Zvezda – uvertira idealna, sada sledi najvažniji ispit

Skener 16. mar 20189:39 > 9:40
Turkish Airlines EuroLeague

Crvena zvezda je dočekala meč sa Valensijom sa dve želje u vidu – da se ostvari pobeda i da igra u toj pobedi bude takva da nudi razlog za optimizam pred najvažniji period sezone.

U trijumfu 106:90 obe želje su ispunjene, pa će crveno-beli u dobrom raspoloženju dočekati nedelju i sudar sa Mornarom na početku plej-ofa ABA lige.

Dvorana Pionir nije bila puna, okupilo se oko 4.500 ljudi, nije bilo neprestanog navijanja, ali se osetila hemija između tribina i parketa – na početku utakmice, ali pogotovo krajem treće i u poslednjoj četvrtini.

Publici, ali i celoj ekipi, adrenalin je podigao Ognjen Dobrić – pri vođstvu 68:65 bek crveno-belih dojurio je i udario atraktivnu rampu Garsiji. Bio je to najlepši potez na utakmici. U sledećem napadu Zvezde promašio je Ročesti trojku “u ritmu“, ali svejedno je Zvezda od tog trenutka zaigrala još angažovanije, dok su navijači aktivno učestvovali u svakom napadu i reagovali su u zavisnosti od onoga što se dešavalo na parketu.

A usledila je kanonada trojki – dve u poslednjem minutu trećeg perioda za +12 (Feldin i Antić), da bi zatim Feldin ušao u trans i ubacio tri trojke za tri minuta, između je pogodio i Bjelica, pa je očas posla bilo +19 i meč je rešen.

Od samog početka videla se želja u Zvezdinoj odbrani, nešto što nije uvek bio slučaj tokom sezone. Lazić je ukrao živu loptu, igralo se agresivno i usko na lopti, ali je uprkos tome bilo propusta u rotacijama i Valensija, koja važi za odličan trojkaški tim, prečesto je imala otvorene pozicije – tako su ubacili tri trojke, plus još jednu Rafa Martines preko ruke.

Na drugoj strani je Ročesti pokretao napade i Zvezda je brzo nadoknadila -8, da bi i ulazak Enisa doneo novi vetar u leđa. Posle 7-7 u meču sa Cibonom, Enis nastavlja da šutira trojke sa velikim samopouzdanjem (3-4 u četvrtak veče), a sada je inicirao i nekoliko akcija za saigrače. Pokušan je i presing na protivničkoj polovini nekoliko puta, ali period od skoro tri minuta bez primljenog koša prekinuo je Martines trojkom.

Valensija ima ogromnu centarsku liniju, pa je Alimpijević na Plajsa i Dubljevića u istoj postavi odgovorio Antićem i Omićem, posle Antićem i Lesorom. Skupljala je Zvezda dosta u reketu, rizikovala sa poluotvorenim šutevima za tri, a to se u prvom poluvremenu nije isplatilo – ubacili su gosti tri u nizu, do kraja poluvremena šutirali su 8-12 (8-9 ne računajući Vivesa), a manje puta poentirali su za dva (7-18).

Uprkos tome što je već na poluvremenu bilo 98 poena (50:48 za Zvezdu), nije to bio mlak meč bez kontakta, ali igralo se u vrlo brzom ritmu koji obe ekipe vole.

Crveno-beli su na poluvremenu bili bolji u skoku (17-12, i tu se videlo htenje) i imali su +2 uprkos nestvarnom šutu rivala za tri i dvama nehotičnim koševima (jednom je Martinesova asistencija od table završila u obruču, drugi put je Plajs poentirao a la Raduljica protiv Francuza na SP 2014).

Logičan zaključak bio je da će se Zvezda u nekom trenurku odlepiti ako nastavi da igra na isti način. To se na opisani način i dogodilo – Antić je ponovo bio i telom i umom 100% prisutan na utakmici, Feldin se raspucao u pravi čas (30p), Ročesti je bio standardno dobar (u trećoj četvrtini dao je devet poena, mahom iz izolacija), Lesor je sve konstantniji i nerezonske poteze sveo je na minimum, solidan meč odigrao je i Bjelica, iks faktor bio je Dobrić…

Poslednjih sedam-osam minuta bili su manje-više formalnost, ali jeste Zvezda u tom intervalu imala propuste u komunikaciji koji su rezultovali lakim poenima suparnika pod obručem. Glavni zadatak Alimpijevićevog tima jeste da zadrži napadačku razigranost i rastrčanost iz prethodna dva meča, ali i da periode dobre odbrane još malo produži.

Zvezda je mnogo oscilirala ove sezone, ali dve utakmice u tekućoj nedelji dali su novu sigurnost igračima pred plej-of ABA lige. Ne računajući Nemanju Dangubića, problema sa povredama nema, a Džejms Feldin rekao je da ekipa ne oseća pritisak jer cele sezone igra odlično kod kuće – upravo je upadljiva razlika u nastupima kod kuće i na strani razlog zašto je za Zvezdu još važnije što je ligaški deo ABA lige završila na prvom mestu.

“Mislim da su poslednje dve utakmice pravi pokazatelj stila igre koji želimo, uz to smo imali i pravu energiju. U pravi čas pred plej-of ABA lige. Ipak, ništa što se desilo u prošlosti neće nam pomoći za naredne utakmice, moramo ovako da odigramo i u nedelju”, sumirao je trenutnu situaciju Tejlor Ročesti.

U Evroligi je broj pobeda već iznad očekivanja (11), ali sada je vreme za najveći Zvezdin ispit ove sezone.