SK: Nameštanje, Sicilija… Ko je Novakov protivnik?

Cameron Spencer/Getty Images

Gubio je sa 2-0 u setovima i 5:4 u trećem, a Marijuš Kopil bio je na dva poena do pobede. Ne bi to bilo ništa novo za Marka Čekinata, ni do tada nikada nije pobedio u glavnom žrebu nekog od Gren slem turnira.

Ipak, Italijan uspeva da preokrene i da dobije taj duel sa 10:8 u petom setu, a potom je eliminisao i Trunhelitija, kao i dvojicu igrača koje su mnogi videli kao favorite iz senke – Pabla Karenja Bustu i Davida Gofana.

Njegov sledeći protivnik jeste Novak Đoković, a sagovornik Sport kluba pred taj meč bio je legendarni italijanski novinar Ubaldo Skanagata, koji je u karijeri uživao “pokrivao“ više od 145 Slemova i vlasnik je sajta UbiTennis.

Marko je počeo da se bavi tenisom sa sedam godina sa stricem koji je bio teniski trener. Njegov otac važna je figura u zdravstvu u Palermu, pa mu nije bio problem da finansira želje svog sina, koji je sa 16 godina odlučio da će postati profesionalni teniser. I tada je povukao jedan važan potez.

“Otišao je da radi sa Sepijem u Bolzano, na sever Italije, što je veliki korak za jednog Sicilijanca jer se u Tirolu uglavnom govori nemački. To pokazuje da je bio odlučan i posvećen. Potom mu je pet godina baza bila u Bordigeri takođe sa Sepijem, ali i sa Rikardom Pjatijem, dok je poslednje dve godine u Bolonji sa trenerom Simoenom Vanjocijem, bivšim igračem koji je jednom u karijeri čak pobedio i Agasija“, kaže Skanagata.

Uspesi na čelendžerima i fjučarsima doveli su ga do 109. pozicije na ATP listi, a pre toga je samo kratko bio u Top 100 pre nekoliko godina.

U Italiji su svi iznenađeni njegovim igrama, veliki broj ljudi nije ga mnogo ni gledalo jer ga nije bilo na najvećim turnirima, a Skanagata kao ključne za preokret ističe dve pobede nad Damirom Džumhurom, od toga jednu u Monte Karlu (prva Masters pobeda u karijeri). Bio je to znak da se nešto promenilo, a nedugo zatim je Čekinato osvojio i svoj prvi ATP trofej, u Budimpešti. Pa ipak, niko nije očekivao tako silan proboj u Parizu – šta se promenilo?

“Dobio je samopouzdanje tim pobedama, ali nije on prvi teniser koji je iznenada proigrao na Rolan Garosu. Setite se 1997. godine, tada je Guga Kuerten bio 66. na svetu i do tada nije uzeo titulu. Ili 2008. godine Ernests Gulbis, bio je 80. na ATP listi i stigao je do četvrtfinala“, ističe iskusni italijanski novinar.

Đoković je naglasio da poznaje Čekinatovu igru jer su često zajedno trenirali u Monte Karlu, ali šira publika nije imala mnogo prilika da ga gleda – zato smo zamolili Ubalda da analizira igru 25-godišnjeg Sicilijanca.

“Igra drop šot odlično i sa forhend i sa bekhend strane, što je posebno efektno na šljaci. Pre mu je bekhend bio slaba tačka, bežao je od njega i oslanjao se više na forhend, pa i na servis. Takođe, ranije se više branio, a sada je naučio da igra agresivnije, verovatno i zato što ima više samopouzdanja, pa sada čak izlazi i na mrežu. Neki su upoređivali tehniku njegovog bekhenda s Kuertenovom, drugi sa Vavrinkinom, postavio sam mu pitanje u vezi sa time, a on je malo pretenciozno odgovorio: ‘To je Čekinatov bekhend’. Ali dobro, za njega su novost velike konferencijske sale i veliki broj medija, i za to je potrebno iskustvo, pa treba razumeti i neke ne toliko mudre odgovore“.

Cameron Spencer/Getty Images

Pobedio je Karenja Bustu sa 2:6, 7:6, 6:3, 6:1, a onda je pao i (doduše umorni) Gofan sa 7:5, 4:6, 6:0, 6:3.

“Sjajno je servirao i bio je veoma hrabar, i David je rekao da se osećao kao da je ‘bombardovan’ od prvog poena. Čekinato je stajao blizu linije, pokušavao odmah da preuzme inicijativu i terao ga je da trči, a posebno je bilo upadljivo koliko je odvažan bio na drugim servisima – to jeste samopouzdanje, ali pokazuje i ličnost. Recimo, ima mnogo jači drugi servis nego Fonjini. Videlo se da je jak karakter i po načinu na koji je reagovao posle gubitka drugog seta. Gofan je prethodno medicinskim tajm autom poremetio koncentraciju Marku, koji je izgubio drugi set koji nije trebalo da izgubi. Ali potom je Čekinato otišao u svlačionicu da se pregrupiše, što pokazuje da je pametan, i dobio je meč“.

Duel Đoković – Čekinato igra se u utorak, drugi po redu na stadionu Suzan Lenglen, posle meča Putinceva – Kiz koji počinje od 14 časova.

“Da se igra 2011. ili 2015. godine, niko ne bi pomislio da Čekinato ima i promil šanse protiv tog, najboljeg Novaka, ali to sada nije taj Novak. Jeste, vraća se, možda igra bolje nego pre nekoliko meseci, ali i dalje na najvišem nivou. Čekinato nema šta da izgubi i pun je samopouzdanja, tako da sam siguran da će od starta udarati jako. Ne očekujemo da može da savlada Đokovića, ali ne bismo bili iznenađeni ukoliko bi se ravnopravno nadmetao s njim neko vreme. Onda se nikad ne zna“.

Specijalista je za šljaku, na drugim podlogama za sada se slabo snalazi, a kaže da je jedna od tajni njegovog sadašnjeh uspeha leži u vrhunski odrađenim pripremama – posle pobede u drugom kolu nad Trunhelitijem, otišao je u teretanu dodatnih sat i po vremena.

Cameron Spencer, Getty Images Sport

Ipak, ako ste do sada čuli za Marka Čekinata, to je verovatno bilo zbog slučaja iz oktobra 2015. godine, kada je na čelendžeru u Maroku izgubio od 19-godišnjeg Kamila Majhržaka (6:1, 6:4), u to vreme tek 338. tenisera na ATP listi. Proglašen je krivim, ali zbog proceduralne greške nije služio suspenziju – Ubaldo nam prenosi hronologiju čitavog procesa.

“Pomogao je nekome drugom rekavši mu da se kladi protiv njega, kako ima problema sa povredama, čak je pronađena i poruka na Fejsbuku i proglašen je krivim po pet različitih tačaka. Italijanska federacija kaznila ga je sa 18 meseci neigranja i 40.000 evra u julu 2016. godine, posle je to preinačeno na 12 meseci i 20.000, ali nije odslužio ni to. Zašto? Istraga mora da traje 90 dana od pokretanja procesa, a kako je to pravilo prekršeno, Čekinatovi advokati su se žalili i on je ‘odšetao’ slobodan“, zaključuje Skanagata za Sport klub.

Posle pobede nad Gofanom, Čekinato je odbio da govori o tome, ali jasno je da je tu dima i te kako bilo…

Sada je to iza njega, a sa novim čekom od 380.000 evra verovatno neće imati ni potrebu za takvim stvarima. Na Novaku je da ne dozvoli da se taj ček uveća i da obezbedi svoje deveto polufinale na Rolan Garosu.