Zvezda od starta mora da “gine“

Skener 23. mar 201810:43 > 10:44
Turkish Airlines EuroLeague

U goste je došao aktuelni evropski šampion i, uprkos smišljenom odsustvu Bjelice i činjenici da se u nedelju nastavlja ABA plej-of, očekivalo se da Crvena zvezda grize od samog starta i da, kao što sportisti vole da kažu, pokaže zube Fenerbahčeu.

Malo šta od Zvezdine vilice osetio je tim Željka Obradovića, koji je igrom daleko od maksimalnog napora došao do pobede pred nešto manje od 5.000 gledalaca u dvorani “Aleksandar Nikolić – 80:63.

Prošlosezonski meč sa Fenerbahčeom bio je jedan od onih koji su obeležili sezonu crveno-belih. U Pioniru nije moglo da se diše od gužve, Zvezda je odigrala hrabar i čvrst meč, a posle blokade Kuzmića na Judou hala je “eksplodirala“.

U četvrtak veče počelo je od atmosfere. Vejavica krajem marta, činjenica da meč nema takmičarski značaj, ali i brojni ubedljivi porazi ove sezone, učinili su da dvorana ne bude puna, a posle bojkota najvatrenijih navijača, ni pesma ne ide sama od sebe, tako da se ambijent na početku duela doimao neadekvatnim za dolazak velikog Fenera.

Startne petorke bile su neuobičajene za modernu košarku, pošto su obojica trenera počeli sa po dvojicom visokih u postavi – Veseli i Duveriolu sa jedne, a Antić i Lesor sa druge strane. Atmosferu sa tribina ekipa je prenela i na parket – slično kao u Atini u duelu sa Panatinaikosom, izgubljene lopte vodile su do lakih poena iz kontri za rivala, a na napadačkoj strani parketa prolaza nije bilo. Fenerova odbrana gledana izbliza još je impresivnija – igraju čvrsto, ali promišljeno, tačno se zna ko kada i koga preuzima, a na rotacijama se retko kasni.

Zapravo, prvi “kvar“ u komunikaciji desio im se na ulazu Enisa, koji je rano zamenio vrlo lošeg Ročestija, za 11:20 na 1:51 do kraja prve četvrtine. Do tada Zvezda nije imala lak šut, a potom se Enis “zapalio“ i dao dve trojke, pa je domaćin posle prvih deset minuta imao prihvatljivih -5. Bilo je ipak jasno da to nije način da se konstantno postižu poeni, ali i Zvezda je malo podigla nivo u odbrani, pa je na poluvremenu još bila u igri (31:40).

Ponovo isto kao u Atini, Zvezda je belu zastavu podigla već na startu trećeg perioda, i to pod rafalom trojki Alija Muhameda (meč je završio 7-10, bilo je 7-8 u jednom trenutku) koji je isisao svu nadu iz domaćeg tima. Po jednu trojku pogodili su i Gudurić i Kalinić, a Zvezda je na drugoj strani delovala nemoćno i na semaforu je stajalo neprijatnih 36:62.

Turkish Airlines EuroLeague

Ako je cilj crveno-belih bio da dobrom igrom sakupe još malo samopouzdanja pred sudare u ABA ligi, taj cilj nije bio ni na vidiku jer su delovali bezvoljno i bez energije, mada treba uzeti u obzir da im je to bio treći meč u pet dana, kao i da dubina sastava Zvezde ne može da se meri sa dubinom Fenera (ilustrativne su bile Obradovićeve izmene krajem prve četvrtine, “rezerve“ su bile Slukas, Meli i Datome).

Ipak, nije prvi put da Zvezda daleko od kraja meča već nema ni najmanje šanse za trijumf, a onda se desio period meča koji je donekle izvadio fleke. Navijači su osetili letargiju u timu i na -24 počeli su pesmom “i kada gubimo i kada vodimo, mi tebi pevamo“ da bude svoje momke.

Dejan Davidovac, koji je možda predugo bio na klupi posle solidne role u prvom poluvremenu, zajedno sa Ognjenom Dobrićem i Brankom Lazićem bio je predvodnik borbenije Zvezde. Davidovac je meč završio sa 18 poena, 5 skokova i 3 asistencije.

Nisu crveno-beli bili ni blizu preokreta, -13 najviše je što su prišli, ali požrtvovana poslednja četvrtina dala je razlog navijačima da ne idu kući sa potpuno gorkim ukusom u ustima.

Eventualni trijumf na vrućem gostovanju u Baru bio bi višestruko važan – i zbog same pobede, ali i zbog dodatnog fizičkog i psihičkog odmora koji bi donelo neigranje majstorice.

U ligaškom delu sezone Zvezda je slabije počela meč u Baru, dešavalo joj se to i u Kupu i na još gostovanja ove sezone, tako da je osnovni zadatak trenera Alimpijevića da osigura da tim od starta “gine“ na parketu.