Đoković i Vimbldon: Slučajnost ili nepoštovanje?

Skener 9. jul 201818:20 > 18:24
Clive Brunskill Getty Images

Godine 2015. meč Đokovića i Andersona prekinut je zbog mraka pri rezultatu 2-2 u setovima. Sledeće godine kiša je prekinula okršaj Đokovića i Kverija dok je Novak zaostajao 2-1.

Clive Brunskill Getty Images

Ipak, najdrastičniji slučaj dogodio se prošle godine, organizatori nisu pomerili Novakov meč sa Manarinom na Centralni teren uprkos tome što su Federer i Dimitrov završili i uprkos tome što su Nadal i Miler igrali meč dug skoro pet sati. Žalio se Đoković, išao kod organizatora, ali nije vredelo – Manarina je dobio tek u utorak, a u sredu je morao da preda meč Berdihu zbog povrede početkom drugog seta.

Previše puta se određene stvari ponavljaju, a Novak je spletom različitih okolnosti, uz mnogo sreće i bez imalo pomoći organizatora, uspeo da pre mraka završi posao i da izbegne da četvrtu godinu u nizu igra jedan meč dva dana. Vrhunac nepoštovanja prema trostrukom osvajaču Vimbldona bila je odluka da se, umesto njegovog, na Centralni stadion (gde zbog reflektora može da se igra koliko god je potrebno) prebace meč miks dubla?! (izgovor su bile karte, ali nije nemoguće preseliti ljude dvadesetak metara, ne bi trebalo više od pola sata za tako nešto)

Tada se još nije znalo hoće li Anderson i Monfis, koji su igrali pre Novaka na Terenu 1, ući u peti set – petnaestak minuta kasnije na teren su izašli Đoković i Hačanov, a okršaj je počeo u tačno 19.03, 93 minuta posle poslednjeg od preostalih sedam i i pet sati i 25 minuta pošto je na teren izašao Kei Nišikori, njegov protivnik u četvrtfinalu. Štaviše, da su Kevin i Gael ušli u peti set, ceo meč bi bio pomeren za utorak.

Ne volim mnogo da govorim i pišem o temama koje nemaju veze sa suštinom sporta, ali takve stvari više ne smeju da se zanemaruju. Nije bilo teško pretpostaviti da će Novak i Hačanov biti knap kada je program počinjao u 13 po lokalnom vremenu, uz dva gusta meča u najavi (Kerber – Benčič i Anderson – Monfis) koji se pritom nisu ni izbliza otegli koliko su mogli.

“Kada sam video ko igra pre mene, očekivao sam dug dan. Ali zašto trošiti energiju na nešto što ne možeš da promeniš? Tako je, kako je. Prihvatio sam stanje stvari, držao se svoje rutine i spremao se kao da ću igrati danas, iako sam znao da postoji rizik da ne igramo zbog mraka“, nije želeo dublje da se upušta u priču Đoković, ali jeste dodao da se nada da će sledeći meč igrati na Centralnom stadionu.

Kada je red došao na pitanja na srpskom, upitao sam Novaka misli li da je u pitanju slučajnost ili nepoštovanje što je malo nedostajalo da ponovo jedan meč igra dva dana.

“Ne smatram da je to nepoštovanje, bio sam na rasporedu na drugom najvećem terenu i to je sasvim u redu. Prošle godine su Miler i Nadal igrali preko četiri sata, ove godine su Monfis i Anderson umalo otišli u pet. Pripremio sam se, moram da prihvatim odluke koje su već napravljene i da budem spreman na sve. Jako mi je drago što sam dobio u tri seta pre mraka“.

Kerber je u završnici drugog seta spasla četiri set lopte i izbegla odlučujući set sa Belindom, a ni Monfis nije bio daleko od osvajanja četvrtog seta. Barem toliko se poklopilo Đokoviću, a onda je on preuzeo stvar u svoje ruke – iako je pretrpeo brejk već u prvom gemu, nešto u njegovom govoru tela nagoveštavalo je da ćemo ga videti u odličnom izdanju.

Upravo tako je i bilo, a duel sa Hačanovom jedan je od brojnih primera zašto Novakov ritern mnogi smatraju najboljim svih vremena. Od starta je savršeno čitao servise Rusa, onemogućio mu lake poene na koje inače računa, a uz to se i kretao savršeno i mnogo više vremena provodio u terenu napadajući nego što je to bio slučaj u sudaru sa Edmundom. Pitali smo Đokovića šta je ključno za njegov ritern.

“Postoji priprema pre meča – video analiza i statistička analiza, prođem kroz sve moguće potencijalne šablone serviranja protivnika. Moguće je da će rival postupiti drugačije od statistike, ali cilj je da se umanji nepredvidljivost tog momenta. Ipak, moj najveći fokus jeste na onome što ja treba da realizujem – pozicija na riternu, anticipacija i balans. Znam da mogu da dohvatim ekstremne lopte na obe strane“, kaže Novak i dodaje:

“Takođe, i u toku meča vidim kako se suparnik ponaša – kako stvara poene, gde baca loptu, sa koje strane se bolje oseća, gde pogleda pre pogleda na servis… Mnogo je detalja koje imaju doprinos i važnost, ali to sve treba automatizovano – ako krenem da razmišljam o milion stvari, a to se sve dešava u deliću sekunde, može da se izgubi koncentracija koja je u stvari najbitnija“.

Uslovi jesu bili pomalo nezgodni – vetar je sve vreme duvao, i vidljivost se vremenom smanjivala, a u prošlosti je Đoković na takve stvari znao da odgovori nervozom. Sada je uopšte nije bilo, fokus maksimalan od prvog do poslednjeg poena, a videli smo i neke udarce koji su podsetili na period Novakove nadmoći – forhend pasing iz punog trka, momentalni prelazak iz defanzive u ofanzivu bekhendom, odbrana iz punog “streča“ (na kraju, 29 vinera i 12 grešaka)…

Posle dva-tri takva poteza i Hačanov je u čudu gledao ka drugoj strani mreže, bila je to najbolja moguća poruka koju je Đoković mogao da pošalje pred završnicu turnira i duel sa Nišikorijem, u kojem će pokušati da dođe do Gren slem polufinala prvi put od US opena 2016. godine.

A pre Novakovog meča malo sam se bavio skautingom na Terenu broj 2 gledajući Nišikorija i Gulbisa. Japanac je izgubio prvi set, tražio medicinski tajm aut u drugom setu i činilo se da će to biti još jedan u nizu neslavnih krajeva za Keija na Vimbldonu.

Međutim, trgao se, počeo bolje da čita Gulbisove servise i, na oduševljenje japanskih kolega ispred mene, češće da zateže bekhend paralelu koja je izazivala uzdahe u publici. Dobio je drugi set u taj brejku, treći je trebalo da dobije pre taj brejka, ali se ipak ušlo u dodatni gem. Dobro je što bi tako jer smo videli pravi cirkus – Kei je vodio 5:2 kada je Gulbis pao, potom izašao sa terena i koji minut kasnije se vratio sa zavojem oko kolena.

Obojica su pravili neshvatljive greške i bilo je beskrajno zabavno gledati kako se utrkuju ko će više da pokloni. Na kraju je Ernests bio darežljiviji i tu je bio kraj.

Clive Brunskill Getty Images

Na samom početku dana planirao sam da pogledam Federera, ali me je maratonski prvi set od 16 minuta odvukao na Teren 3 i sudar Dona Vekić – Julija Gerges. “Šta raaaadiš?! Bože…“, obraćala se sebi Vekićeva posle jedne od brojnih grešaka. U loži je bio i Stan Vavrinka, koji nije menjao izraz lica i posle svakog Doninog propusta na isti način prolazio je rukom kroz kosu.

Osmina finala je veliki uspeh za Donu, ali mogla je barem više da namuči Nemicu, koja će prvi put u karijeri igrati u Gren slem četvrtfinalu, i to pošto je u poslednjih pet godina na Vimbldonu svaki put gubila u prvom kolu. Cibulkova – Ostapenko, Kasatkina – Kerber, Bertens – Gerges i S. Vilijams – Đorđi, možda više nema nijedne od Top 10 nositeljki, ali biće u utorak dobrih mečeva.

“Ne pratim tenis, ženski tenis, i ne pratim tenis, ali mislim da će biti dobar meč“, rekla je Kamila Đorđi. Jasno je ko te dobre mečeve ne bi gledao – ovako, kada je prošla, svoj će bar morati da odigra…

Manic Monday uvek je baš takav – maničan. Odosmo da snimimo kviz da zaključimo poslednji baš dug dan ove godine , a ja vas ostavljam uz…

Crtice iz Londona

– Đoković, Federer i Nadal trenirali su jedan do drugoga u nedelju na Aorangi parku, ali to nije bio moj utisak dana. Nešto kasnije otišao sam do sestre, potom i sa klincem na košarkaški teren koji se tu našao na moje čudo. “Otkud to da igrate košarku”, upitao sam dvojicu koji su nedugo zatim došli u punoj opremi. “Ne znam, ali brzo sam je zavoleo. Odakle si ti?” Rekoh da sam iz Srbije. “Aaaa, pa onda je jasno, vi imate sjajne košarkaše”. Bi mi puno srce, ipak smo zemlja košarke.

– Nešto se dešava sa sudijama na ovom Vimbldonu. Ne meču Hsije – Cibulkova linijski je vikao aut posle udarca Slovakinje, a sudija joj je posle uspešnog čelendža dodelio poen iako je Hsije vratila loptu u polje. Tajvanka nije htela da nastavi meč, pozvan je i supervizor, publika je skandirala “ponovi poen“, a na kraju je supervizor i preinačio odluku. Osam minuta pauze ni zbog čega… Nije se Cibulkova proslavila fer-plejom u toj situaciji (na konferenciji se čak i žalila?!), ali je dobila meč 6:4, 6:1. Još jedan interesantan podatak sa tog meča, u prvom setu viđeno je čak devet brejkova.

– “Prilično sam otvorena, uvek kažem ono što mislim. Želim da provodim vreme samo s onim ljudima koji mi se dopadaju i s kojima pomislim: ‘Hej, ovo je vredno ovog vremena“, tako je Julija Gerges opisala sebe kao osobu. I još jednom dodala da je “direktna“.

David Ramos, Getty Images

– Obišao sam jednu vimbldonsku prodavnicu i, kao i na ostalim Slemovima, biju po ušima. Kišobran košta 30 funti (ima i onaj od 50), šolje su 10-15, kačketi 23 funte, otvarač za konzerve osam funti, privesci od pet do devet.. Torbe koštaju 32 funte i peškir, koji svi uglavnom žele da imaju jer je zaista lep, takođe je skup – 30 funti.

– Potpuno bela oprema na Vimbldonu tradicija je koja će se teško promeniti, a evo kako je Rodžer Federer između redova provukao da možda malo fleksibilnosti ne bi bilo loše: “Bilo bi lepo dodati malo boje. Znam da sadašnji direktor Fil Bruk veruje u striktnu tradiciju, onu iz pedesetih i šezdesetih. Veliki je to izazov za proizvođače opreme, koliko drugačiji možeš da budeš samo belom bojom…“

Pročitajte koji svoj meč Novak smatra za najznačajniji u teniskoj istoriji, a u utorak vas vodim u šetnju Vimbldonom.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)