Teo i Lob siti – priča koja može da postane bajka

Josh Lefkowitz/Getty Images

Miloš Teodosić konačno je zaigrao u NBA i onima koji u Srbiji vole košarku potrudiće se da pogledaju svaki sekund igre Los Anđeles Klipersa u sezoni pred nama. Međutim, nisu Klipersi zanimljivi jedino zbog Tea, u gradu anđela počinje sasvim novi narativ.

Kris Pol je otišao i ambivalentna su osećanja prema onome što je on za šest godina doneo Klipersima. Istorijski jednu od najneuspešnijih franšiza učinio je relevantnom, ali uprkos ogromnim ulaganjima i vrhunskom jezgru ekipe, finale konferencije nikada se nije dogodilo. Povrede Pola i/ili Grifina, glasine o poremećenoj atmosferi unutar organizacije, sporna izjava vlasnika, uvek se našlo nešto da pokvari snove Klipersa.

Pol je već neko vreme bio tiho nezadovoljan i razlaz je najbolje rešenje za obe strane – CP3 u Rokitsima može da potraži zadovoljenje ambicija, a Klipersi bez njega mogu da okrenu novi list i da sa znatno manjim pritiskom krenu u ostvaranje istih tih ambicija.

Blejk Grifin potpisao je dugoročni ugovor i ovo je sada “njegov tim“. U ligi koja se sve više oslanja na šut za tri poena, trener Rivers od Grifina će tražiti da i on na taj način pokuša da širi igru, nakon što je popravio šut sa distance u odnosu na rane dane, a brojni napadi ići će kroz njega kao sekundarnog plejmejkera. Sve je to u redu, ali to jednostavno nije prirodna Grifinova igra i preterano insistiranje na onome što nije osnovni instinkt igrača može da bude i kontraproduktivno.

Pogotovo što plejmejkerske dužnosti ima ko da obavlja – ako mu dâ potrebni prostor i on bude u stanju da fizički izdrži velike minute, Teodosić je pravi čovek da nastavi tradiciju “Lob Sitija“. Jednostavno, Teo je pik-en-rol majstor, Grifin i Džordan i na nebu mogu da hvataju lopte, a u Danilu Galinariju Klipersi su napokon dobili krilo sa kojeg ne može da se skuplja bez ikakve griže savesti, naprotiv. To jeste tačno, ali sa druge strane više nema Redika i sigurnih akcija za njegov šut…

Takođe, Galo može da se spusti na četiri i daje Riversu još više opcija u napadu, a on je samo jedan od nekoliko igrača koji mogu da pokriju više pozicija, mada im upravo to neki navode kao nedostatak. Beverli je poboljšao svoje organizatorske sposobnosti, ali bi bio idealan uz Teodosića kao korektor u odbrani (pri tom su njih dvojica prijatelji još iz Olimpijakosa), Ostin Rivers može da igra i jedan i dva, Sem Deker je više četvorka, ali može da se spusti i na trojku, dok Vesli Džonson pokriva i dva i tri.

NBA Photos/Getty Images

Još jedno vredno pojačanje jeste Lu Vilijams, koji sa klupe donosi instant ofanzivu, naročito je to važno u svetlu odlaska Džamala Kraforda. Vili Rid je prošle sezone dao solidne minute Hitu sa klupe, Deker je pre povrede takođe bio na zadovoljavajućem nivou, pik iz druge runde Sindarijus Tornvel lepo je iskoristio priliku u predsezoni, a Vesli Džonson ne može baš toliko lošu sezonu da ponovi.

Ipak, utisak je da će klupa ponovo biti među najvećim slabostima Klipersa, tako da će rotiranje različitih petorki biti važna stavka u oceni rada Doka Riversa. Uzgred budi rečeno, on je sada samo trener, nije više i generalni menadžer.

Za napad se podrazumeva, ali i odbrana je mnogo izgubila Polovim odlaskom i mada je Beverli ozbiljan faktor u defanzivi, on neće moći sve sâm i odbrana na perimetru takođe će biti problem za Kliperse. Grifin i posebno Džordan to mogu donekle da koriguju, ali biće potrebno mnogo komunikacije da se odbrana dovede na pristojan nivo, mada će Klipersi ipak živeti od napada.

Život bi im naravno bio lakši na Istoku, ali to trenutno mogu da kažu svi sa Zapada – mislim da će se Klipersi uklopiti brže nego što mnogi misle i da čak mogu da doguraju i do 50 pobeda.

Da bi i to bilo moguće, neophodno je da svi budu zdravi, što je sa Klipersima uvek pod velikim znakom pitanja i to se vidi već u predsezoni pošto se nekolicina igrača bori sa sitnim povredama (Galinari, Rivers, Deker, sad i Beverli, do nedavno Teodosić).

Plejmejkeri: Patrik Beverli – Miloš Teodosić – Džavun Evans
Bekovi: Ostin Rivers – Lu Vilijams, Sindarijus Tornvel
Krila: Danilo Galinari – Sem Deker – Vesli Džonson
Krilni centri: Blejk Grifin – Montrezl Herel – Brajs Džonson
Centri: Diandre Džordan – Vili Rid – Maršal Plamli

Prognoza: 6-8. mesta