Polovina je sezone, a Zvezda još može da sanja

Turkish Airlines EuroLeague

Crvena zvezda je u Milanu trebalo da stavi tačku na 2017. godinu, jednu od najuspešnijih u klupskoj istoriji.

Tim Dušana Alimpijevića nije stavio tačku, već uzvičnik i došao je do šeste ovosezonske pobede u Evroligi, više nego što su i umereni optimisti računali na početku sezone – 91:88 pred više od 8.670 gledalaca u Mediolanum forumu.

Posle Real Madrida i Valensije, to je treći trijumf Zvezde na evroligaškim gostovanjima ove sezone. Sva tri imaju zajedničku crtu u tome da su crveno-beli vodili sa razlikom od najmanje 13 poena, potom bi dozvoljavali protivniku da se vrate, ali svaki put su sačuvali hladne glave i dokazali da tim ima različite pojedince koji mogu da prelome meč, kao i da su unutar tima uspostavljeni odnosi poverenja.

U poslednje vreme u Zvezdi je to vrlo često Džejms Feldin. Amerikanac, koji se na početku sezone mučio sa ulogom nosioca i igrača koji treba da bude agresivan i da kreira za sebe i druge, sada igra sa mnogo samopouzdanja, to se vidi po svakom njegovom pokretu i neuporedivo češće je u stanju da uspešno preuzme odgovornost.

Feldin je izvrsno počeo i meč u Lombardiji, u prvoj četvrtini dao je devet poena, nekoliko puta driblingom pokrenuo protok lopte koji je doveo do otvorenih pozicija, a na drugoj strani sačuvao je Micova na niskom postu.

Dobar deo druge četvrtine nije ni igrao, u trećoj su mu dve trojke izašle iz koša na čudnovat način, ali se brzo vratilo. Pošto je gubio celu utakmicu, Armani je stigao do 83:83 trojkom Micova. Onda je Feldin u igri jedan na jedan poentirao preko Gudaitisa meko nabacivši loptu na obruč, ali ipak uz malo sreće. Taj flouter imao je težinu Ročestijevog floutera u Valensiji, u retrospektivi je odlučio utakmicu koju su sa penala potvrdili Bjelica, upravo Feldin i Ročesti.

Turkish Airlines EuroLeague

Penali su najbolji ilustrator Zvezdine staloženosti, 21 od 22. Na startu meča Zvezdu je služio i šut za tri (5-9 u prvoj četvrtini), Gaudlok je osujećen dobrim iskakanjima Antića, a i celokupan tim je bolje branio pik-en-rol nego u većem delu sezone. Imala je Zvezda i +17, ali je Antić naivno dobio treću ličnu grešku i to je bila tema koja se provlačila kroz ceo meč – crveno-beli ranije i ubedljivije nisu dobili meč samo zbog takvih “gluposti“ usled dekoncentracije.

Antićev izlazak poklopio se sa kolapsom u Zvezdinoj odbrani i Armani, koji do tada ništa nije mogao da ubaci, vezuje četiri trojke, svaku iz otvorenih situacija – za prvu je zaslužna Džerelsova briljantna asistencija, ali na preostale tri je odbrana crveno-belih prelako ispala. Takođe, Armani je počeo da koristi druge prilike koje su dobijali posle ofanzivnih skokova (osam do poluvremena), za razliku od prve četvrtine. Smušenost je bila tolika da je Alimpijević neplanirano morao da vrati Antića pre poluvremena.

Lesor je još u prvoj četvrtini najavio dobar meč pre nego što je brzo izašao sa dve lične, ali to ga nije sputalo u nastavku meča – bio je veoma koristan u napadu i bolje nego inače se postavljao u odbrani.

U trećem periodu igralo se nešto tvrđe, a Zvezda je brzo ušla u bonus, poneki mlaki kontakti kažjavani su faulovima, pa je Armani najviše zahvaljujući lakim poenima sa penala ponovo uhvatio priključak pošto su crveno-beli stvorili +10.

Turkish Airlines EuroLeague

Prišli su domaći na -1 (62:63) na kraju trećeg perioda, ali Bjelica u pravi čas prekida petnaestominutni period Zvezde bez ubačene trojke. Uprkos dva promašena zicera i jednom er-bolu sa trojke, Milko je bio igrač utakmice, odigrao je meč u rangu svojih najlukavijih partija, ubacio tri trojke, uhvatio sedam lopti i podelio tri asistencije. Zato je i malo nejasno što se njemu više nije spuštala lopta u završnici, pogotovo kada je ostajao sa nižim igračima na sebi.

Trojke su potom ubacili i Lazić i Dangubić, a Zvezda je imala +7 i loptu na četiri i po minuta do kraja. Ročestijeva krajnja statistika bila je odlična, ali nekoliko puta je zaspao u odbrani, a nekoliko puta je bio neodlučan i, potpuno atipično, nesiguran na lopti (u poslednje vreme igra sa više oscilacija nego na početku sezone, što je normalno). Nije se na vreme otkrio Bjelici i izgubljen je posed, potom je i Davidovac izgubio loptu na svojoj polovini (moralo je i to jednom da se desi, što reče Darko u prenosu), i eto Milana ponovo u rolerkoster utakmici (77:73).

Tada je vrlo važne poene postigao Dangubić, heroj iz senke u Milanu. Bio je to njegov drugi savršeni prodor na meču, ponovo je idealno osetio prostor i odmerio svoje kretanje tako da deluje da je imao lako polaganje. Prijalo bi da to vidimo češće, ali Dangubićev uticaj bio je još veći u defanzivi – ne samo zbog ukradene lopte na 85:83 i 16 sekundi do kraja, već i zbog toga što je tokom celog meča bio aktivan, oštro savladavao blokove i samo je jednom zakasnio na svog čoveka.

Lavovski doprinos u odbrani dao je i Lazić, a verovatno nikada ne biste pogodili koji igrač je imao najviše asistencija u ekipe Zvezde – Pero Antić, pet.

Crveno-beli su trenutno jedanaesti na tabeli sa skorom od šest pobeda i devet poraza. Na sedmom i osmom mestu su Himki i Makabi sa po dva trijumfa više. Plej-of i dalje nije realnost, ali ko je mogao da pretpostavi da će Zvezda na polovini takmičenja i dalje biti u igri?

A timu i navijačima niko ne može da zabrani snove.