabiji, i biće velika borba između tih timova za preostalo mesto u plej-ofu.

Teško je prognozirati ko će se boriti za opstanak, ali nadam se da nećemo mi. Sezona je duga, videćemo koji klubovi će uspeti sve finansijski da izdrže – ima timova koji počinju sezonu sa dobrim budžetima, pa posle imaju problema.

4. ABA druga liga je odlična ideja, posebno što je takav sistem takmičenja mnogo nedostajao. Postoji problem sa putovanjima, većina klubova će putovati autobusom i biće fizički napornije, ali bolje je da se igraju utakmice, pa i po cenu većeg fizičkog tereta, nego da se sedi kući i da se igra samo domaće prvenstvo.

Printscreen

Aramis Naglić (Zadar)

1. Moramo da budemo realni prilikom određivnaja ambicija, tako da ću reći da nam je primarni cilj opstanak u ABA ligi. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, sezona je duga i nadam se da možemo da iznenadimo u pozitivnom smislu.

2. Najveća snaga našeg tima jeste kolektivni duh i jak karakter, imamo ekipu bez velikih zvezda i način igre biće u skladu sa svime što sam naveo. Uveren sam da ćemo timski izgledati sve bolje kako sezona bude odmicala.

3. Za titulu će se boriti Cedevita, Crvena zvezda i Budućnost, a u borbi za opstanak naći će se veći broj ekipa. Ipak, priče pre sezone su jedno, a teren drugo, to sve mora da se dokaže i pokaže na terenu.

4. Druga ABA liga je odlična ideja, uveren sam da ima budućnost i da će izazvati pozitivne reakcije i kod navijača i kod igrača.

ABA, Mornar/MEDIA Pro

Aleksandar Džikić (Budućnost)

1. Sastav ekipe dosta je promenjen u odnosu na prethodne sezone, pre svega se tu misli na činjenicu da imamo samo dvojicu stranaca od ukupno 16 momaka u seniorskom pogodnu, uz Gordića koji je dugogodišnji „domaći stranac“.

Dakle, tim je većinski sastavljen od domaćih igraca, gde se vodilo računa i o tome da se formira grupa koja može i želi na isti način da trenira i radi – imamo najstarije prvotimce sa 30 godina, ali i grupu mladjih, osmoricu momaka izmedju 18 i 21 godine. Od njih se očekuje da pokažu mogu li da budu nosioci igre Budućnosti u sezonama koje dolaze.

Od igrača sa više iskustva očekujemo da budu pomoć mlađim kolegama, ali oni su istovremeno i potvrda želje da se bude što konkurentniji u borbi sa najboljim ekipama u ABA ligi i Evrokupu.

2. Ekipa nema izrazite individualce, niti se tokom procesa stvaranja sastava razmišljalo na taj način. Voleli bismo da budemo borbena ekipa koja se ne predaje i koja će pokusati da na svakoj utakmici odigra što bliže svom maksimumu.

3. U ovom trenutku, a iskustvo nas uči da će timovi menjati sastave, Crvena zvezda i Cedevita su ispred ostalih. Ostatak ekipa je prilično izjednačen i mnogo toga će zavisiti i od igranja na „drugom frontu“ – vr lo opasne ce biti one ekipe koje imaju samo jednu utakmicu nedeljno (igraju samo regionalnu ligu), pošto će imati neuporedivo više vremena za pripremu mečeva i za drugačiji način treninga.

4. ABA druga liga predstavlja očekivani korak jer postoji potreba i želja klubova za kvalitetnijim takmičenjima od domaćih prvenstava bez ABA klubova.

ABA/Mornar/MEDIA Pro

Vladimir Jovanović (FMP Železnik)

1. Kao i svake sezone, naše ambicije jesu da pre svega izbacimo nekog mladog i kvalitetnog igrača. Rezultatski, želimo da ostanemo u ligi, što će zbog smanjenja broja klubova na 12 biti još teže. To je prvi cilj, ali ono osnovno jeste da svaku utakmicu odigramo maksimalno dobro i da svakog protivnika pokušamo da pobedimo, zašto da ne? O daljim planovima ćemo govoriti kada prođe prva nedelja, koja je jako teška za nas – gostujemo tri od prve četiri utakmice, i to Cedeviti, Partizanu i Mornaru, a kod kuće igramo sa MZT-om koji je napravio veoma dobar tim. To je prvi test na kojem ćemo prikazati to što smo radili i videti koliko ova ekipa može.

2. Izuzetno smo mlad tim, nemamo mnogo iskustva, samo trojica igrača iz prošle sezone koji su igrali ABA ligu, a imamo i juniore. Naša snaga trebalo bi da bude u agresivnoj igri, u dosta trčanja i poena iz tranzicije, ali takva igra nosi i povećan rizik od grešaka u oba smera, pogotovo u napadu, ali na to smo spremni i nosićemo se sa time.

Dobiće šansu svako ko se za nju izbori, svi su i dovedeni da igraju, a ne da sede na tribinama i na klupi, od njih zavisi – ne mogu da govorim još konkretno o imenima. Dvojica juniora Uskoković i Momirov još nemaju ni dana seniorskog staža, pravo iz juniora igraju ABA ligu, što je tri stepenika iznad, ako ne i više. Period prilagođavanja je potreban…

Kada je reč o igračima koji su došli jer nisu imali veliku ulogu u Zvezdi, potrebno je i njima strpljenje i vreme, ali mislimo da će imati dobru sezonu, zato smo ih uostalom i doveli. Imamo i dvojicu stranaca (Rouan i Odžo), dobri su momci i kvalitetno rade – ne bi bili kod nas da nemaju košarkaški kvalitet, ali biće im potrebno vreme za adaptaciju jer su do sada igrali jedino na koledžu, dolaze sa drugog kontinteta. Tamo se igra odlična košarka, ali drugačiji sistem od ovdašnjeg – biće sve bolji kako vreme odmiče.

3. Crvena zvezda, Cedevita i Budućnost su sastavi sa najviše kvalitetnih i iskusnih igrača, ali ima tu još dobrih ekipa – Mega je napravila mladu, ali dobru ekipu koja je već na Superkupu pokazala da će moći da se nosi sa svima. Takođe, Partizan je uvek neugodan, doveli su još jednog Amerikanca plejmejkera i mislim da će složiti dobar tim.

Uveren sam da će biti izjednačena liga, neće biti iznenađenje ako spomenuti favoriti budu gubili utakmice na strani, a ta izjednačenost videće se i u borbi za opstanak jer mislim da će razlika između četvrtoplasirane i poslednje ekipe biti možda u dve-tri-četiri pobede.

4. U regionu je postojala potreba za takvom ligom – na prvu loptu mislim da je to odlična ideja, ali vreme će pokazati. Lepa je prilika za ekipe koje trenutno nemaju kvalitet ili mogućnost da igraju prvu ABA ligu, značiće to mnogo i njima, ali i za podizanje nivoa košarke u regionu.

ABA/Mornar/MEDIA Pro

Jure Zdovc (Cedevita)

1. Definitivno imamo ekipu kadru da konkuriše za prvo mesto u svim takmičenjima, pod uslovom da se lepo složimo i da ne budemo imali mnogo problema sa povredama. ABA liga je na papiru malo lakša od Evrokupa, ali to je slučaj samo na papiru jer u EK uz malo sreće mogu i da se izbegnu neke jake ekipe. Ekipa mora da bude ambiciozna, samo tako možemo da napravimo korak napred.

2. Imamo mnogo igrača, koji su i kvalitetni i iskusni, uz nekoliko mladih košarkaša, što je takođe važno jer je pred nama mnogo utakmica i nećemo imati mnogo vremena za trening. Moraćemo da budemo fizički i atletski sposobni, nadam se da neće biti povreda i da će nam spomenuta kombinacija mladosti i iskustva biti od pomoći.

Meni je svaki igrač važan i još je rano govoriti o fizionomiji tima – trojica igrača su se nedavno vratili iz reprezentacije, još jedan-dvojica su povređeni, čekamo još jednog Amerikanca i još se nismo složili kako treba, pa ne osećam još ekipu toliko da znam ko, šta i kako može. Ipak, na Superkupu smo već pokazali da svako od igrača ima kvalitet da u nekom trenutku odigra dobro – kada ima toliko mečeva, pun roster je neophodan, a ne oslanjanje na dvojicu-trojica.

3. Svaka ekipa je za mene jednako teška, ne volim da izdvajam u tom pogledu jer su timovi koji su navodno slabiji još opasniji za nas trenere jer se onda igrači malo i opuste, znam kako razmišljaju… Uvek kažem da će vreme pokazati – vidiš sastave i doneseš zaključke, ali u obzir treba uzeti i povrede, raspored, putovanja… Zvezda i mi smo možda mali korak ispred Budućnosti, koja se takođe pokazala kao jak tim, dok je i Partizan uvek snažan, ne želim nikoga da potcenjujem. Takođe, ekipe koje igraju jednom sedmično biće opasne jer će biti naoštrene da pobede nas favorite.Nijedna utakmica nije laka i takav će biti naš pristup jer ako ne odigramo maksimalno, možemo od svakoga da izgubimo.

4. Ne mislim ništa… Nisam o tome razmišljao, ne znam.