Strogi Novak se seća mladog sebe, “non Serbian Serbian"

Skener 30. maj 201820:18 > 20:20
Matthew Stockman/Getty Images

“He looks pissed off“. U slobodnom prevodu “izgleda kao da je po..zdeo“, rekao mi je strani kolega dok smo zajedno gledali Novaka Đokovića kako na stadionu “Suzan Lenglen“ ima set i brejk prednosti protiv Đaumea Munara.

Nije sve funkcionisalo dobro u igri, naprotiv – bilo je uspona i padova, taman čovek pomisli da forhend radi, pa usledi greška. Taman pomisliš da je u punoj kontroli, a onda pad koncentracije. Znao je Novak nevoljno da odmahne glavom i između dva servisa – nije uopšte bilo besnih reakcija, ali po izrazu lica, načinu na koji je ponekad požurivao skupljače lopte (“balle, balle“) i tenziji u pokretima dalo se videti da je nezadovoljan. Uostalom, i sâm je to nekoliko puta ponovio pred medijima.

Razmišljajući o tome, ponovo sam se vratio na ulogu šireg konteksta u sportu. Jer, Đoković je imao milion ovakvih mečeva u periodu svoje dominacije i niko nije ni dovodio u pitanje da će izgledati bolje kada dođu jači protivnici, a ni on to nije dovodio u pitanje. Zato sam ga pitao je li sada stroži prema sebi.

“Verovatno jesam, pogotovo zbog toga što nisam mnogo pobeđivao u poslednjih godinu i po dana i zbog toga što nemam standard igre na koji sam sebe navikao. Verovatno zbog toga. Uvek mnogo očekujem od sebe, sada učim da manje očekujem i da više budem u sadašnjem momentu – da više izvučem iz tog momenta, a ne da razmišljam šta je trebalo, šta može itd. Nisam jedini, svaki sportista ima te unutrašnje razgovore“, rekao je Novak i dodao da se nada da će sa jačim protivnicima, kao što je Bautista u sledećem kolu, biti spremniji i… Onda je odabrao pravu reč – “aktivniji“ na terenu. Upravo to, u prva dva kola kao da nije bio 100% duhom na igralištu, ali i drugi meč je dobio bez izgubljenog seta, sada 7:6, 6:4, 6:4.

Đoković je rekao kako mu je bilo nadrealno da igra sa protivnikom mlađim deset godina od sebe, pa je ubrzo usledilo pitanje kako bi sada komunicirao sa sobom od pre deset godine. To je Novaka trglo, nasmejao se i počeo najduži odgovor danas:


“Čudno je da me to pitate, ali pokušavam da vizualizujem razgovore sa mlađim sobom, pogotovo u poslednjih godinu dana. Osećam da moram da se vratim u te dane kada sam počinjao da igram, da dobijem inspiraciju i motivaciju sa samog izvora. Ono što dobijam od mlađeg sebe jeste osmeh – ako tenis postane mehanička stvar za mene, onda nije dobro jer 99,9% nas počelo je da se bavi sportom iz ljubavi“.

Odgovor jeste dug, malo sam ga i skratio, ali činilo mi se da biste želeli da ga pročitate. Očigledno je to Novaku još jedan od načina da se inspiriše u periodu kada nije bio toliko motivisan – nešto slično govorila je i Darja Kasatkina, koja je rekla da joj sećanje na sebe kao juniorku i razmišljanje o tome pomaže da slobodnije udara loptu.

Munar je bio žilav protivnik, jedan od onih igrača koji nema izraženo oružje, ali koji je borben do krajnjih granica i sve radi solidno. Iznenadio me je i brzinom servisa, često ide preko 200 km/h. Đoković je uglavnom bio dobar kada je bilo potrebno, delovalo je da iz besa tako dobro odigra – taj brejk prvog seta je najilustrativniji primer jer je pogodio, i to veoma precizno, tri od četiri prva servisa, a tri riterna je smestio duboko u polje u svom stilu. Ipak, servis ga je najviše mučio, kolega iz Holandije postavio mu je pitanje o tome, a Novak i mnogi od nas imali su zbunjen izraz lica jer je delovalo kao da je rekao “shirt“ (majica) umesto “serve“ (servis).

“Vau, pomislio sam: ‘Kakve majica ima veze sa tim?’ Dobro je“, nasmejao se Đoković pre nego što je ozbiljno odgovorio i otkrio da je samo ove godine već imao tri različita pokreta pri servisu.

Clive Brunskill Getty Images Sport

“Koliko je Duci“, pitao me je Novak dok sam izlazio iz pres-sale. “Izgubio drugi, ali napravio je brejk na startu trećeg“. Posle je i osvojio treći set, ali Dušan Lajović ipak nije uspeo da dođe do najveće pobede u karijeri i poražen je u pet setova od drugog nosioca Aleksandera Zvereva – 2:6, 7:5, 4:6, 6:1, 6:2.

Rekao nam je Duci da poslednjih nedelja igra na Top 20 nivou, i to je odmah pokazao. Ušao je u teren, napadao s obe strane i pritisnuo Zvereva koji se još ne oseća najkomfornije na Slemovima. Bum – 6:2 prvi set. Napravio je Duci brejk na startu drugog seta, naterao Nemca da slomi reket i da onaj safinovski lančić nervozno mulja po ustima.

Loš drop šot i dupla greška koštali su Lajovića gema na svoj servis dok sa tribina nije jenjavala podrška “Srbikosa“, grupe navijača koja prati srpske tenisere po turnirima kada im obaveze i finansije dozvoljavaju. Do finiša drugog seta Dušan je malo šta poklanjao, ali tada je na 5:6 vratio s kamatom i dao set rivalu. “Tri čiste greške“, mrmljao je sebi u bradu 0:40, a posle izgubljenog seta zaređao je sa “je..m ti mater u p..ku“ kako nikada nisam čuo Dušana (“He’s a very non Serbian Serbian – calm guy“, poslao mi je kolega poruku). Nije nužno loš znak, pomislio sam, i bio u pravu jer je to bio veliki test za Lajovića – nije smeo da padne na početku trećeg.

I nije, nastavio je dobro da čita servise Zvereva i da se tera da bude agresivan (“priđi, je.. te!“). Divnom bekhend paralelom prošao je Aleksandera na mreži za brejk, a finiš trećeg seta bio je jedna od retkih ključnih situacija u kojima je Dušan mogao da računa na prvi servis.

Clive Brunskill, Getty Images

Brejk na početku četvrtog seta za Zvereva nije obećavao ništa dobro, ali mnogo gori znak bile su Lajovićeve noge koje su počele da otkazuju. Dešavalo mu se to već kada je bivao na pragu velikih pobeda (Bautista Agut u Melburnu 2016, Per na US openu iste godine, takođe vođstva od 2-1 u setovima), a sada se ponovilo – duplom greškom na brejk lopti u prvom gemu petog seta potpuno je skinuo pritisak sa leđa Zvereva, koji do kraja lako stiže do trijumfa.

Ima Lajović na šta da bude ponosan, ali velika je šteta što je propustio priliku barem da duel učini još dramatičnijim. Kaže da bi promenio govor tela u četvrtom setu, da su ga grčevi malo mučili, ali…

“Mislim da je to sve povezano – fizički, emotivno i mentalno, jedna stvar povlači drugu. Rekao bih da počne emotivno, a da onda sledi fizičko i mentalno. Pokušavao sam da nađem neko rešenje iz bezizlazne situacije skraćivanjem poena, što je bilo bezveze – možda jesam malo pao fizički, ali sigurno u nogama imam snage za bar sat-dva trčanja. Trebalo je iz sebe to da izvučem, ali nisam uspeo“.

Baš tako je i delovalo na terenu, ali Lajović je napravio čvrstu osnovu za novi skok i na njega ozbiljno računajte. Pre nego što krenete da računate, pročitajte i celu njegovu izjavu, a onda i…

Crtice iz Pariza

Getty Images/Matthew Stockman

– Novinari su Huanu Martinu del Potru preneli Đokovićevu izjavu u kojoj je Argentinca nazvao “inspiracijom“ zbog povratka posle brojnih povreda. I Delpo je uzvratio toplim rečima. “Srećan sam ako moje iskustvo može da mu posluži jer je on moj dobar prijatelj. Razumem njegovu frustraciju, ljudi uglavnom ne razumeju kako je to. Kada izgubi i kada ga uvek pitaju da li je bolje, da li će moći da igra i slično, znam kako to utiče na njega. Vrlo je bolno. Ipak, siguran sam da će u najskorije vreme Novak ponovo ređati pobede“.

– Provalio sam da dug put do kuće nekada može da bude skriveni blagoslov. Tako sam u sredu uveče u autobusu prekucao dobar deo intervjua s Anom Konjuh, uz tek pokoji radoznali pogled jer se nepoznati jezik čuo iz telefona. Inače, ljude nije briga ni da li nosiš šerpu na glavi, svako gleda svoja posla. “Hvala”, reče mi uz osmeh i na srpskom gospođa kad sam se pomerio kako bi izašla. Neko je ipak imao ekskuzivni uvid u sadržaj intervjua…

– Pošteno je reći da Serena Vilijams i Marija Šarapova ne idu baš na slave jedna kod druge, ali Maša je izbrušeni diplomata posle svih godina na WTA turu i evo kako je prokomentarisala Sereninu odevnu kombinaciju: “To je očekivano za njen prvi Gren slem turnir po povratku, Najki uvek pošalje jaku poruku, a dobra stvar u tenisu jeste što možeš da izraziš individualnost, različitost. To volim“. Šta je rekla? Popularno – ništa.

Clive Brunskill Getty Images

– Meč sa Robertom Bautistom Agutom u trećem kolu Đoković dočekuje kao nominalni autsajder jer je slabije rangirani nosilac. “Ja sam svoje obavio, opravdao sam mesto 20. nosioca i sve preko toga je bonus“, rekao je Novak tonom koji je govorio sve samo ne to. “Mislim, to je realnost, ATP lista ne laže, svako ima bodova koliko je zaradio. Jeste da je mene zatekla povreda, da nisam igrao pola godine, ali eto, to mi ostavlja prostora da u drugom delu godine napredujem“, dodao je.

– Damir Džumhur pobedio je Radua Albota u pet setova, ali ne pre svađe sa sudijom Remijem Azemarom: “Imaš li oči? Ništa ne vidiš, ništa!“ Bilo je to u petom setu, sudija mu je uzeo poen i pozvao supervizorku, ali Damir se nije dao smiriti: “Nisam vikao na njega!“ Posle meča je potpuno ignorisao sudiju i nije mu pružio ruku.

– Pročitajte intervju sa Bornom Ćorićem, dok vas u četvrtak ujutru čeka razgovor sa Anom Konjuh.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)