A sada – Federer!

Skener 4. sep 20180:48 > 0:51
Matthew Stockman, Getty Images Sport

Uf. Uh. Au. Nije se danas u Njujorku mogao normalno udahnuti vazduh, moralo je to uvek da bude propraćeno uzvikom, onomatopejom.

Sunce još i ‘ajde, malo više od 30 stepeni, ali vlažnost takva da pritisak pada, pogled se muti pri malo dužem penjanju u stepenice, a znoj se sliva niz leđa i u stanju kompletnog mirovanja.

Slično kao i prvih dana, po takvim uslovima nije bilo realno očekivati vrhunski tenis, a organizatori su i pre početka programa saopštili da je na snazi pravilo o ekstremnoj vrućini (po deset minuta predaha između trećeg i četvrtog seta za muškarce, između drugog i trećeg za žene).

Pošto se mučila sa Aleksandrom Krunić, Medison Kiz je počistila Dominiku Cibulkovu, malo ko ima “težu“ loptu od Kiz, reket ispada iz ruke suparnicama… Morali su Novak Đoković i Žoao Sousa čak i da sačekaju malo da izađu na teren jer je njihov meč bio “ne pre 14 sati“. Razgovarajući sa teniserima prethodnih dana, dobijao sam različite odgovore šta im najteže pada po tako sparnom vremenu – disanje, trčanje, koncentracija… Ili sve skupa. Zajednički imenilac svih odgovora jeste da igra postaje mnogostruka teža sa svakog aspekta, kao i da uglavnom postaje komplikovanije kako vreme odmiče.

Ne zalazim nikada u politiku u tekstovima, ali bilo bi nemoguće ne primetiti ironiju u tome što se jedan momak koji je tako često i za američke medije govorio o bombardovanju 1999. godine pred meč fotografiše sa jednim od ratnih veterana na američki Dan vojske. Kako mi kaže drugar koji živi u SAD, ovde je kult vojske toliko jak da se ona ni na koji način ni ne dovodi u pitanje ni sa jedne strane političkog spektra.

Novak je u ranoj fazi prvog seta napravio brejk i do kraja ga lako sačuvao, ali slično kao u duelu sa Fučovičem, vrućina je počela dobrano da utiče na njega u drugom setu, toliko da je odmahivao glavom ukazujući na srce ljudima u svojoj loži. Videlo se da između poena ne želi da potroši ni trunku energije viška, nije bilo radovanja posle dobrih poena ni burnog nerviranja posle lošijih, sve zalihe morale su se koristiti racionalno.

“Manje je vetra (otkad je stavljen krov na Artur Eš), ali je mnogo toplije i mnogo sparnije unutra – kao u grotlu, kao u sauni da si. Kada su ovakvi uslovi, i klizaviji je, oseća se kako đon bukvalno sagoreva na podlozi. Ali kažem, manje je vetra i idealno je za igru kada nije ovako toplo“, kaže Novak.

Nikola Olić

U skladu sa time, Đoković nije imao dovoljno snage u udarcima kako bi stajao blizu linije, već je meč pokušavao da kontroliše tako što je menjao pravac i ritam spinovima, naročito je u tom smislu upečatljiva bila forhend dijagonala pod oštrim uglom. Razmenili su brejkove na startu drugog seta, a iako brejk šansi u narednom periodu više nije bilo, osećalo se da je Sousa svežiji, da je smanjio greške i da diktira većinu poena.

Uprkos tome, Novak se držao, precizni servisi i te kako su pomogli, baš kao i iskustvo iz duela sa Fučovičem, a na 5:4 Sousa nije izdržao pritisak i sa tri neiznuđene greške prepustio je gem i set Đokoviću. Tada se meč lomio i, koliko god uživao u opuštenosti US opena u odnosu na ostale Gren slem turnire, ne mogu da razumem da na 5:4 i 15-15 desetak ljudi ustane i izađe. Što si došao uopšte? Da ne govorim o jednoj devojci ispred mene koja je za tri seta pogledala možda desetak poena, nije mogla od telefona…

U svakoj drugoj situaciji, meč je 99% gotov, ali Novak se i dalje nije osećao kako treba i posle trećeg gema tražio je medicinski tajm aut. Bilo je izuzetno važno da se meč završi što pre i zbog samog meča i zbog predstojećeg četvrtfinala. Samprasovski je Đoković dodao gas u finišu seta – iako je uglavnom stajao iza linije, pri vođstvu 4:3 ulazi u teren, pravi dva vinera bekhend paralelama i još jednim poenom u kojem je duboko držao loptu dolazi do ključnog brejka, ubrzo i do pobede i verovatnog meča sa Federerom u četvrtfinalu.

Matthew Stockman/Getty Images

Da, u četvrtfinalu, samo su jednom na Slemu igrali pre polufinala, bilo je to 2007. u osmini finala u Melburnu. Koliko će to, ako uopšte, promeniti dinamiku susreta?

“Jeste malo čudno da se tako rano sastajemo, možda malo menja, ali u suštini nije velika razlika – jedan smo preko puta drugog i to kada je slučaj bilo gde i u bilo kojoj fazi turnira, to donosi veliki značaj meču, značaj koji obojica osećamo“, rekao je Novak i dodao:

“Sada smo igrali u Sinsinatiju pred deset dana finale – mislim da će on odigrati kvalitetnije, a i ja se nadam da ću uspeti da budem još bolji nego u toku ovog turnira i u tom finalu. Uzeću neke statističke podatke i pokušaću da ih upotrebim u svoju korist. Imam 48 sati da se oporavim, igraćemo uveče, što ja volim, biće jako uzbudljiv meč“.

U sredu na četvrtak po srednjoevropskom vremenu verujem da će mnogi od vas zaboraviti da rade ujutru – ima još vremena, pisaćemo o novom klasiku u najavi, a za sada vas ostavljam uz…

Crtice iz Njujorka

Matthew Stockman/Getty Images

– Svaki Slem izgleda ispred ima ljude koji šire Božju reč. Na putu za Vimbldon uvek me dočekaju neki prosvetitelji koji pokušavaju da daju bibliju svima koji prolaze (nisam siguran kojoj denominaciji pripadaju), u Australiji su tu samo ponekad, u Parizu ih doduše nema, a na putu od stanice ka US open centru Jehovini svedoci imaju svoja dva štanda. Nisu uopšte napadni, samo stoje tu kao oni u belom iz serije Leftovers (hvala Višku za preporuku).

– Tokom karijere Rafaelu Nadalu je telo bilo i najveća snaga i najveća slabost, a evo kako on na njega gleda: “Moje telo je takvo kakvo je. Nikada zapravo nisam mnogo dizao tegove, više radim prevenciju i ostale stvari koje moram. Za mene je najvažnije da mi je telo dovoljno jako da izdržim sve bolove koje obično imam, za to radim svakog dana. Ako bih ipak morao da izaberem najvažnije delove tela, to su leđa i abdominalni mišići jer njima se stabilizuje ostatak tela“.

– Osim bašte u kojoj često provode vreme, za tenisere i teniserke namenjene su još dve prostorije za dokolicu. Zapravo, u jednoj obeduju, a u drugoj se odmaraju. To je ogromna soba dužine oko 30 i širine oko 10 metara sa udobnim kaučima i foteljama – svuda okolo su televizori na kojima mogu da prate mečeve, brojni nedeljnici i dnevne novine, a tu je i stoni fudbal za razonodu.

– Na kraju Novakove konferencije priliku da postave pitanja dobila su i deca. Pitali su ko najbolje na turu imitira Đokovića. Novak se nasmejao, razmislio i odgovorio: “Endi Rodik je to radio prilično dobro. Sada – možda Kirjos“. Potom je klinac imitirao Novakova “srca publici“, a kao nagradu je dobio kačket.

– Serena Vilijams rekla je da joj je posle porođaja trebalo duže nego što je očekivala da se fizički oporavi. “U društvu vlada stav da se samo vratiš na staro, a to je mit. Žene moraju da znaju da to nije kao u Instagram svetu jer u stvarnom svetu potrebno je vreme da vam se telo vrati, naročito posle carskog reza. Ja sam živela u svetu u kojem sam mislila da će sve automatski ponovo doći na svoje mesto. Možda sam sad nosila haljinu u kojoj izgledam kao čarobna vila, ali to se ne dešava tako“.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)