Bes, pobeda i luksuz koji Novak nema, ”upad” Karoline

Skener 1. jun 201820:12 > 20:13
Clive Brunskill, Getty Images

Jedna brejk, pa dve set lopte Đokovića u drugom setu. Promašen zicer na 6-6 u taj brejku drugog seta posle kojeg je stradao reket. Gem u kojem je Bautista Agut servirao za vođstvo od 2-1, zatim i veliki propust u narednom gemu koji bi mu doneo set loptu. Taj brejk 3. seta i Novakov servis...

Obično se tekst o neizvesnim duelima počinje jednim trenutkom ključnim za ishod, ali bilo ih je suviše u ovom čudnom, psihički i fizički iscrpljujućem meču koji je više od teniskog umeća iskao istrajnost i volju za preživljavanjem. Na kraju, iako ponovo nije udarao sa uverenjem onog nekadašnjeg sebe, Novak Đoković ostvario je za samopouzdanje izuzetno važnu pobedu posle tri časa i 48 minuta igre – 6:4, 6:7 (6-8), 7:6 (7-4), 6:2.

“Strpljivo, ali da diktiram ritam“, jezgrovito je Đoković opisao taktiku pred meč. Na početku je pokušao da je se pridržava, ali ga je Bautista tri puta prošao na mreži, od toga je samo jednom Đokovič slabije prišao i častio sebe sočnim psovkama koje su uključivale najvernijeg čovekovog prijatelja, dok je preostala Španac izvukao izvanredne udarce.

Bautista je tačno vrsta protivnika kakva je Novaku nezgodna u osetljivoj fazi u kojoj se nalazi – nema dovoljno vere u udarce da bi konstantno ulazio u teren, menjao ritam i napadao. Zato je još u finišu prvog seta adaptirao pristup, ume i Đoković da drži loptu u terenu, nije to problem, ali to nije igra u kojoj se oseća komforno. Ipak, kada god bi želeo da promeni ritam, da napadne bekhend paralelom i da tako otvori teren, ili bi gurao lopticu ili ona ne bi imala potrebnu oštrinu da napravi rupu u Bautistinom oklopu.

Nije prvi put da Novak suparnike Bautistinog profila prvo “načne“ njihovom igrom, a onda se uzdigne i zaigra agresivnije. U prvom setu videli smo 16 poena sa devet i više udaraca (72 ukupno), a Đoković je poveo sa 6:4. Tada su se greške uvukle u Bautistinu igru, činilo se da je nakratko ostao bez snage jer su lopte završavale u mreži, a Novak je poveo sa 4:1. Znao je i on koliko je to važno jer je posle propuštene brejk lopte na startu glasno uzviknuo “neeeeeeeee“.

Ipak, tada Španac u potpunosti pušta ruku, slično kao na njihovom meču na US openu pre tri godine, i uspeva da poremeti Đokovića koji na brejk lopti promašuje zicer na mreži i potom se naslanja na nju u želji da je povredi.

Novakov voljni momenat i dalje je na nivou, u vazduhu se oseća kako Bautista “krcka“ kao da će se slomiti, ali to zapravo nikada ne čini. Naprotiv, skida linije na dve set lopte i izaziva osećaj nemoći kod Novaka (“unreal, man, unreal“) – doduše, ne toliko zbog tih linija, nego zato što je Đoković oba puta diktirao poen i nijednom nije odlučio da do kraja “povuče obarač“. Gradio je i čekao grešku dobrim udarcima, ali nije jurio viner uprkos tome što je bilo pozicija da se to uradi. To su ti procenti samopouzdanja koji još nedostaju Đokoviću i sada ih je skupo platio.

Onda je u taj brejku drugog seta on spasao dve set lopte, zatim je na 6-6 fantastičnom defanzivom stvorio sebi zicer, samo da bi forhend poslao u vrh mreže i napolje izazivajući glasne uzdahe u publici. Potom je stradao i reket, i to na način na koji dugo nisam video Novaka da to učini – razbio ga je u paramparčad, izgubio sledeći poen i set, a iz njega se pušilo, samo sam čekao da i fizički para počne da mu izlazi na uši.

“Tokom karijere sam imao situacija u kojima bi me probudilo i pomoglo mi to što polomim reket ili viknem, to bi me nekako oslobodilo pritiska koji se nagomilava tokom meča, ali bilo je i situacija kada mi nije pomoglo i teško je reći kako treba postupati“, objašnjava Novak.

Clive Brunskill Getty Images

U srpskom delu konferencije Novak se samo nasmejao na moju konstaciju da ga nikada nisam video besnijeg na terenu…

“Emocije su bile izražene i na pozitivan i na negativan način“, osmehom je Novak stavio do znanja da je i sâm svestan eufemizma, “Normalno je to. Dešavalo mi se to i u prošlosti, nisam ponosan kada polomim reket, ali i to je sastavni deo sporta. Tokom ovakvih mečeva iskusi se cela duga emocija, svaku moguću boju na dugi – sumnje, uzbuđenje… Nije moguće sve vreme ostati pozitivan, voleo bih da vidim sportistu kojem je to pošlo za rukom“.

Obično takvi ispadi pozitivno deluju na Novakovu igru, ali sada se videlo da ne uspeva da kanališe bes. Prvo je vikao na nekoga u svojoj loži, a onda u prvom gemu trećeg seta i na skupljače lopte sa druge strane (“hajde, bacaj bre!“). Napravio je tada brejk, ali videlo se da polako ulazi u Bautistinu mašinu i da nema pravog rešenja – mnogo razmena po dijagonali u tom periodu, Novak je pasivnom igrom dodatno razigrao Bautistu, koji je u nekoliko gemova u sebi probudio unutrašnjeg Vavrinku, ređao vinere i poveo 3:1. Kada nema vidljivog rešenja, rešenje je u borbi, borbi do koske, i tu je najveći dobitak Đokovića iz ovog meča.

Ostao je “živ“ u setu dovoljno dugo da Bautistin trans prođe, a onda je forhend vinerom vratio brejk za 5:4. Ključni poen na meču ipak se dogodio u tom, desetom gemu, pri rezultatu 30:30 – ukupno je odigran 31 udarac, a Bautista je neshvatljivo poslao loptu Đokoviću na reket u situaciji kada je samo trebalo da plasira po paraleli. Dobro došao poklon, pogotovo što je i Novak delio slične tokom meča.

Nedugo zatim ušlo se u taj brejk u kojem je Đokovićev servis proradio. Ukupno je odservirao deset asova i osvojio 69% poena na prvi servis – kik sa prednost strane jedini je “tu“ u kontinuitetu, ali u tom taj brejku je pogodio sve što je trebalo, da bi ga malo pogledala i sreća jer je uz pomoć mreže dobio poen za 6-2. I dok je kiša pojačavala, Đoković je uzeo set koji nije trebalo da uzme, kao što je sat vremena ranije izgubio set koji nije trebalo da izgubi.

Nervoza daleko od toga da je nestala, videlo se to i po Marjanu Vajdi koji je strčao do toaleta samo kako bi oprao ruke, dok je Gebhard Fil-Grič delovao nešto smirenije. Bautista je bio na litici, slično kao i u drugom setu, ali ovoga puta je Đoković završio posao – i dalje nije pogađao bekhend paralele, taktički toliko važne za ovaj meč, ali je bio svim čulima prisutan na terenu, na vreme na svakoj lopti, a onda je to za posledicu imalo i ulazak u teren i više vinera.

Pobeda u duelu dugom četiri sata pred sudar sa Verdaskom. Šta preteže – stečeno samopouzdanje zbog načina na koji je je izvojevan trijumf ili fizički umor?

“Ne osećam se previše umorno, ali ni ne razmišljam previše o tome koliko sam se izmorio. Naravno da mečevi od četiri sata umaraju, pogotovo na ovakvim turnirima gde je svaka sitnica bitna i veliko je emotivno trošenje. Na duže staze bi bilo dobro sačuvati gorivo za drugu nedelju, ali ja ove godine nemam luksuz da o tome razmišljam, usredsređen sam samo na sledeći meč“, rekao je Novak dok je Karolina Voznijacki, koja je poranila na svoju konferenciju, uz smeh pokazivala na sat.

Matthew Stockman, Getty Images Sport

Onda joj je valjda dosadilo da čeka, pa je preuzela ulogu novinara. Konverzacija je tekla ovako.

Voznijacki: Mogu li ja da vas zamolim da trenirate sa mnom?

Đoković: Sledeće pitanje (smeh). Naravno da može, ali zapravo sam ja taj koji treba da pitam kako bi mi prenela malo svog samopouzdanja. Ali nešto ne zoveš, ne pišeš…

Voznijacki: Pa, promenio si broj, nemoguće te je naći, povezaću se s Jelenom, pa ćemo se čuti.

Još su nekoliko reči razmenili – dame koje kucaju transkripte su se smešile, kao i moderatorka konferencije kojoj je istovremeno bilo nelagodno jer ima obavezu da sve ide u predviđenom vremenskom roku. Pustila nas je Karo da postavimo još jedno pitanje, a onda su Novak i ona još malo popričali na izlasku i rastali se uz standarno “baš lepo da te vidim“. Ne znam da li je to ono “čućemo se“ koje se posle nikada ne ostvari, ali ja sam takvih “čućemo se“ imao milion u životu, verujem i vi…

Matthew Stockman, Getty Images Sport

Kao što možete i da pretpostavite uzevši u obzir dužinu Novakovog meča, nisam baš mogao mnogo da zujim okolo. Zato jesam mogao da biram koji ću meč da gledam od 11 ujutru – bez lažne skromnosti, u velikom broju slučajeva “snimim“ pravu stvar, ali sada sam procenio u stilu Džej-Ara Smita jutros i otišao na duel Darje Kasatkine i Marije Sakari koji je dobila Ruskinja.

Teren 18 je kao neko gnezdo, udoban i intiman, na njemu su se prethodnih dana mogli videti vrhunski mečevi, ali ovo nije bio jedan od njih. Slabi servisi, nesigurnost sa vođstvom u rukama, taktički užasne odluke – gledao sam ih ranije, znam da obe mogu bolje, ali ovo je bilo kritično i neću više ni reč da potrošim na to.

Zato sam propustio set i po očigledno epskog meča Džumhura i Zvereva, a potom je počeo Novakov duel i završio sam tako što uživo nisam pogledao niti jedan poen duela u kojem je Damir imao ogromnu šansu i u četvrtom i u petom setu, čak i meč loptu…

Drugari, gledao sam Voriorse i Kavse, posle toga nisam spavao i sada sam dao “tih nekih 110% svojih mogućnosti“ da napišem tekst, ali vreme je da konačno nešto i pojedem. Odoh, a vas ostavljam uz…

Crtice iz Pariza

Clive Brunskill Getty Images

– Najveći broj kolega u Parizu stvarno je super, ali ima i suprotnih primera. Običaj je da na konferencijama prvo idu pitanja na engleskom jeziku, pa onda na maternjem igrača. Na engleskom delu bilo je dvoje novinara – moj drugar i jedna koleginica koja se ponašala kao da ima intervju “jedan na jedan“ sa Dijegom Švarcmanom, samo je rešetala pitanjima dok jedan od argentinskih novinara nije upro prstom u mog druga. Ona je nastavila, ali ju je Švarcman prekinuo i pokazao na mog druga: “Da i on postavi neko pitanje“. Slično je pokušala i meni da uradi pre neku godinu… Sa nekim ljudima mora se biti drzak, samo tako shvataju poruku.

– “Mamma mia“, začulo se u pres-sobi posle promašenog drop šota Matea Beretinija u duelu sa Timom. “Andiamo“, nedugo zatim kada je osvojio set, ali 96. na svetu više od toga nije mogao. Ne brinem ja za Italijane, naći će oni novi razlog da viču.

– “Istuširaću se, pa ću da vidim kad da jedem, kako teče prvi set“, rekao je Pablo Karenjo Busta svom timu u restoranu za igrače. Ne znam da li nije klopao na vreme, ali za mene je ogromno iznenađenje bilo kada sam video da je izgubio od Marka Čekinata. Nisam bio tu, ali siguran sam da su italijanske kolege to burno proslavile.

– Na meču Kasatkina – Sakari jedna devojka iza mene objašnjavala je prijatelju hok-aj sistem: “Na većim terenima to imaju, bude snimak i onda se vidi da li je lopta unutra”. On ne zna šta je čelendž, a ona da ga na šljaci nema… Nemam naravno ništa protiv neka dođe da gleda ko hoće, ali uvek mi bude krivo zbog zaluđenika koji znaju i prate sve, ali ne mogu sebi da priušte ulaznice.

– Novinari su se naravno odmah nadovezali na gorespomenutu komunikaciju Karoline i Novaka, pa su Dankinju pitali treba li svi da brinemo za posao. “Ne, zapravo sam malo razočarana što nisam postavila bolje pitanje. Ne znam, nisam to očekivala, samo sam htela da mu kažem da požuri, i samu sebe sam iznenadila što sam postavila pitanje“, nasmejala se Karolina.

– Pročitajte intervju sa Elijasom Imerom, a u subotu ujutru čeka vas još jedna zanimljiva priča.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)