Clive Brunskill Getty Images

Saša Ozmo

13.11.2018 | 09.00

Đoković... Šta čovek da radi osim da slegne ramenima?

Autor

Kada su Novak Đoković i Džon Izner igrali 2015. godine u Pekingu, Amerikanac je ubacio prvi servis u 84% slučajeva, a osvojio je samo polovinu tih poena. Logično, izgubio je (6:2, 6:2).

Novak Đoković

Getty Images/ Julian Finney

Sada, na Završnom Mastersu u Londonu, Đoković je odigrao još jedan skoro savršen meč – samo šest izgubljenih poena na svoj servis, u milisekundu precizno čitanje servisa, prelazak iz odbrane u napad, kretanje... Nema tog segmenta igre za koji Novak može da kaže “ovo je moglo bolje“ i konačnih 6:4, 6:3 ne odslikava verno ono što se na terenu dešavalo.

U periodu godinu kada se većina njegovih kolega muči, Đoković deluje sveže i poletno, a sada je bio zastrašujuće dobar. Američke kolege kažu “statement match“. Poslao je Novak mnogo takvih “poruka“ prethodnih meseci, a ova je dobro došla posle poraza u finalu Pariza od Hačanova.

Gledao sam Đokovićeve mečeve dovoljno puta da već po prvih nekoliko poena, po oštrini u stavu i načinu kretanja između poena mogu sa izvesnim stepenom sigurnosti da zaključim kakav nas dan čeka. Naravno, teniski meč je nepredvidljiva zverka i može da krene različitim tokovima, ali osnovna nit sada je govorila da je Novak blizu stanja apsolutne koncentracije u kojoj mu nijedna lopta ne promiče.

Već u prvom gemu je na 30-30 vratio servis od 220 kilometara na sat i došao do brejk lopte. Nije napravio brejk tada, propustio je brejk loptu i u sledećem gemu, ali je ostao staložen, što je još jedan znak komfora koji Đoković oseća na terenu. Ono što je visilo u vazduhu ostvarilo se u petom gemu. Na servis od 210 km/h Novak je napravio viner riternom za duplu brejk loptu i realizovao je već prvu. Da li je Đokovićev ritern broj 1 sa kojim se Džon Izner susreo:

"Da. On je broj 1 i broj 2 i broj 3, najbolji riterner sa kojim sam se ikada sastao, govorio sam to i ranije. Isprašio me je po d...tu, i to prilično ubedljivo", dao je poštenu i slikovitu ocenu meča Amerikanac.


Taj ritern je stvarno čudo, uživo to još više dolazi do izražaja, kao da Đoković nekom mrežom sa supermoćima hvata metke i vraća ih na drugu stranu, nekada i istom brzinom. Zato i nije neobično što je Iznerovo sleganje ramenima bilo najčešći gest na terenu O2 Arene. Nekoliko puta sam pitao Novaka koja je tajna, ako je ima uopšte...

“Za ritern su veoma važni pozicioniranje i balans. Zatim ide osećaj i usredsređenost na tehniku – uzemljenost, anticipacija, reakcija, to su segmenti riterna. Jednako je bitna i priprema uoči meča – video analiza, statistika, dosta je stvari kroz koje prolazim uoču svakog meča“, kaže Novak i obrazlaže:

“Imam ljude koji mi rade analize i šalju mi statističke podatke, tj. tendencije i šablone protivnika, pravac serviranja i slično – svaki igrač na svetu ima neke preference, pogotovo u važnim trenucima. To su mali procenti, ali igraju veliku ulogu u samom trenutku kako bih pročitao i vratio servis“.

U prva tri gema na svoj servis u drugom setu Izner je ubacio 93% prvog servisa i uspevao je da održi ravnotežu.

“Polako, Nole“, začuo se jedan od brojnih glasova na srpskom sa tribina. To volim i to mi je zabavno kod ljudi sa naših prostora – bodrimo, ali ne zadržavamo se na tome, valja i taktički posavetovati svoje. Uvek se setim anegdote kada je jedan bivši košarkaški reprezentativac Srbije u inostranstvu jeo ćevape kod nekog našeg. I usred jela gazda počne da mu objašnjava i demonstrira kako treba da se gradi pod košem, da mora to čvršće...

Novak Đoković

Clive Brunskill/Getty Images

Uglavnom, Novak je poslušao savet i na 3:3 je poen počeo tako što je jedan spinovani forhend smestio u rogalj, na mesto na kojem se spajaju osnovna i bočna linija. Još jedno Iznerovao sleganje ramenima. Izner je znao da sa takvim Đokovićem nema šanse sa osnovne linije, zato je rizikovao još više pri drugom servisu, ali nije vredelo, svaka lopta se vraćala tamo odakle je pošla. Na 3:3 i na drugoj brejk lopti Novak je još jedan jak servis vratio u polje, Izner je smestio forhend u mrežu – glasan uzvik i brejk.


Već tada je meč bio skoro gotov, a Đoković je rešio da ga završi u stilu, još jednim brejkom, pasing šotom koji je spustio uz bočnu liniju terena.

Na konferenciji za medije, na kojoj se pojavio nekarakteristično brzo posle meča, Novak je rekao da je fizički fit i psihički svež. To se videlo i to je loša vest za ostalu sedmoricu.

P.S. Žilijen Beneto pokrenuo je temu o tome kako je Rodžer Federer favorizovan i izneo je neka interesantna zapažanja. Pročitajte i Novakov komentar, diplomatski.

Komentari (55)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

FaktorRizika

Dopinguje se.

Odgovori 4 34

Boris Novi Sad

Poznajem neke koji pljuju po Novaku samo da bi bili različiti.Poprilično jadno, ako samo tako možeš da budeš poseban.Novak je najveći ikada, ali samo teniser i to nema nikakve veze sa Srbijom, politikom, nacionalizmo, siromaštvom...

Odgovori 44 3

Mn

Tačno

25 2

* Sva polja su obavezna

Nadal: Ja favorit? Ne interesuje me to...

Nadal: Ja favorit? Ne interesuje me to...

Nadal: Ja favorit? Ne interesuje me to...

Španski teniser Rafael Nadal ne želi ulogu favorita na Rolan Garosu, koji u nedelju počinje u Parizu.

Federer "zadirkivao" Tima: Pričaj na nemačkom

Federer "zadirkivao" Tima: Pričaj na nemačkom

Federer "zadirkivao" Tima: Pričaj na nemačkom

Većina tenisera su poliglote, i pored svog maternjeg jezika znaju i još nekoliko stranih, a u intervjima gotovo uvek pričaju na engleskom.
Loading...