2. ABA liga – prednosti, problemi i budućnost

Skener 4. okt 201711:24 > 11:26
KK Teodo Tivat

Godine 2001. formirana je Jadranska liga – menjali su se formati, bilo je trusno, bilo je i previranja i problema, ali 16 godina kasnije ABA liga je uspeh, faktor u evropskoj košarci koja je i sama podložna tektonskim poremećajima.

KSS

Sledeći logičan potez, koji je trebalo da se dogodi i ranije, jeste početak piramidalne strukture, tj. uvođenje ABA 2. lige – ona počinje 10. oktobra i njen prvak plasiraće se u ABA 1. ligu.

“Mislimo da će kroz drugu ABA ligu oporaviti još nekoliko centara na prostoru SFRJ – recimo, sa područja Srbije učestvuje Borac iz Čačka koji je poznat kao košarkaški grad, kao i Vršac, koji ima i tradiciju i infrastrukturu“, kaže prvi čovek predsedništva ABA lige Nebojša Čović.

Osim njih, na mala vrata vraćaju se i sarajevska Bosna, Split i ostali, regionalno takmičenje prilika je da se udahne novi život klubovima da se postepeno pojača konkurencija. Takmičenje je zamišljeno tako da svaka od bivših republika SFRJ ima po dva predstavnika – međutim, iz makedonskog Rabotničkog rečeno je da još nisu spremni, dok je Šibenik odustao iz unutrašnjih razloga, tj. njihovi sponzori trenutno nemaju pozitivno mišljenje o ABA 2. ligi.

Slično je bilo i sa prvom Jadranskom ligom, pa je ona sada opšteprihvaćena među klubovima u regionu. Očevidne su prednosti druge ABA lige – jače utakmice i time bolja prilika za afirmaciju mladih igrača, kao i lakša prohodnost u prvu ABA ligu, što bi potom bila dodatna injekcija klubu. Apsolutno svi treneri u oba ranga saglasni su da je ABA 2. liga odlična ideja i da odgovara na potrebe klubova.

“Liga je odlična stvar za klubove koji razvijaju mlade igrače i koji žele nešto više osim domaće lige i Kupa“, sumirao je kapiten Splita Mateo Kedžo.

Potencijalni problemi ne leže u košarkaškom aspektu, već u finansijama i formatu takmičenja. Kako ih prebroditi?

ABA liga potpisala je sponzorski ugovor sa kompanijom Myd i on bi trebalo da pomogne funkcionisanje finansijski krhkog regiona.

“Za prvu ABA ligu pokriveni su troškovi službenih lica, smeštaj i troškovi putovanja (1,3 evra po kilometru). Za drugu ABA ligu pokriveni su troškovi službenih lica i pokriven je smeštaj, u prvoj sezoni nisu pokriveni troškovi putovanja dok ne vidimo kako će sve to da krene – računamo da će marketinški i TV potencijal rasti, pa da ABA lige mogu da prihoduju još više. Za sada je obezbeđeno toliko“, kaže Čović.

Na prvi pogled, logično bi bilo da se više pomogne klubovima iz 2. ABA lige, ali iskustvo nas uči da nije retkost da se i timovi iz 1. ABA lige finansijski raspadnu na sredini sezone, što samo govori sa kolikim problemima se suočavaju svi klubovi. Spomenuta pomoć jeste ozbiljna i trebalo bi da omogući manje-više nesmetano funkcionisanje oba takmičenja.

“I pored velike želje, jasno je da klubovi sami to ne bi uspeli da finansiraju. To je zaista značajna pomoć i sjajna odluka čelnika ABA lige, od koje će koristi imati ABA, klubovi koji učestvuju i igrači koji će imati priliku da napreduju i razvijaju se kroz jake mečeve. Verujem da će dvorana na Cetinju ponovo kao nekada biti ispunjena do poslednjeg mesta“, kaže trener Lovćena Dragan Radović, a nadovezuje se šef stručnog štaba ekipe Teodo Zoran Glomazić:

“Mnogo, zaista mnogo nam znači ta pomoć – poznato je u kakvoj se situaciji nalaze klubovi u regionu u gotovo svim sportovima i izvesno je da bi Teodo samostalno jako teško uspeo da obezbedi sredstva za učešće u ABA 2. ligi. Isto važi i za sve ostale klubove u regionu. Imali smo i veliku pomoć opštine Tivat i prijatelja kluba kako bismo napravili dobar tim“.

U poslednjoj Glomazićevoj rečenici krije se deo rešenja – ABA 2. liga trebalo bi da bude atraktivnija i za sponzore i za lokalne zajednice, sport je lep i pozitivan način da se afirmiše određena sredina. Košarka i na evropskom nivou uglavnom počiva na plećima država ili inspirisanih i u košarku zaljubljenih pojedinaca, ali to ne znači da klubovi treba da sede skrštenih ruku.

“Klubovi moraju da se bore da prodaju svoj proizvod, a njihov proizvod jeste igra, tj. utakmice. Ekonomsko stanje građana takvo je da ne možemo da imamo evropske cene karata, ali ipak može i da se zaradi dnevnim i sezonskim ulaznicama. Tu su i TV prava i transferi igrača“, ističe Čović.

Sve to stoji, ali činjenica jeste da su finansije u sportu odraz ekomonskog stanja država. Muče se i velikani poput Partizana, Zvezde, Cibone, Olimpije i ostalih, a kamoli manji klubovi – nema izgleda da će se to promeniti u skorije vreme, ali ABA 2. liga novo je područje za razvoj mladih igrača, dopadljivija je svim akterima i može donekle da ublaži te muke.

KK Dynamic

Nisu se opravdanim pokazale sumnje da će regionalno takmičenje negativno uticati na nacionalne timove, dovoljno je samo pogledati nedavno završeni Evrobasket (finale Srbija – Slovenija, Hrvatska i Crna Gora u drugom krugu), a isto tako 2. ABA liga treba da bude poboljšanje, a ne pogoršanje u odnosu na sadašnju situaciju – dakle, treba da funkcioniše na istoj talasnoj dužini sa nacionalnim savezima.

“Kalendari su usaglašeni sa nacionalnim prvenstvima svih šest republika. Nismo želeli da se mešamo u odluke klubova da li će paralelno igrati i nacionalno prvenstvo, ali smatram da u čitavom regionu treba napraviti dobre odnose između ABA i nacionalnih saveza – u protivnom, region postaje poligon na kojem se nadmeću FIBA i Evroliga, a videli smo kako to izgleda u nekim drugim sferama života, valjda smo nešto naučili“, kaže Čović.

Prethodnih dana događa se nešto upravo suprotno tome, došlo je do nesuglasica između Košarkaškog saveza Srbije i predstavnika u 2. ABA ligi (Dinamik, Vršac, Borac).

“Biće problematično ako budemo igrali KLS imajući u vidu da su ABA gostovanja dosta dugačka i naporna i da ćemo imati jako malo prostora za treninge. Verovatno ćemo morati u tom slučaju da proširimo sastav za nekokiko igrača kako bi sve to imalo nekog smisla. Još ne znam da li se igra KLS, ali i ako se igra, pitanje je da li ima nekog rezultatskog značaja“, rekao nam je nedavno trener Dinamika Oliver Popović.

Tu smo zašli na područje drugog problema – formata takmičenja.

Trenutno su na snazi principi da nijedna država ne može da ima manje od jednog predstavnika, da je pet maksimalan broj predstavnika iz jedne zemlje i da se prva ABA liga popunjava na sledeći način – po tri ekipe iz Srbije i Hrvatske, po jedna iz preostale četiri zemlje, plus ekipa iz zemlje sa najboljim koeficijentom i šampion ABA druge lige.

Sistem koeficijenata za sada je na snazi, ali razmišlja se i o drugačijem konceptu. Pogotovo u svetlu 2. ABA lige, koeficijenti i zaštićeni broj predstavnika zemalja narušavaju sportski aspekt, pa evo predloga kako da se taj problem reši:

Prva ABA liga trebalo bi da funkcioniše kao nekadašnja liga SFRJ sa učesnicima koji samo ispadanjem putem lige mogu da izgube mesto, ne i putem nacionalnih prvenstava. Posledično, kako se liga ne bi “zatvorila“, trebalo bi dati još veći značaj 2. ABA ligi tako što bi iz nje u 1. ABA ligu prolazila dva kluba, uz mogućnost da prođe i treći (da se igra baraž za prolaz između desetog u prvoj i trećeg u drugoj ABA ligi) – ovde ne bi postojala nikakva ograničenja u smislu zemlje iz koje klub dolazi i tako bi se sačuvao sportski aspekt i ne bismo dolazili u situaciju da neki klub ostaje u ligi (ili u nju ne ulazi) samo zato što dolazi iz određene države.

Isti ili sličan sistem ulaska i ispadanja iz 2. ABA lige nemoguće je uspostaviti jer bi to podrazumevalo formiranje još nižih regionalnih nivoa takmičenja, tako da bi se timovi u 2. ABA ligu plasirali putem nacionalnih prvenstava, uključujući i one timove koji su ispali iz 1. ABA lige date sezone. Tu bi na snazi ostao sistem koeficijenata kako bi se osiguralo da u 2. ABA ligi sve bivše republike imaju predstavnike i mogućnost da se plasiraju u 1. ABA ligu. Takođe, onaj ko bude poslednji u 2. ABA ligi nema pravo vraćanja bez obzira na učinak u nacionalnom šampionatu, što je pravilo koje će važiti i ove sezone.

U pretrpanom košarkaškom kalendaru i budućnost nacionalnih prvenstava u regionu dolazi u pitanje, ali ta tema je prilično osetljiva i diskusija o tome još je daleko, mada je ceo taj proces pokrenut onog trenutka kada je ABA postala prioritet najjačim klubovima.

Za sada treba iskorisiti vetar u leđa koji će celom regionu dati 2. ABA liga i uspostaviti održiv sistem takmičenja – za to je potreban spomenuti konsenzus između nacionalnih saveza i ABA liga, a vidimo po zavadi na relaciji KSS-Dinamik, Vršac, Borac da neće ići lako.

Jasno je da prostora za poboljšanja, otvorenih pitanja i problema koje treba rešiti i dalje ima, pojavili su se već na prvom stepeniku, ali 2. ABA liga u svakom slučaju je korak napred – ključna reč trebalo bi da bude “odgovornost“ i ako se svi budu ponašali u skladu sa njome, situacija će postati bolja za ovdašnju košarku.

Učesnici 2. ABA lige (kapacitet dvorane)

AV Ohrid (4.000)
Borac Čačak (4.000)
Bosna Royal Sarajevo (5.616)
Dinamik Beograd (5.000)
Krka Novo Mesto (2.500)
Lovćen Cetinje (1.500)
Rogaška (1.100)
Sixt Primorska Koper (5.000)
Split CO (3.500)
Teodo Tivat (1.500)
Vršac (4.400)
Zrinjski Mostar (1.000)