Sve se zna – na Janisovim leđima do plej-ofa, a onda…

Nathaniel S. Butler/Getty Images

U Viskonsinu je leto bilo mirno, menadžment Baksa zadovoljan je onim što ima i s pravom računa na dalji unutrašnji rast, tako da je srž ekipe netaknut i namerava da nadmaši 42 pobede iz prethodne sezone.

Na nikad slabijem Istoku Baksi bi trebalo da su sigurni u plej-ofu na krilima Janisa Adetokumba, kojeg mnogi generalni menadžeri vide u užoj trci za nagradu MVP sezone. Nema aspekta igre u kojoj 22-godišnji Grk ne utiče pozitivno na svoj tim, na obe strane parketa, a konstantno nastavlja da radi i na šutu – ako time natera rivale da ga uže zatvaraju i da ga često ne brane ispod bloka, biće nezaustavljiv.

Leto iza Adetokumba nije bilo med i mleko – povredio je koleno, našao se pod udarom grčke javnosti jer nije igrao na Evrobasketu, a onda mu je nedavno sasvim iznenada preminuo otac od srčanog udara. Biće Adetokumbo verovatno malo smeten na početku sezone, ali ne sme sebi da dozvoli duge prazne periode jer je Džejson Kid ključeve tima stavio u njegove ruke.

Baksi će ponovo igrati brzo, na veliki broj poseda i oslanjaće se na pritisak u prvoj liniji odbrane, pošto u reketu još nemaju prave zaštitnike obruča – to je jedino Džon Henson, Teletović je nekoristan u odbrani, napad je specijalnost Grega Monroa, a najveći pomak i defanzivno i ofanzivno očekuje se od Tona Makera. Sudanac je samouveren i radan momak, dobijao je minute i u ruki sezoni, bilo je nekih blistavih trenutaka, ali još nije bio potpuno naviknut na sve što ga okružuje i znao je da deluje nesnađeno – to bi trebalo da se promeni, da bude svesniji u odbrani (jači polako postaje) i racionalniji u napadu.

Malkolm Brogdon prošle sezone neočekivano je zaslužio nagradu rukija sezone, impresionirao je košarkaškom inteligencijom, odbranom, raznovrsnošću i stilom igre mnogo iskusnijeg igrača – vredno je istaći da je šutirao trojke 40,4%, doduše na samo 2,6 pokušaja, ali pouzdana je opcija kada ostane sâm u segmentu igre koji je bio najslabiji deo igre Baksa – bilo ih je bolno gledati u seriji s Reptorsima kako ništa ne mogu da pogode kada se meč lomi iako su držali Toronto na konopcima.

Iz tog razloga je tokom prošle sezone doveden Toni Snel, posle dobrih izdanja u Letnjoj ligi Baksi se nadaju i doprinosu Rašada Vona, a za tri poena mogu da pogode i veterani Teri i Teletović.

Nathaniel S. Butler/Getty Images

Ipak, najjači napadački adut uz Adetokumba biće Kris Midlton, pomalo potcenjeni strelac koji je prošle sezone posle povrede odigrao 29 utakmica (skor 20-9) i videlo se koliko je nedostajao Milvokiju svojim trojkama, šutom sa distance, uopšte poenima u rukama koje ima svako veče. Može da kreira samostalno, što ne može mnogo igrača u ovom timu Baksa, uz Adetokumba to je možda jedino još Monro na niskom postu i na njega će uglavnom i ići lopta kada su rezerve na parketu.

Iskusni i čvrsti Metju Delavedova biće ispomoć Brogdonu na plejmejkeru, a sastav upotpunjuju kod Stivensa preporođeni Džerald Grin i Brendon Raš.

Baksi zbog svog atleticizma imaju potencijal da igraju fantastičnu odbranu, ali prošle sezone bili su tek 19. u NBA ligi po defanzivnom rejtingu – sada su za godinu dana iskusniji i uigraniji, postaće i bolji, pa bi na odbrambenom kraju parketa trebalo mnogima da zagorčaju život.

Jedina nepoznanica u Milvokiju trenutno jeste status Džabarija Parkera – kada je zdrav, on je jedan od nosilaca igre, ali povredio je ukršeni ligament kolena dvaput u poslednje tri godine. Očekuje se da se na parket vrati oko Ol-stara i njegov povratak mogao bi ili da ponudi dodatno gorivo Baksima za sâm vrh ili da poremeti do tada već definisane uloge u timu. Plus je na stolu i priča o Parkerovom ugovoru – on želi maksimalne uslove, ali pitanje je da li to žele i Baksi uzevši u obzir njegovu sklonost ka povredama…

Tri su scenarija za Bakse: 1. Sve ide kako treba, mladi napreduju, hemija se izgradi i oni budu iznenađenje u plej-ofu. 2. Igraju u skladu sa svojim sadašnjim potencijalom, obezbede mesto u plej-ofu, ali dalje od toga ne mogu. 3. Pojave se povrede, odbrana i dalje bude propustljiva i Baksi se bore za osmo mesto.

Iz sadašnje perspektive, prva opcija deluje realnija od treće.

Plejmejkeri: Malkolm Brogdon – Metju Delavedova – Geri Pejton II – Ksavijer Manford
Bekovi: Kris Midlton – Rašad Von – Džejson Teri – Sterling Braun – Brendon Raš
Krila: Janis Adetokumbo – Toni Snel – Džerald Grin
Krilni centri – Džon Henson – Mirza Teletović – Di Džej Vilson
Centri: Ton Maker – Greg Monro – Džoel Entoni

Prognoza: 4-6. mesta