Milosavljević za SK: Komplikovano je, nisu nas pustili

Skener 9. nov 201718:20 > 10. nov 2017 7:56
FIBA

Posle dve godine u berlinskoj Albi, Dragan Milosavljević ove sezone vratio se u elitno evropsko takmičenje i u dresu Unikahe ponovo igra Evroligu.

Turkish Airlines EuroLeague

Njegov tim u petak od 20.45 dočekuje Crvenu zvezdu u meču šestog kola, a to je bio samo povod za razgovor sa 28-godišnjim bekom u kojem smo se dotakli perioda u Partizanu, Evrobasketa i predstojećih reprezentativnih prozora, povreda…

Počeli smo od onoga što neposredno čeka Kruševljanina i njegov tim – sudar sa Zvezdom u trenutku kad obe ekipe imaju skor 2-3.

“Očekuje nas teška utakmica jer Zvezda igra vrlo dobro ove sezone – talentovani su, a i igraju borbeno i čvrsto u odbrani. To je ekipa sastavljena od dobrih stranaca i perspektivnih i dobrih domaćih igrača. Nama je cilj Top 8, verujem da je isti slučaj i sa Zvezdom, tako da nas čeka izuzetno važan okršaj. U Beogradu će biti vrlo teško da ih pobedimo i zato želimo sada da iskoristimo prednost domaćeg terena“, počinje Milosavljević za Sport klub.

Defanzivni je specijalista, a crveno-beli na spoljnim pozicijama imaju Tejlora Ročestija i Džejmsa Feldina, koji počinju i završavaju mnoge Zvezdine akcije.

“Ne verujem da ću ja biti zadužen za nekog od njih, generalno čuvam trojke, sada nemam ulogu kao ranije da čuvam najbolje protivničke napadače, ali od njih dvojice i od Bjelice preti nam najveća opasnost – Milko je možda i njihov najbolji igrač, igra stvarno neverovatno. Rotiraju, ima tu još dobrih igrača i verujem da nas čeka tvrda utakmica“.

Unikaha je za vikend izgubila od Baskonije kod kuće i sada ima skor 4-3 u ACB ligi.

“Mi za sada igramo promenljivo – bilo je i sjajnih i vrlo loših utakmica, može se reći da još tražimo pravu formu. Duga je sezona, videćemo koliko možemo. Igramo trenutno u nešto sporijem tempu, još neki od nas igrača nismo uhvatili ritam, ali napredujemo kao ekipa svakim danom – treba vremena da sve legne jer su se neki od nas kasnije priključili, dok su drugi imali problema sa povredama. Lično, još nisam najboljoj formi, što je možda i očekivano jer sam imao naporno leto i ovde sam došao emotivno i psihički ispražnjen. Polako ću dolaziti do svoje igre“.

Leto jeste bilo iznurujuće, ali je vredelo – Milosavljević je osvojio prvu medalju sa reprezentacijom Srbije, srebro na Evropskom šampionatu u Turskoj.

“Divna uspomena, napravili smo veliki uspeh koji niko nije očekivao. Ostaje žal što nismo osvojili zlato, ali pokazali smo karakter i veliku želju na tom prvenstvu. Ne prođe dan da se ne setim Evrobasketa, svi smo ponosni na rezultat, iako posle finala nismo bili ni raspoloženi ni srećni. Sada ipak shvatamo kakav smo uspeh ostvarili – imali smo dobru hemiju u ekipi, ‘ginuli‘ smo jedni za druge i razumeli smo se na terenu“.

Uskoro počinju famozni FIBA “prozori“ sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo – Srbija 24. novembra dočekuje Austriju, a tri dana kasnije Gruziju. Iako je bilo najavljeno da će trio iz Unikahe (Milosavljević, Nedović, Musli) biti na raspolaganju za oba meča, to još nije sigurno.

“Svako bi voleo da igra za reprezentaciju, velika bi nam čast bila naravno. Ipak, malo je komplikovano… Unikaha nas baš nije pustila – njihovo mišljenje jeste da ne mogu da nas zadrže, ali da će možda biti sankcionisano ako odemo. Ne znamo šta nas čeka kad se vratimo ovde i na koji bi način eventualno bio sankcionisan naš odlazak da igramo za reprezentaciju, to nam nisu rekli“, kaže Milosavljević i dodaje:

“Imamo treninge u tom periodu. Mislim da su svi igrači u problemu, mi smo ti koji su između dve vatre, a ostali su se sklonili po strani i pustili nas da vidimo šta ćemo. U nezgodnoj smo situaciji i, pravo da ti kažem, ne znam šta ćemo i kako ćemo. Voleli bismo da dođemo, ali dezinformacija je da nas je klub pustio“.

Turkish Airlines EuroLeague

Prošle sezone nekoliko igrača spomenulo je stvaranje profesionalnog sindikata koji bi zastupao interese igrača.

“Mislim da smo još daleko od toga. To bi bilo vrlo dobro i pametno, ali još nije moguće, nemamo taj stepen organizacije unutar celog sistem. Evo vidite i ovo sada sa ‘prozorima‘ kakva glupost se dešava, prosto mi je neverovatno da se u vrhunskom, evropskom sportu događa nešto tako“.

Evropska košarka se trenutno nalazi u haosu po raznim osnovama, uključujući i zbrku koja se stvara tumačenjem određenih pravila. Primera radi, na početku ove sezone gledamo rekordan broj nesportskih ličnih grešaka.

“Na utakmici više ni ne znaš koja su pravila – nekada se nešto svira, nekada ne. Prošle godine je bilo ono sa rolingom, na jednoj utakmici sme, na drugoj ne sme… To malo zbunjuje igrače, ali jedino što možemo jeste da ostanemo fokusirani na samu igru. Slična je priča sada sa nesportskim ličnim greškama – ne znam kako se procenjuje jer nekada sviraju, a nekada ne. Sada sviraju malo više i mislim da bi trebalo to da menjaju“.

Milosavljević je bio član jedne od zlatnih generacija Partizana – sa crno-belima je osvojio četiri titule nacionalnog prvaka i dve ABA lige.

FIBA

“Mnogo je uspomena na taj period – bilo je i lepih i ružnih, ali samo se lepe pamte. Osvojili smo dosta titula, to je bio poslednji uspešni period Partizana. Lepo je setiti se svega, ne znam koji bih trofej izdvojio, svaki mi je podjednako važan i drag, ali mislim da je iznad svega to što se i danas čujem sa svim tadašnjim saigračima, i domaćim igračima i strancima. Rasli smo zajedno, ostali smo u sjajnim odnosima, prijatelji smo za ceo život i to je ono najlepše što ostaje“.

Najružnija uspomena svakako je teška povreda prednjeg ukrštenog ligamenta kolena zbog koje je odsustvovao deset meseci.

“Doživeo sam praktično najtežu povredu u košarci. Najgore je što oporavak traje izuzetno dugo i počne da te hvata nervoza: ‘Kad ću više na teren‘, pomišljao sam… S druge strane, bio sam svestan da ne smem da žurim, da je to proces koji se mora poštovati i da ne može ništa naglo. To je jako loš period u mom životu, non-stop sam bio nervozan, pa sam još imao komplikaciju i drugu operaciju kolena. Hvala Bogu, sada je to sve iza mene. Jedino što bih rekao kolegi u sličnoj situaciji jeste da ostane pozitivan u razmišljanju i da se drži propisane procedure, kao i da se posveti onome što može da uradi na sebi dok je povređen“.

Za kraj, pitali smo srpskog reprezentativca ko su favoriti ove sezone u Evroligi.

“Ne mogu da kažem zasigurno, ali to su sve ekipe koje su i poslednjih godina bile u vrhu – CSKA, Fenerbahče, Olimpijakos, Real Madrid, mislim da će Makabi ove sezone biti bolji nego prethodnih, a očekujem i da se neko pojavi iz drugog plana“, zaključio je Milosavljević za Sport klub.