Lajović za SK: Od Madrida sam na Top 20 nivou

Clive Brunskill Getty Images Sport

Srpski teniser Dušan Lajović nalazi se u odličnoj formi u poslednje vreme – u Madridu je pobedio Del Potra i stigao do četvrtfinala, a u nedelji za nama igrao je polufinale u Lionu.

Zato je Duci u Pariz stigao pun samopouzdanja, a prva tema razgovora za Sport klub bio je protivnik u prvoj rundi Rolan Garosa – Jiri Veseli, nekada 35, a sada 79. teniser na svetu.

“Poslednjih nedelja sam ga tek pomalo viđao po turnirima, znam da je nešto bio bolestan i da je imao problema sa povredama u Južnoj Americi. Dakle, nije se mnogo naigrao, dok ja iza sebe imam mnogo mečeva, što je uvek korisno, pogotovo na Gren slemovima gde se igra na tri dobijena seta, tako da sam u tom smislu u blagoj prednosti“, počinje Lajović za Sport klub i dodaje:

“Dobro sam igrao prethodnih nedelja na šljaci i spreman sam maksimalno. On može da bude nezgodan jer je levoruk, servira jako dobro i igra specifičan tenis – dosta ravan bekhend, forhend malo više vrti i dobro se kreće za svoju visinu. Nadam se da ću nastaviti sa dobrim igrama, mislim da sam pokazao kvalitetan tenis u Lionu i na nekim drugim turnirima“.

Na pitanje šta je to kliknulo u njegovoj igri u poslednje vreme, Dušan odgovara:

“Da, to me pitaju… Ništa nije kliknulo. Došao sam navrat-nanos u Madrid jer sam u četvrtak izgubio u Istanbulu, dok sam već u petak leteo četiri i po sata, trenirao i od subote igrao kvalifikacije. Malo sam se ‘ušemio’ u kvalifikacijama, igrao sam dobro, generalno igram dobro cele sezone, ali nikako da napravim veći rezultat. Na početku sezone nisam imao sreće ni sa žrebom, posle operacije sam bio zadovoljan što sam u Australiji završio meč (poraz od Švarcmana u pet setova), ali išlo je sve bolje – osvojio sam čelendžer lako, video sam da je to nivo ispod onog na kojem sam trenutno i drago mi je što je rezultat došao na tako velikom turniru kao što je Madrid. Mislim da sam počev od tog turnira pokazao nivo igre Top 20 tenisera, tako da je trenutno sve super. Zadovoljan sam igrom i što igram mnogo mečeva, to je najbolji osećaj za tenisera“.

Posle četvrtfinala u Madridu, Lajović je vrlo brzo morao da igra kvalifikacije u Rimu – dobio je Florijana Majera, ali je izgubio od Stefanosa Cicipasa.

“Da sam pobedio u četvrtfinalu, dobio bih specijalnu pozivnicu i igrao bih u glavnom žrebu u Rimu. Jeste bilo nezgodno jer sam kasno završio, pre toga sam vezao nekoliko turnira i jedini problem je bio što sam bio umoran. Da sam prošao kvalifikacije, imao bih dan odmora, možda bi se promenila situacija, ali Cicipas je odigrao jako dobro. Taj meč je bio bolji nego neki koje sam igrao u Madridu, ali u drugom setu mi je nedostajalo energije da se vratim u meč, u prvom sam u dužim razmenama propustio tri set lopte, tako da je šansi definitivno bilo. Bez obzira na to, i to je korak napred, što sam posle puta dobio Majera na još sporijoj podlozi u Rimu“, ističe trenutno 60. teniser sveta.

Utisak je da je Lajović agresivniji i odlučniji nego ranije, da je napravio napredak na mentalnom planu.

“Jeste tako, a to je povezano sa načinom rada na terenu i van njega. Malo sam promenio svoju igru – u prošlosti su treneri uglavnom mislili da mi je bekhend bolji udarac. Bekhend možda jeste kvalitetan, ali teren se mnogo više otvara kada se inicijativa preuzima forhendom, mnogo je više uglova na raspolaganju i veća je opasnost po protivnika. Zatim se dobije i samopouzdanje, tako da smatram da mi je forhend glavno oružje, a ne bekhend kao što se nekada mislilo“.

Baš kao i mnogo puta ove sezone, 27-godišnji Lajović nije imao sreće sa žrebom – u slučaju da prođe Veselog, suparnik će mu biti drugi nosilac Aleksander Zverev.

“Ovo je Gren slem turnir, odmah možeš da igraš sa nekim iz prva 32. Ne razmišljam mnogo o tome, želim samo da dobijem Veselog, pa ću se spremati za sledeći meč ukoliko pobedim. Jeste da na Gren slemovima Zverev nije imao zapaženih rezultata, ali jednom kada probije tu barijeru, onda će krenuti da ređa uspehe jer igra atomski tenis“, zaključio je Lajović za Sport klub.

Dušan prvi meč u Parizu igra u ponedeljak oko 12.30, drugi po redu na terenu broj 5, posle meča Đorđi – Min.