Ovo nije ona Zvezda sa početka sezone

Turkish Airlines EuroLeague

Sredinom druge četvrtine Dobrić je pogodio trojku uz faul i tada je Crvena zvezda prvi put stvorila dvocifrenu prednost (39:28). Armani nije momentalno dotučen, ali je tim Dušana Alimpijevića sve vreme kontrolisao igru i rezultat, da bi na kraju slavio 100:89 pred nepunih 5.000 gledalaca u Pioniru.

Semafor je dobra vest – posle duela sa Efesom, crveno-beli su drugi put ove sezone došli do stotinu poena, sada uz šest “dvocifrenih“. Takav pogled na statistiku bio je nemoguć na startu sezone kada je igra isključivo zavisila od najiskusnijih i jedino sa njihovim vrhunskim partijama imala je Zvezda šanse za pobedu. Sada to više nije slučaj, ključne poene u nekim mečevima davali su Davidovac, Dobrić, Enis…

Sada je Stefan Janković bio džoker domaćih. On ima 24 godine, ali kako je i sâm istakao, nekada se čini da je 18-godišnjak jer je celu dosadašnju karijeru proveo u sistemu koji sa evropskim načinom igre ima vrlo malo dodirnih tačaka. Prilagođavanje traje duže, pogotovo u odbrani, ali sada se nekoliko puta Janković dobro postavio kao pomoć, dok je u napadu blistao i meč je završio sa 15 poena – kada je već stekao samopouzdanje, u završnici je pogodio i fejd-avej sa tri metra, to je nešto što ćemo češće viđati.

Crveno-beli su imali 22 asistencije i samo sedam izgubljenih lopti, hoće reći da je lopta išla dobro i da je Zvezda češće no inače dolazila u situaciju da poentira iz visokoprocentnih pozicija. Bekovi gostiju nisu igrali dovoljno usku odbranu, pritom Omić pravi “najbolje blokove“ po rečima Feldina, centri Tarzuski i Gudaitis prečesto su zaostajali u svojoj neodlučnosti, a strana pomoći praktično nije postojala. Zato je sada, kao ni na jednoj utakmici ove sezone, Zvezda postigla mnogo lakih poena direktno iz pik-en-rola, častili su se i Omić i Lesor i Janković, a Ročesti je završio sa devet asistencija.

Veliki udeo u postavljanju tempa utakmice imao je i Nemanja Dangubić sa dva odlična prodora. Primetno je da igra sa više vere u sebe Dangubić, da čvršće ide na prodor, bio je to slučaj i sa onim ulazom koji je promašio, a u odbrani je ukrao tri “žive“ lopte.

U periodu kada je prvi put stekla dvocifreni višak odbrana Zvezde bila je energična, aktivna na iskakanjima, ruke su letele svuda, a publika je osetila da je pravi trenutak da se dâ vetar u leđa. Zato se +5 na poluvremenu činilo nedostatnim, stekao se utisak da je trebalo da bude više, ali nekoliko puta se dešavalo da bi domaći pravili gluposti kada bi imali priliku da definitivno reše pitanje pobednika – previd u građenju, promašeno zakucavanje, primljena trojka uz faul…

Možda crveno-beli nisu do samog finiša stekli razliku koja je van domašaja Milaneza, ali isto tako ni Pjaniđanijev tim nijednog trenutka nije igrao sa verom u preokret niti sa potrebnom energijom. To je najočiglednije bilo u reketu, gde su Omić i pogotovo Lesor dobili bitke sa protivničkim centrima – Francuz je meč završio sa 15 poena i 10 skokova, a Omić je posle defanzivno slabog prvog znatno bolje zatvarao reket u drugom poluvremenu. Zvezda je uhvatila deset lopti više od suparnika (31-21) i time nadomestila neke lošije odbrane, nekoliko puta su se rivalski bekovi prošetali na ulaz.

Sada predstoji evroligaška pauza zbog nacionalnih kupova, a Zvezda će imati priliku malo da napuni baterije i da zaleči povrede. Antić je još van stroja, Feldin još nije u pravoj formi, a malo duži period bez putovanja prijaće i ostalim iskusnijim igračima, tj. Ročestiju i Bjelici.

Zvezda sada ima skor 9-13, dve pobede ispod 50%, a za osmoplasiranim Makabijem zaostaje tri trijumfa. Plasman u plej-of domet je maštanja, ali ako crveno-beli misle da doigravanje približe javi, pravi trenutak jeste u sledećih nekoliko kola – daleko od toga da su protivnici naivni, ali u duelima sa Bambergom, Unikahom, Barselonom i Valensijom crveno-beli nijednom neće biti autsajderi.

Uskoro će borba za prvi trofej, zatim i završnica ABA lige, a navijači Zvezde mogu da budu zadovoljni jer je evidentan i timski i individualni napredak u odnosu na ranu fazu sezone. A takav trend obično donosi željene uspehe.