Šta je s Rodžerom, socijalne mreže i rituali

Skener 12. nov 201818:18 > 18:20
Julian Finney, Getty Images

Uprkos prilagođavanju, pa i izvesnom skraćenju, teniska sezona i dalje je najduža u profesionalnom sportu. Završni Masters kroz istoriju je umeo da iznedri briljantne mečeve, ali bilo je i onih u kojima je dominantan motiv bio zamor kao posledica naporne sezone. Iza nas su dva takva meča.

U nedelju uveče iščekivanje je bilo veliko jer se na terenu našao Rodžer Federer. Rival je bio Kei Nišikori, kojeg je Švajcarac u prethodnih mesec dana dvaput dobio.

Federer je i dalje sposoban da proizvede magiju, aktuelni je osvajač Australijan opena, ali kao što su mnogi velikani svedočili, koncentracija na duge staze prvo je što počne da izdaje kako godine prolaze. Rodžer ima 37 godina i svakom istorijskom aspektu je čudo, ali ni on nije imun na nenadane padove. Protiv Nišikorija nije ličio na sebe – počelo je nespretnim riternom posle kojeg ga je loptica udarila u bradu, nastavilo se psovkom, nervozom i svađom sa sudijom, a završilo porazom – 7:6 (7-4), 6:3.

Daleko od toga da je Nišikori blistao. Istina, u završnici prvog seta, od zaostatka 5:6, nakratko se pretvorio u Edberga i odigrao nekoliko blistavih poena na mreži, a izveo je verovatno i potez turnira, ispostaviće se u ključnom poenu u meču.

Uprkos tome, Kei je u prvom setu ubacio samo 48% servisa, a Federer nije stvorio niti jednu brejk šansu. Japancu je servis najveća slabost, ni prvi mu nije zastrašujući, a kada protiv Rodžera osvoji 12 od 16 poena na drugi servis, jasno je da nije samo do njega. Do početka drugog seta Nišikori je upisao i samo tri vinera, a opet je nekim čudom vodio protiv Federera.

Ne čudom, tačnije, već lošom igrom Federera. Švajcarac je bio iznerviran na terenu, i to mu se sada dešava češće nego ranije, a sada je iz čistog besa napravio brejk u prvom gemu drugog seta. Odmah je taj brejk poklonio nazad, a na 3:2 za Nišikorija i 30-30 odservirao je duplu grešku koja je prethodila brejku.

U drugim okolnostima Nišikori bi morao da prolije mnogo znoja da bi i u toj situaciji okončao meč sa Federerom, ali sada je u dva preostala gema na svoj servis izgubio samo poen.

Nišikori je još davao izjavu na terenu, a Rodžer je dojurio na konferenciju za medije, da odradi šta mora. Logično, nije bio raspoložen, a danas (ponedeljak) je otkazao trening i spekuliše se da bi mogao da odustane od turnira. To su nam jutros nagovestile i kolege iz Švajcarske.

London je jedno od retkih mesta gde su dublovi vrlo cenjeni i gledani, tako je i sada (Pavić je optužio Maua da je malo i glumio povredu, pogledajte video ispod ovog pasusa), a mi smo se u dvoranu uputili pred meč Čilić – Zverev. Zapravo, za one sa TV akreditacijom nema mesta na tribinama (ti budi pametan zašto je to tako…), ali ušunjamo se na nivo 4 jer su medijska mesta retko popunjena.

U liftu sretosmo jednog punijeg kolegu koji je malo i popio, činilo se. “A iz Srbije ste, pratite Đokovića?“. Ne samo njega, odgovara Viško, ali ovaj fura svoju priču: “Volim Đokovića, slični smo jer smo obojica superharizmatični“. Pravovremena fora, izgovorena na pravi način, žao mi je samo što ne možete da ga vidite.

Tako nasmejani stižemo na predstavljanje – dobrodošao spektakl, pomalo možda atipičan za tenis, ali dobro je razbiti rutinu s vremena na vreme. Odbrojavanje na ekranu, glasna muzika, kao i neki spot u kojem učesnici pozivaju gledaoce da budu tihi tokom drugih poena, ali ih i animiraju da uveličaju ceo događaj. Recimo, objavama na društvenim mrežama.

“Niste zapravo ovde ni bili ako toga nema na socijalnim mrežama“, izgovara Zverev.

Povezano

Auh… Imam i ja profile, gledamo svi u ekrane i sve to stoji, ali nije baš da nismo bili ako nema na društvenim mrežama. Jesmo kolektivno malo poludeli. Baš nedavno u Njujorku pričam sa drugarom Knežom, inače turističkim vodičem koji ima ture po raznim neobičnim destinacijama. I sada odvede turu na jedno divno mesto, da sad ne reklamiram i ne upadnem u nevolju, a ljudi bukvalno pola sata samo fotografišu. “Kažem im – dobro, ljudi, i treba da fotkate, fotkali ste deset minuta, hajde sada malo uživajte u pogledu, u trenutku, upijte iskustvo…“ Poslušali su, nekada je samo potrebno da nas neko podseti na najosnovnije stvari.

Dok sam bio zamišljen, zagrevanje se završilo i meč je počeo. Uprkos tome što je prva dva poena odigrao stegnuto, Čilić uzbrzo preuzima kontrolu nad setom. Zverev je jako loš, greška za greškom, a dva od ukupno šest udaraca ramom forhendom u setu napravio je u gemu u kojem je Marin napravio brejk za 2:0.

Julian Finney, Getty Images

Mogao je i morao Čilić ubedljivo da dobije set jer je u dva različita gema imao ukupno tri lopte za dupli brejk. Sva tri puta drugi servis, jednom naivna greška riternom, poslednji put skoro zicer forhendom. I, kako to obično u sportu biva, a kod Čilića još “običnije“, Zverev je uspeo da okrene. To što nije odustajao najveći je plus Zverevu jer je i njegova igra bila daleko od zadovoljavajuće.

Čak ni neizvesnost na semaforu nije delovala stimulativno na publiku koja je uglavnom bila tiha. Nekoliko lepih poena videli smo tek u taj brejku, a Zverev je na set lopti pametnim drop šotom spremio sebi naredni udarac i set.

Jedna od prednosti gledanja uživo jeste što se detaljno mogu upratiti svačiji rituali. Pa me Viško uči: “Evo vidiš, Zverev svaki put tapne loptu šest puta pre servisa“. A Čilić usred tapkanja baci pogled ka protivniku, pa još malo tapne, pa tek onda servira.

Clive Brunskill Getty Images Sport

“Čak ni čelendž ne mogu da pogode“, kukali smo na kvalitet meča.

Posle spasenih brejk lopti u ranoj fazi seta, Čilić ponovo prvi dolazi do brejka, ali ga onda prosipa. Spasao je meč loptu sjajnim servisom na 4:5, izvukao se iz teške situacije na 5:6, ali je taj brejk ponovo bio užasan – dupla, greške forhendom i na kraju pobeda Zvereva sa 7:6 (7-5), 7:6 (7-1).

Na kraju, zbirno su Marin i Aleksander imali 44 vinera i 74 neiznuđene greške. Nekada statistika nije efektan ilustrator, ali sada jeste.

Malo ko je od učesnika u pravoj formi, Đoković i Anderson su možda jedini izuzeci, a videćemo hoće li neko od alternativa dobiti šansu jer su i Hačanov i Ćorić u naletu.

Mnogi od vas pitali su me hoće li biti kviza, pa da vas obradujem – snimili smo Kole, Viško i ja prvu epizodu. Nedostaje nam Baki, ali snalazi smo.

Čekamo Novakov meč.