SK: Idol mu je Rafa, voli Vestbruka i teniske klipove

Getty Image/ Pat Scala

Norveška nije zemlja sa velikom teniskom tradicijom, ali oni malo zagriženiji sigurno se sećaju njegovog oca Kristijana Ruda – bio je 39. na ATP listi, a igrao je osminu finala Australijan opena 1997. i četvrtfinale Monte Karla iste godine.

Zemlja fjordova nije imala boljeg tenisera od njega, ali postoje izgledne šanse da hoće u narednom periodu i da će to biti njegova krv, tačnije njegov sin Kasper.

Počeo je da se bavi tenisom sa četiri godine, mada ističe da je voleo sve sportove sa loptom. Vremenom je, kao što se i očekivalo, jedino tenis ostao – tek mu je 19 godina i momak iz Osla svestan je da mu predstoji mnogo truda kako bi ostvario svoje snove.

U intervjuu za Sport klub govorio je o svojim uzorima, načinu na koji je promenio bekhend, treninzima sa Rafaelom Nadalom, o tome šta naročito voli kod Đokovića…

“Još sam mlad i treba da napredujem u svim pravcima u igri, i fizički i tehnički i taktički i mentalno. Recimo, sada sam između sezona mnogo radio na tehnici svog bekhenda. Znam da mi je forhend bolji i da mi prirodno ‘dolazi’, ali i bekhend se poboljšava. Radim različite vežbe, različite lopte – visoke, niske, brze… Važno mi je da levi ručni zglob smestim na ispravan način, ranije mi je bio ‘otvoren’, a sada se trudim da ga učinim stabilnijim i ‘zatvorenijim’. I dalje se ponekad vratim na stari način, ali ređe, imam sve više samopouzdanja“, počinje Rud priču za Sport klub i dodaje:

“Takođe, produžio sam malo reket i mislim da sam time dobio i više snage i više kontrole, naročito pri servisu i bekhendu, mada mi forhend malo leti, ali to je normalno dok se navikavam. Generalno se trudim da vidim šta rade oni najbolji i da pokušam to da uklopim u svoju igru. Nadam se da ću postepeno postajati sve bolji teniser“.

Kasper je 1998. godište, njegov vršnjak Denis Šapovalov već je stvorio ime, a godinu dana stariji Aleksander Zverev pripada samom vrhu. Koliko ga njihovi uspesi inspirišu?

“Naravno da me inspirišu, baš kao što si rekao. Zverev je na višem nivou nego mi ostali, Šapovalov igra odlično i opasan je sa svih strana, ali nisu oni jedini – tu su Cicipas, Tijafo, sa njima sam odrastao, sećam se da smo igrali na Evropskom prvenstvu do 14 godina. De Minaur u poslednje vreme igra izvanredno, on ima sjajan stav i pokazuje da je radom i borbom sve moguće postići. Inspirišemo i ‘guramo’ jedni druge, da“.

Odličan Kasperov prijatelj jeste i srpski teniser, nekadašnji prvi junior sveta Miomir Kecmanović.

“Obojica smo sa IMG agencijom i nekada treniramo zajedno. Oduvek sam imao visoko mišljenje o njemu. Zapravo sam se ugledao na neke aspekte njegove igre, prevashodno bekhend, koji mu je veoma dobar, tečan i prirodan. Igra vrlo pametno. Ipak, i on i ja znamo da mentalni aspekte njegove igre ume da oscilira, ali siguran sam da je pred njim svetla budućnost, što je već i počeo da pokazuje“.

Scott Barbour, Getty Images Sport

Rud je temeljan i detaljan i sa zadovoljstvom govori o najboljim igračima sveta i o tome kako je proučavao njihov način igre.

“Oduvek sam voleo Rafu, on je bio jedan od mojih osnovnih uzora. Imao sam priliku i da treniram sa njim na Maljorki nedelju dana prošle godine i bilo je neverovatno. Naučio sam mnogo i bilo je lepo iskustvo samo videti ga sa druge strane mreže. Uz to je i tako fin momak, mada nismo mnogo vremena provodili zajedno van terena, nisam hteo da mu se mešam u privatnost pored toliko sati na terenu“, kaže Rud i uz smeh dodaje:

“Znam da voli da igra golf, i ja isto, tako da ću ga pozvati na jednu partiju ako obojica budemo u Indijan Velsu ove godine. Rodžer uvek važi za elegantnog i on je skroman takođe, ali mislim da je ljudima malo teže da uvide koliko je Rafa zapravo skroman momak“.

Međutim, nije Rafa jedini koji se našao na Rudovom skeneru.

“Kako sam odrastao, počeo sam pažljivije da posmatram i druge, da se pitam zašto su Novak ili Endi tako dobri, video sam koliko se oni dobro kreću. Kod Novaka su me privukli riterni i način na koji se fokusira na loptu, mislim da su to segmenti na koje svaki mladi teniser treba da se ugleda, ja svakako to činim. Ponavljam, kretanje mu je savršeno i mislim da je u svom najboljem izdanju 2011. i 2015. Đoković podigao tenis na jedan viši nivo nego ranije – retko je promašivao, a pravio je vinere iz svih pozicija. Mari ima izvrstan bekhend, veliki je borac, a i Rodžer je veliki borac takođe iako je uvek smiren, prošle godine su Rafa i on dominirali. Generalno mnogo volim tenis, volim da ga gledam i često sam na Ju tubu i vrti mi se recimo ‘1000 najboljih udaraca u istoriji’ ili nešto tog tipa. Uživam u tome i trudim se da naučim što je više moguće“.

Rud je trenutno 138. na svetu, a u Melburnu je prvi put igrao u glavnom žrebu nekog od Gren slem turnira. Prošao je kvalifikacije pobedama nad Itom, Popkom i Eskobedom, zatim je u pet iznurujućih setova izbacio Kvetina Alisa i nije imao snage da se suprotstavi Švarcmanu. Ipak, sada će biti na 119. mestu, 11 pozicija slabije od svog najboljeg ranga.

“Prošlu sezonu počeo sam odlično u Riju (došao je do polufinala), u jednoj nedelji preskočio sam mnogo stepenika, bio sam blizu Top 100 i mnogo sam se fokusirao na to, možda i previše. Onda sam igrao previše turnira u nizu kako bih ostvario taj cilj… I dalje to želim, ali neću se opterećivati i biću pažljiviji pri pravljenju rasporeda. Top 100 je važna stvar zbog sponzora i direktnog ulaska u glavni žreb na Gren slem turnirima, ali moj krajnji cilj jeste da budem Top 10 igrač“.

Za kraj, pitali smo Kaspera kakav je van terena i koje još sportove voli.

“Prilično sam mirna osoba, opušten sam. Volim hokej i volim da gledam košarku – ne mogu da kažem da imam omiljeni tim, ali poslednjih godina je neverovatno ovo što rade Stef Kari i Voriorsi. Omiljeni igrač mi je Rasel Vestbruk, spektakularni je atleta i bio je MVP prošle sezone. Znam i da ste vi Srbi dobri u košarci, uzeli ste srebro na Olimpijskim igrama u Riju“, zaključio je Rud za Sport klub.