"Nole? Nisam iznenađen, ali nisam očekivao ovo"

Clive Mason, Getty Images

Bio je peti teniser sveta, igrao je finale Australijan opena 2007. godine, a na Vimbldonu mu je najbolji rezultat četvrtfinale.

sport klub

Ukupno je Fernando Gonsales u karijeri osvojio 11 titula, ima čak tri olimpijske medalje (zlato u dublu, srebro i bronzu u singlu), a sada je u Londonu na turniru legendi.

Kao i svi, 37-godišnji Čileanac bio je oduševljen mečom Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, koji je srpski teniser, pa je izdvojio koji minut za Sport klub da o tome porazgovaramo.

Fernando, kakav je utisak na vas ostavio meč, još jedna epska bitka Đokovića i Nadala?

O, moj Bože, bio je zaista uzbudljiv meč, na izuzetno visokom nivou. Obojica su veliki sportisti i veliki takmičari, počastvovan sam što sam imao šansu da ih gledam i da igram protiv njih u prošlosti jer oni su velikani ovog sporta, legende.

Šta mislite da je napravilo razliku u Novakovu korist?

Pa… Naravno da je njegova igra bolja za ovu podlogu i mislim da mu je ritern dobro funkcionisao, da se osećao komfornije u tom smislu nego Rafa, kao i da je zato manje trčao, što je veoma važno u tako dugom meču.

Smatrate li da je Novakov servis bio vrlo dobar, mnogi su bili iznenađeni njegovim servisom u ova dva dana?

Da, imao je nekoliko fenomenalnih servisa na važnim poenima, spasao je tako i nekoliko brejk lopti u petom setu. To je bio jedan od ključeva meča jer je u razmenama Nadal igrač koji tera protivnika na još jedan dodatni udarac, a onda na još jedan. Nole je servirao vrlo dobro, pogotovo u bitnim momentima.

Jeste li možda iznenađeni nivoom njegove igre – malo ko je očekivao da može da pobedi Rafu koji je takođe igrao dobro?

Nisam iznenađen, ali nisam očekivao to u ovom trenutku. Nole je imao problema sa povredama i drugim stvarima, ali on je sjajan igrač i veliki šampion, siguran sam da će se vratiti na vrh.

Da pređemo na finalni meč – kako mislite da će ovo uticatina Novaka, mada je i Anderson igrao više od 11 sati u prethodna dva meča?

Biće interesantno sve to videti i naravno da će fizička komponenta biti veoma bitna. Obojica su dugo vremena proveli na terenu, Kevin je bio više od šest sati u meču sa Iznerom, igrao je i dug meč sa Federerom… Sa druge strane, Nole je imao dug meč sa Rafom, koji je takođe bio veoma emotivan. Biće zanimljivo, ali dobra stvar za Noleta jeste što ima znatno više iskustva u toj vrsti mečeva.

I za kraj – prognoza finala?

Biće teško, uvek je tako u finalu Gren slem turnira, ali mislim da će Nole pobediti jer je iskusniji i fizički spremniji.