Tomić za SK: Strogo kada treba, biće igre sa dva pleja

Skener 1. okt 20189:36 > 9:38
sport klub

Najveći deo igračke karijere proveo je u Olimpijakosu, čak 14 godina, a potom je ostao u klubu i deset godina je bio asistent. Sada, posle skoro tri decenije, Milan Tomić rešio je da se vrati u domovinu i da postane glavni trener dolaskom u Crvenu zvezdu.

Novu sezonu crveno-beli su počeli trofejom u ABA Superkupu, zatim i pobedom nad Cibonom na startu Jadranske lige, ali Tomić je svestan da njegov tim i njega čeka još mnogo posla.

U intervjuu za Sport klub 45-godišnji Tomić govorio je o Dušanu Ivkoviću i Vasilisu Spanulisu, svom načinu rada, komunikaciji sa igračima i pomoćnicima, kao i o svom timu i igračima.

“Poziv Crvene zvezde retko ko može da odbije. To je klub koji bi svako voleo. I prošle godine smo razgovarali u vezi sa mojim dolaskom, sticajem okolnosti se nije desilo. Ove godine je došlo ponovo do razgovora i nisam mogao da odbijem“, počinje Tomić za Sport klub.

Bio je asistent Janakisu, Barcokasu, Sferopulosu, ali je nedavno rekao da je košarkaški najbliži Dušanu Ivkoviću. Koje su to najveće lekcije koje je “pokupio“ od Dude?

“Bilo bi nam potrebno tri dana… Malo sam rekao, nedelju dana za lekcije koje sam naučio od Dude. Drago mi je što sam bio pored njega to vreme, izdvojio bih pripremu ekipe pre utakmice kao jednu od najvažnijih lekcija“.

Brojni treneri često ističu da, osim što oni uče igrače, često je proces i obrnut.

“Rekao sam to i igračima – trening je za igrače, nije za trenere, za nas su seminari na kojima pričamo i dobijamo ideje. Slažem se da igrači dosta puta mogu da pomognu, recimo možda Spanulis, on je imao mnogo lepih ideja koje su pomagale trenerima i na treninzima i na utakmicama“.

Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Na prvom meču sa Cibonom crveno-beli su neko vreme igrali sa dvojicom plejmejkera – Reglendom i Čovićem.

“Zavisi i od protivnika, ali viđaćete sigurno to i u budućnosti. Ja volim da igram sa dva pleja, sa dvojicom koji mogu da kreiraju iz pik-en-rola“.

Prošle sezone na pleju je igrao i Dejan Davidovac, koji bi uskoro trebalo da se vrati u tim.

“Dejan je prošle godine igrao od jedan do četiri, a ja mislim da je to previše i da igrač može da pokrije najviše dve pozicije. Dejan će biti na pozicijama dva i tri, tri i dva“.

Džo Reglend, Bili Beron, Stratos Perperoglu su među pojačanjima crveno-belih koja su bila manje ili više poznata javnosti, ali najveća nepoznanica bio je krilni centar Mohamed Faje. Koje su to njegove karakteristike koje još nismo bili u prilici da vidimo?

“Niste videli to što je pokazao u grčkom prvenstvu, a to je da može da odigra 40 minuta u istom ritmu, da ne izlazi sa parketa“.

Tomić kaže da će svih 15 igrača dobiti šansu tokom sezone, a prethodnih godina mnogo se govorilo o Boriši Simaniću.

“Ne mogu da govorim o tome šta se događalo ranije, da li je trebalo da bude u Zvezdi ili nije… On je prošle sezone mnogo lepo odigrao u FMP-u, gledao sam sve njegove snimke. Boki će dobiti šansu, biće u ekipi Zvezde – ima veliki talenat, ali treba da ga sačekamo, treba svi da mu pomognemo jer nije lako sa 20 godina biti u Zvezdi i imati veliku ulogu. Trenutno sam sasvim zadovoljan njime i time što je pružio – ne očekujem od njega 20 poena, već da svakog dana napreduje sve više“.

Na pitanje ko će rešavati utakmice u neizvesnim završnicama, Tomić odgovara:

“Onaj koga osetim u trenutku da može. Nikada ne treba imati nešto sigurno u košarci, u sekundi može sve da se preokrene. Vrlo je bitan instinkt u tom trenutku, ko može da uradi šta“.

Bio je to povod za sledeće pitanje – na šta se Tomić više oslanja tokom meča, na instinkt ili plan?

“U početku se pridržavam plana, ali u košarci taj plan može nekada i da ne bude dobar, pa se dosta menja u toku utakmice. Nisam od onih trenera koji se 40 minuta drži nečega ako ne ide, pokušaćemo nešto drugo“.

Tomić je sada glavni trener, ali naglašava da voli da njegovi asistenti budu maksimalno uključeni u svaki aspekt meča.

“Prvo što treba jeste da imamo dobru atmosferu i dobru saradnju između sebe. Postoje treneri koji ni na treningu ne daju nikakvu ulogu svojim saradnicima, a ja hoću da oni uvek učestvuju i da imaju jedan deo treninga. I teren i skauting i priprema utakmica, sve to radimo zajedno“.

KK Crvena zvezda

Komunikacija s igračima jedan je od najvažnijih aspekata posla trenera.

“Postoje neke stvari koje treba da se kažu pred celom grupom, a neke individualno. To je do osećaja trenera, odluka trenera – šta, kako, gde, kad i sa kim, zavisi i od ličnosti igrača“.

Odnos sa navijačima takođe je veoma važna stvar u radu u Crvenoj zvezdi.

“Cela Evropa govori o publici u Beogradu i o Crvenoj zvezdi. Mogu da vam kažem iz iskustva iz Olimpijakosa, tadašnji moji igrači nisu doživeli nikada takvu atmosferu kao ovde. Ne treba ništa da se gradi između njih i mene, svi smo zajedno, svi smo uz Crvenu zvezdu, svi imamo jedan cilj – oni će uvek biti naš šesti igrač, a naše je da se trudimo i da ginemo na parketu“.

Tomić je još jednom ponovio da je tim kompletiran i da se ne planira dovođenje novih igrača, a kompletan intervju sa svim temama koje smo pokrili (Evrokup, rivali u ABA ligi, centarska linija…) pogledajte na snimku: