Huligani, država, razlike – grčki fudbal iznutra

Mike Hewitt/Getty Images

Nasilje na fudbalskim stadionima nažalost nije više novost, ali predsednik koji sa pištoljem i teloraniteljima utrčava na teren - to, srećom, još nije uobičajena pojava, ali upravo to se desilo u 90. minutu derbija PAOK - AEK (0:0) na stadionu Tumba u Solunu.

Getty Images Sport, Vladimir Rys

Fernando Varela postigao je gol koji bi verovatno doneo pobedu domaćoj ekipi, ali posle konsultacija u trajanju od nekoliko minuta, sudije Kominis i Pontikis rešili su da ponište gol zbog ofsajda.

Bila je to komplikovana odluka koja je razjarila vlasnika i predsednika PAOK Ivana Savidisa, koji je sa telohraniteljima i pištoljem za pojasom utrčao na teren. Vlada je suspendovala šampionat do daljeg.

U Grčkoj se vodi izuzetno neizvesna trka za prvaka (AEK je prvi sa 54 boda, PAOK drugi sa 52 i utakmicom manje, Olimpijakos je treći sa 50), strasti su uzavrele i, uzevši u obzir istoriju grčkog fudbala, neka vrsta eskalacije mogla se očekivati.

O značenju incidenta, stanju u grčkom fudbalu i budućem razvoju situacije razgovarali smo sa novinarom Janisom Markulasom. On je rođen 1990. godine u Atini, studirao je sociologiju i novinarstvo, a poslednjih osam godina fudbalski je novinar na radiju, u dnevnoj štampi i na internsetu, a od 2015. piše za portal SDNA. 

Takođe, ističe da je veliki zaljubljenik u jugoslovensku košarku i fudbal, pa je to razlog više što se rado odazvao pozivu da za Sport klub analizira trenutnu situaciju u Grčkoj.


O Ivanu Savidisu znamo onoliko koliko smo mogli da pročitamo u medijima, ali koji je generalni utisak grčke javnosti o njemu?

Najveći broj navijača PAOK poštuje ga zbog miliona koje je uložio u klub u poslednjih šest godina, zbog toga što se trudi da okonča korupciju u grčkom fudbalu, a osvojen je i Kup posle 14 godina. Ipak, većina navijača drugih klubova ga ne voli jer veruju da bi uraduio sve u njegovoj moći kako bi PAOK uzeo titulu. Česte su uvrede na njegov račun, posebno one dolaze iz redova Olimpijakosa i bivšeg predsednika Panatinaikosa Janisa Alafouzosa, a odnose se na to što Savidis nije rođen u Grčkoj, pa oni tvrde da on zapravo ne voli našu zemlju.

Već godinama nema gostujućih navijača na najvećim mečevima u Grčkoj, kako je to moguće?

To je odlučeno iz bezbednosnih razloga, ali nije baš mnogo poboljšalo situaciju. Navijači Olimpijakosa i Panatinaikosa i AEK ne putuju u Solun, a navijači PAOK ne idu u Atinu. Ne možemo da krivimo državu zbog tog poteza jer smo sa navijačima oba tima na stadionima imali velike nerede, pa evo i na „neutralnom“ stadionu u Volosu na finalu Kupa prošle godine. Mislim da su navijači obe strane poslednji put bili na stadionu pre četiri godine na duelu Panatinaikos – PAOK, i tada je bilo nereda.

Zašto se država ne obračuna sa huliganizmom odlučnije, postoji li volja za tako nešto?

Mnogo je zakona koji su usmereni na rešavanje problema huliganizma u Grčkoj. Stavros Kontonis i Jorgos Vasilijadis, dvojica poslednjih zamenika ministara sporta, povukli su neke korake, ali bez velikog uspeha za sada. Potpuno sam uveren da bi država i policija mogli da se bolje uhvate ukoštac sa tim problemom, u saradnji sa upravama klubova. Ipak i nažalost, ekstremni navijači, pogotovo oni atinskih klubova, tuku se i na ulicama, čak i pre i posle odbojkaških i rukometnih utakmica, a ti sportovi nisu popularni u Grčkoj.

https://youtube.com/watch?v=jw6hR4zrBmM

Smatrate li da je incident na stadionu Tumba imao neku političku pozadinu i koliko je politika važna u grčkom sportu uopšte?

Ne verujem da incident na stadionu Tumba ima ikakve veze sa politikom. Snažno sam uveren da navijači PAOK i drugih grčkih klubova, uz sve greške koje prave, jednostavno previše vole svoje timove, nekada na pogrešan način. Sa druge strane, kontrola nad Fudbalskim savezom Grčke (HFF) nekada je ključ za osvajanje titule, imali smo slučajeve u prošlosti kada je HFF zapravo pomagao određenim timovima da dođu do titula. A i određivanje sudja za važne mečeve još jedna je tužna priča…

Koliko su ekonomska i migrantska kriza katalizatori za nasilje na stadionima i oko njih?

Mislim da to nema veze, bilo je ozbiljnih nereda i pre ekonomske krize, a i migranti su potpuno druga priča. Glavni razlog nasilja jeste to što ovde postoji ekstremna sumnjičavost u vezi sa svakom odlukom (ko sudi, ko je kažnjen itd), a među uzrocima su i greške države, kao i uprava fudbalskih i košarkaških klubova. Ovim ne ćelim da perem navijače od odgovornosti… Ipak, neki ljudi veruju da državi više odgovara da navijači ostanu na stadionima umesto da protestuju na ulici, ali ja to ne mogu pouzdano da tvrdim.

Zamolio bih vas da objasnite kulturološke i socijalne razlike između najvećih grčkih klubova. Prvo između solunskih i atinskih, pogotovo PAOK i AEK koje su osnovali Grci koji su proterani iz Turske, a onda i između Panatinaikosa i Olimpijakosa.

O toj temi mogli bismo da govorimo satima… AEK i PAOK su slični i u prošlosti su imali odlične odnose, ali u poslednjih osam godina stvari su se promenile i navijači ne propuštaju priliku da se potuku. Čak je i vrsta atmosfere na Tumbi i na Nei Filadelfiji, starom stadionu AEK, bila vrlo slična…

Olimpijakos je najpopularniji klub u Grčkoj sa milionima navijača u svakom delu zemlje, tako da bi bilo teško generalizovati i reći da a njij navijaju recimo bogati ili siromašni… Ipak, njihovi ultrasi poslednjih godina tvrde da je njihov osnovni stav „bez politike“. Panatinaikos je ranije važio za klub više srednje klase, pogotovo u Atini, ali to ne znači da nema navijače među „nižim“ klasama.

Da budem iskren, nije više lako govoriti o kulturološkim razlikama između klubova velike četvorke, ali neke stvari mogu se reći. Npr, navijači AEK imaju više levičarski pristup i ponose se time što su tokom NATO bombardovanja 1999. godine igrali utakmicu sa Partizanom u Beogradu, za njih je to jedan od najblistavijih trenutaka. To jeste bio divan potez.

Solunski klubovi misle da ih sistem iz Atine tretira nepravedno, PAO se finansijski muči i navijači su se tu dobro pokazali tako što su bilo u klub, dok Olimpijakosovi navijači odlično sarađuju sa svojom upravom i dugo već nije bilo protesta protiv čelnika kluba.

https://twitter.com/atanasi_/status/973089179365249024


Na šta je konkretno Savidis mislio kada je rekao da Grčka ima „bolestan fudbalski sistem“?

On, kao i mnogi drugi, veruje da su prethodne administracije Fudbalskog saveza Grčke konstantno favorizovale jedan tim kako bi taj tim uzimao titule. Savidis smatra da je objavljen rat protiv PAOK, da Atina ne želi da dozvoli najjačem timu iz Soluna da se uzdigne nezavisno od toga koliko je novca uloženo. Sa druge strane, i atinski klubovi AEK i Panatinaikos misle da im je učinjena ekstremna nepravda u bližoj prošlosti, a čak i Olimpijakos, koji je osvojio 19 od prethodne 21 titule, buni se na to kako su tretirani ove sezone.

Koliko ekstremni navijači imaju udela u odlukama uprava klubova?

Nemaju veliki udeo zvanično, ali nažalost uprave uvek uzimaju u obzir njihove reakcije pre nego što donesu određenu odluku. Da kažem otvoreno, uprave ih se na neki način plaše i trude se da održe dobar odnos sa njima, a to je nešto što nekada donosi više štete nego koristi. Sokratis Kokalis, bivši predsednik Olimpijakosa, čak je jednom rekao: „Imamo takve navijače, moramo da živimo sa njima, kraj priče“.

Mislite li da je to što se sada dogodilo kap koja je prelila čašu i da će se pokrenuti radikalne promene u grčkom fudbalu?

Ne. Bio bih srećan kada bi to bio slučaj i da je ovo poslednji incident u grčkom fudbalu – kada bi država bila odlučna i kada se ne bi plašila da se suprostavi jakim biznismenima, kada bi zvaničnici klubova bila strpljivi i radili samo za uspeh svojih timova bez interesovanje za neuspehe drugih, kada bi navijači naučili da vole košarku i fudbal više od pobede po svaku cenu… E, tada možda… Ali verovatno ćemo ponovo završiti prvenstvo sa mečevima pred praznim tribinama i potpuno sam siguran da neće biti gledalaca na finalu Kupa (PAOK – AEK). Onda na leto, krećemo ispočetka.

Šta će se sledeće dogoditi?

Pre svega, moramo da sačekamo da u Atinu dođu predstavnici FIFA i UEFA, da razgovaraju sa predstavnicima naše Vlade, pa da se donese konačna odluka u vezi sa ovom sezonom. Teško mi je da razumem kako će neko moći da slavi titulu u ovakvim okolnostima, bilo da je taj neko navijač PAOK, Olimpijakosa ili AEK, koji je po mom mišljenju najbolji tim ove sezone. Ne verujem u „Gregzit“ (da će grčki klubovi biti izbačeni iz Evrope).

Da li ste razgovarali sa igračima, kako se oni nose sa situacijom, pogotovo stranci?

Svi u Grčkoj impresionirani su reakcijom kapitena PAOK Vijerinje, koji je Savidisu sugerisao da tim ne treba da napusti teren i koji je uspeo da smiri situaciju. Bio je to odličan primer pravog kapitena i pravog sportiste. Brojni igrači AEK i trener Manolo Himenes rekli su da su se osećali ugroženima posle ulaska vlasnika PAOk na teren i svi su saglasni da igrači treba da odlučuju o ishodu meča, niko drugi. Trener PAOK Razvan Lučesku na neki način je opravdavao reakciju Savidisa, govorio je o nepravdama koje je PAOK pretpreo i koje su naterale gospodina Savidisa da „poludi“.

Smatrate li da bi atmosfera u reprezentaciji Grčke mogla da trpi zbog svega?

Optimističan sam u tom smislu. Većina naših igrača nastupa van domovine, samo ih je nekoliko u našoj ligi trenutno. Oni se međusobno druže i tu neće biti problema, ali da budem iskren, skoro niko u našoj zemlji trenutno ne misli na reprezentaciju.