Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Saša Ozmo

06.11.2017 | 16.27

Filip Krajinović za SK – od dna do vrha za šest meseci

Autor

Pre samo pola godine razmišljao je da završi karijeru, a sada će najverovatnije biti nosilac na predstojećem Australijan openu.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

To je rečenica koja u sebi sadrži i svu surovost i svu lepotu sporta, a Filip Krajinović pronašao je snage u sebi, isplivao na lepšem kraju i sada pred sobom ima pučinu elitnog tenisa. Dokle god se pogled pruža, u narednih desetak godina…

Dan posle nedelje koja mu je zauvek promenila život, 25-godišnji Somborac u intervjuu za Sport klub govori o nestvarnoj nedelji u glavnom gradu Francuske, o tome kako su ga motivisale sumnje, kako je ostao bez sponzora, a podelio je sa nama i neke trenutke iz tmurnog perioda svoje karijere.

Takođe, govorili smo o narednim koracima i Gren slem turnirima, brojnim porukama koje je dobio, saradnji sa Petrom Popovićem, pomoći Novaka Đokovića, Bolitijerijevoj akademiji…

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Počeli smo od onog najsvežijeg i najvećeg u Filipovoj karijeri, plasmana u finale u Parizu – u kvalifikacijama su pali Pelja i Đere, zatim i sve bolji Sugita, Sem Kveri, Nikolas Mau, usledila je predaja Nadala i veliki trijumf nad Iznerom u taj brejku trećeg seta.

“Niko ovo nije očekivao, pa ni ja. Igrao sam mnogo čelendžera ove sezone, nisam imao dovoljno iskustva na višem nivou, pogotovo ne za finala tako velikih turnira, ali pokazao sam sebi i svima ostalima da mogu da igram na vrhunskom nivou. Žao mi je što sam izgubio finale, ali ponestalo mi je snage jer sam se mnogo istrošio – igrao sam i kvalifikacije, to su dodatna dva meča, i osetilo se. Ovo je prekretnica u mojoj karijeri, uspeo sam da uđem u Top 50, što nisam očekivao da će se desiti ove godine – znao sam da mogu, ali cilj mi je za 2017. bio da uđem u prvih 100, zato sam i igrao čelendžere. Na tom nivou sam dobio pet finala, krivo mi je što nisam i ovo u Parizu, ali biće još takvih mečeva. Ovo je samo početak, siguran sam da ću sledeće godine prepoloviti trenutni rang (33. mesto)“, počeo je Krajinović za Sport klub,

Filip nam je ponudio šlagvort za naredno pitanje – kako ostvariti taj naredni cilj?

“Sada ću imati veći pritisak na većim turnirima – moraću da igram dobro na Gren slem turnirima ako želim da popravim rang. Samo samo jednom prošao prvo kolo (US open 2015)… Nadam se da ću biti nosilac na Australijan openu jer igraš sa slabijima od sebe do trećeg kola, a to je mnogo važno na najvećim turnirima. Takođe, i ostali su sada videli kako igram i više će i očekivati od mene. Radiću na tome, svaki čovek na svetu oseća neki pritisak, verujem da ću se izboriti sa time“, zastaje Filip, pa nastavlja:

“Zvuči neverovatno, pogotovo kada se uzme u obzir da sam počeo godinu kao 254. na svetu – želeo sam da se dokopam glavnog žreba, a sada možda budem nosilac, nestvarno. To samo znači da moram još više da radim, mnogo više, prevashodno da budem fizički spremniji da mi se ne desi ovo što mi se desilo u finalu sa Sokom. Iskoristiću predstojeću zimu da se spremim na pravi način“.

Nedelja iza nas Filipu je protekla u magnovenju, kao jedan veliki san iz kojeg se još nije probudio. To je samo metafora jer zapravo…

“Poslednjih pet-šest dana skoro uopšte nisam spavao, a vrlo malo sam i jeo. Želeo sam da spavam, govorio sam sebi: ‘Hajde, probaj, sutra imaš meč‘, ali milion stvari i situacija mi je prolazilo kroz glavu – taktika, potencijalne situacije na terenu, kako da se spremim za centralni teren koji ima dugu istoriju… Bila mi je zbrka u glavi, čak ni sinoć (nedelja) nisam mogao da spavam, zato ću sada da se odmorim i malo da uživam. Jednostavno, nisam verovao da ću tako daleko da doguram – trebalo je da igram sa Nadalom, pa polufinale Mastersa, finale, mislim da su i one moje suze pokazale kakva su mi bila osećanja i kroz šta sam sve prošao u životu. Posle toliko nesrećnih okolnosti u karijeri, sve mi se na kraju vratilo u jednom turniru“.

A te suze posle pobede nad Iznerom obeležile su turnir i, uz lepršav stil igre, zacementirali su Krajinovićevo mesto u srcima pariske publike.

“Sve mi je prošlo kroz glavu – od pokojnog prvog trenera, operacije, povrede zgloba do sadašnjeg trenutka, nisam mogao da se suzdržim, taj momenat mi je bio najlepši u životu. Jeste ogroman uspeh, ali isti sam čovek, ovo me neće promeniti – isto društvo imam oko sebe, to je samo sport, van terena sam običan dečko, kao i svi normalni ljudi.“

Sport klub

Telefon samo što nije eksplodirao posle brojnih pobeda, što je i očekivano.

“Javno se sada izvinjavam ako nisam nekome odgovorio, nisam uspeo da postignem. Hvala svima što me prate i što su navijali za mene, znam da su mnogi u Srbiji gledali – zaboravio sam da vam se svima zahvalim na ceremoniji posle finala, ali biće još prilika i hvala vam svima mnogo. Javilo mi se mnogo ljudi, uključujući i kolege, javili su se i neki koje nisam očekivao, ali to je valjda sastavni deo uspeha, svestan sam ja ko su mi pravi prijatelji“.

Nedavno je u intervjuu za Sport klub Aleksandra Krunić rekla da malo kasnije sazrevaju oni teniseri koji imaju “ruku“, tj. više opcija u igri.

“Sigurno manje rade jer imaju više talenta i više opcija. Verujem da sam ja sazreo i ranije, ali sam doživljavao povrede koje bi me izbacile sa pravog puta i zbog njih nisam do sada ispunio potencijal. Znam da su mnogi govorili da je za mene kasno i da sam gotov, ali to mi je bila dodatna motivacija za rad i trud. Lako dođu te priče do čoveka… Dođem u klub i svi mi ‘onim‘ tonom kažu: ‘Hajde, Filipe, kad ćeš, šta ćeš...‘ Znao sam da su ljudi već razmišljali u stilu: ‘Eno ga sledeći dobar trener‘, ali pogrešili su, danas se tenis igra i do 35-36. godine, još mnogo vremena je preda mnom, sada je pravo vreme za značajne rezultate“.

Sledeće sezone Filip će u Parizu braniti 600 bodova, ali ne opterećuje se time sada, niti će tada.

“Svi igrači moraju da brane poene tokom sezone, ali to je pogrešan način razmišljanja, jedino je važna sledeća nedelja. Ako bih gledao šta ću da branim, onda moram da branim 1.000 bodova za tri meseca – ne razmišljam tako, već samo o tome kako da svake nedelje dajem sve od sebe. Onda će sve ostalo doći samo po sebi“.

Prvi sledeći ispit za Krajinovića jeste da zadrži isti nivo posvećenosti i kada dođu porazi.

“Da, sledeće godine ću imati više poraza jer ću igrati s boljim igračima, to je normalno. Ipak, verujem da ću ostati miran, imam dobar tim oko sebe koji će me bodriti, što je veoma važno“.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Trener Petar Popović ohrabrio je Filipa da igra agresivnije i to je smer kojim žele da igra nastavi da se kreće.

“Moram da budem agresivniji – imam čiste udarce i kada se pomerim dva koraka unazad, onda protivnike ubacim u ritam i tu gubim. Kada stojim na liniji, onda rival nema vremena da izgradi poen, već ja diktiram tempo i tu je moja prednost – igram podjednako dobro forhend i bekhend i mogu brzo da menjam pravac, što mnogo igrača ne može“, kaže srpski teniser i dodaje:

“Nekada ni protivnik ne dozvoljava da igraš svoju igru. Takođe, tu je i trener da ti kaže da si se povukao nazad i da uđeš. Meni se u finalu desilo da sam želeo da budem agresivan, ali telo mi nije dozvolilo. Govorio sam sebi: ‘Hajde, budi agresivan‘, ali u tom trenutku nisam mogao to da sprovedem u delo. Između gemova ni o čemu ne razmišljam, samo sam fokusiran na ono što moram da radim. Nemam cedulje kao Mari, sam pogledam ludog Peru i sve mi je jasno šta treba da radim“, smeje se Filip.

Takođe, Krajinović će nastojati da mu i servis u dogledno vreme postane oružje na koje može da se osloni.

“Ponavljanje, bezbroj ponavljanja, to je jedini način. I tehnički ću neke stvari da doteram, da se više spuštam u nogama i da više skočim, mislim da tu imam dosta prostora za napredak. Drugi servis mi je najveći nedostatak, i u finalu sam slabo servirao… Radiću mnogo na rotaciji i na agresivnosti drugog servisa kako rivali, pogotovo ovi jači, ne bi preuzimali inicijativu odmah od riterna“.

U prošlosti je Filip uspevao ravnopravno da igra sa nekima od najboljih na svetu, ali nije uspevao prvi da prođe kroz cilj.

“Mentalni aspekt je presudan u tenisu i moj osnovni problem bio je što nisam dovoljno verovao u sebe u mečevima sa velikim igračima. Igrao sam nekoliko puta sa najboljima, dobio sam set protiv Monfisa, igrao u tri seta sa Dimitrovom… Imao sam igru za njih, ali nisam istinski verovao da mogu da pobedim. Sada sam počeo da verujem u to, mislim da je tome mnogo doprinelo to što sam u poslednje vreme ostvario baš mnogo pobeda, preko 40 u poslednja tri meseca – onda sam došao na veliki turnir, dobio jednog dobrog igrača, pa drugog i shvatio sam da pripadam toj eliti, znam da mogu“, zastaje Krajinović, pa nastavlja:

You Tube

“Takođe, i trener utiče na to, Pera je neverovatan motivator – ako izgubim od Federera, njegov stav biće kao da sam izgubio od nekog lokalnog igrača. On na sve suparnike gleda kao na ljude od krvi i mesa koji imaju svoje nedostatke koju možeš da iskoristiš, a meni takav njegov stav prija jer mi otvara viziju i povećava veru u pobedu. Evo sad, kad smo se spremali za Nadala, govorio je o njemu kao da igram sa nekim običnim teniserom. Jako se lepo slažemo, vuče me napred i prija mi i van terena, što je podjednako važno, ipak delimo sobu i zajedno smo 40 nedelja zajedno“.

*****************
Sledeći su Gren slem turniri

Za korak dalje u karijeri potrebne su pobede na najvećim turnirma, a trener Petar Popović veruje da ih Filip ima u sebi.

“Samo da nastavimo u istom smeru kao do sada. Drugi servis je popravio u poslednja četiri meseca, ali tu još ima prostora za napredak. Naravno, treba da ojača fizički i da zadrži isti, agresivni pristup igri. Najvažnije je da je shvatio gde pripada“.
*****************

Prošle nedelje Filip je otkrio da su ga sponzori napustili i da je to bio još jedan izazov u njegovoj turbulentnoj karijeri.

“Prošle godine, kada sam bio oko 250. mesta, istekli su mi ugovor sa Najkijem, IMG i Vilsonom i niko od njih nije želeo da produži saradnju jer su smatrali da ja više neću moći da igram na visokom nivou i zato nisu hteli da ulažu u mene. Izborio sam se i sa time, pomirio se sa time i to mi je poslužilo kao još jedan izvor motivacije. Siguran sam da se sada kaju“.

Imao je Krajinović mračnih perioda tokom karijere, a da li je ikada razmišljao o kraju?

“Mnogo puta sam razmišljao o tome, nisam imao više snage, igrao sam manje turnire, čak sam i tati rekao da ne želim više. Kazao mi je: ‘Sine, to je jedino što znaš u životu dobro da radiš – budi jak, imaš vremena, samo igraj‘. Nastavio sam, sasvim slučajno sam otišao na turnir u Heilbron – nisam ni želeo, hteo sam da napravim pauzu mesec dana i da malo o‘ladim od svega, ali otišao sam, iz kvalifikacija osvojio titulu i tada je sve krenulo“.

Ako je Pariz trenutno najviša tačka njegove karijere, koja je najniža?

“Operacija ramena. Izgubio sam sve bodove, počeo sam bukvalno od nule. Posle tog zahvata tri godine mi je bilo potrebno da prvi put uđem u Top 100. Kada sam to ostvario, desio se peh sa ručnim zglobom, otkrili su da imam kost viška i to sam morao da saniram. Onda sam opet morao sve ispočetka, ali bio sam jak, izdržao sam. Porodica i Nina mi pomažu, znaju da se odričem i da je to moj put, mnogo sam im zahvalan na svemu. Uz mene su 24 sata dnevno otkad znam za sebe, to je jedina prava, baš prava ljubav, znam da uvek mogu da im se obratim. Velika je i njihova zasluga u svemu ovome“.

Filip Krajinović

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Više puta je prethodnih dana Krajinović istakao pomoć Novaka Đokovića u nastojanjima da se vrati tamo gde pripada.

“Pomogao mi je nekoliko puta, konstantno smo na vezi i uvek je uz mene – kada god mi treba savet ili mi treba da treniramo, tu je, pozove me u Monte Karlo da radimo i da se družimo van terena, što je za mene mnogo važno jer ipak je Novak uzor svima nama mlađima. U njegovom društvu svakog dana možeš nešto novo da naučiš, bilo je mnogo njegovih saveta koje sam koristio i na terenu i van njega“.

******************
Pred spavanje u Parizu…

“Sumiramo meč, možda pogledamo hajlajte prethodnog i potvrdimo taktiku pred spavanje. Onda uglavnom pustimo muziku, slušamo našu muziku i oko jedan-pola dva kažemo: ‘Hajde, još samo sutra‘, i tako smo to tako ponavljali poslednja dva meseca, to nam je bilo umesto laku noć. A ujutru kad se probudimo, kažemo: ‘Hajde, još samo danas“, kaže Popović.
******************

Za plasman u finale u Parizu nagrađen je Filip sa skoro 420.000 evra, što će mu mnogo olakšati profesionalnu budućnost.

“Da, mnogo mi je lakše sada, prevashodno zato što sada mogu da oformim veći tim ljudi koji će putovati sa mnom. Fizioterapuet i kondicioni trener treba da doprinesu tome da budem zdrav tokom cele godine, dakle mogu da uložim sav novac u tenis jer znam da će mi se to višestruko vratiti. Pera će putovati konstantno sa mnom, probaću da kondicioni trener i fizioterapeut budu sa mnom više nedelja. Posebno želim da istaknem upravo kondicionog trenera Aleksandra Jankovića, bio je uz mene kada je bilo najteže, kada sam plakao i kada nisam želeo da treniram. Mnogo ga volim i cenim, veliki je stručnjak i sve ovo bez njega ne bi bilo moguće“.

Janko Tipsarević u intervjuu za Sport klub rekao je da mu je žao što se ranije nije uozbiljio. Krajinović jeste imao mnogo problema sa povredama, ali bilo je i perioda kada je donosio pogrešne odluke.

“Jeste bilo grešaka i sa moje strane, to je i normalno jer sam bio veoma mlad. Imao sam oko sebe velike sponzore, malo sam se pogubio u svemu tome – grešio sam i kod izbora trenera, izbora destinacije pošto sam jedno vreme bio u Zagrebu i Monte Karlu… Bilo je naravno i grešaka o kojima ne bih još želeo da govorim za medije, ali to nije ni važno sada, najvažnije je da sam naučio dosta iz svega što je iza mene i da mi raznoliko iskustvo koje sam imao sada znači. Prošao sam sve što je trebalo da prođem, na vreme sam probio led i preda mnom je još desetak godina vrhunskog tenisa“.

That was amazing fairytale in Paris #memoriesforlife #Bercy2017 @krajinovic_filip #33

A post shared by Petar Popovic (@spajn) on


Posle početaka u rodnom Somboru, Filip je sa 14 godina otišao na Floridu, u čuvenu akademiju Nikola Boliijerija, što je bio značajan stepenik u njegovom razvoju.

“Nisam ovde imao finansijske mogućnosti neophodne za razvoj i roditelji su me savetovali da je bolje da odem. Prihvatili su me jako dobro, Nik je bio uz mene i pomogao mi je i teniski i finansijski, kao i IMG. Tamo si po ceo dan zauzet, ustaje se u 6.30, tenis, kondicija, ručak, mali odmor, opet tenis, pa istezanje… I uveče, ako si dobar, daju ti da odeš u bioskop. Imao sam dobre sparing partnere i omogućene dobre turnire, jedino što smo pogrešili jeste što smo veliki akcenat stavili na tenis i malo smo zanemarili rad na telu, što me je posle koštalo“, kaže Filip i zaključuje:

“Moram da nabacim još malo mišića, detaljno ću porazgovarati sa Saletom Jankovićem o tome – gledao je sve mečeve, zna šta treba da se radi, prepustiću to njemu. Biću u Novom Sadu, tamo su i Sale i Pera, biću tamo do 26. decembra, a onda putujem u Dohu na prvi turnir u 2018. Zatim slede Sidnej i Melburn“.

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

slavica

Bravo Fico za veliki uspeh u tvojoj karijeri,secam se i tvog meca na prvom Srbija openu kada si igrao protiv Novaka i kada je publika navijala da Novak preda s drugi bili protiv.Bila su dva tabora a ja sam bila Noletov tabor.Sada sam pratila sve tvoje meceve i srcem i dusom navijala za tebe sto je normalno.Sasa sve cestitke za ovakav blog.Pozdravza sve u SK od mene

Odgovori 1 1

Nexi

Ne desavaju se cuda slucajno. Iza Filipa stoji tezak i naporan rad. Za rezultate nije nikada kasno. Drago mi je od srca! Bravo Filipe!!!

Odgovori 15 1

Dzejms Dzojs

Svaka cast decko, vidi se da pucas od samopouzdanja. Sve pozitivni komentari, to je jako bitno. Samo ce biti problema ako nastavi sa ovakvim uspesima, krece pljuvacina i omalovazavanje. Isti fazon kao kada je Djokovic 2006. osvojio prvu titulu u Amesfortu.

Odgovori 35 2

* Sva polja su obavezna

Novak: Slemovi i broj 1 – za mene možda jednako važno

Autor

Novak: Slemovi i broj 1 – za mene možda jednako važno

Novak: Slemovi i broj 1 – za mene možda jednako važno

Novak Đoković po još jednom osnovu ušao je u istoriju u sredu – pobedom nad Bornom Ćorićem 7:6 (13-11), 6:3 u Beču obezbedio je da šesti put u karijeru bude svetski broj jedan na kraju godine.

Rafa odbio WC, Nole zvanično prvi: Hvala, volim vas...

Rafa odbio WC, Nole zvanično prvi: Hvala, volim vas...

Rafa odbio WC, Nole zvanično prvi: Hvala, volim vas...

Srpski teniser Novak Đoković pobedom protiv Borne Ćorića 7:6, 6:3 plasirao se u četvrtfinale turnira serije 500 u Beču i obezbedio prvo mesto na kraju kalendarske godine.
Loading...