Hoćemo li gledati finale Đoković – Federer?

Julian Finney, Getty Images

U subotu su na programu polufinalni mečevi na Završnom Mastersu u Londonu – od 15 sati sastaju se Rodžer Federer i Aleksander Zverev, a od 21 čas igraju Novak Đoković i Kevin Anderson. Dve poslastice koje ćete moći da gledate na kanalima Sport kluba.

Chris Brunskill/Getty Images

Rodžer Federer – Aleksander Zverev (15.00)

Međusobni skor: 3-2 za Federera
Poslednji meč: Završni Masters 2017. godine – Federer 7:6 (6-8), 5:7, 6:1

Pred početak turnira šuškalo se o problemima Aleksandera Zvereva s ramenom, u prvom meču sa Čilićem činilo se da mu to utiče i na servis, ali Saša je sada u polufinalu i postao je prvi Nemac kojem je to pošlo za rukom još od Rajnera Šitlera 2003. godine.

Prvi set od Marina mogao je vrlo lako da izgubi i sa 6:0 ili 6:1, a na kraju ga je dobio 7:6 – delom zbog sopstvene upornosti, ali delom i zbog toga što Čilić nije iskoristio barem neku od šanse koje je jednostavno morao, bilo ih je tri za dupli brejk.

Povezano

I sledeći set dobio je u taj brejku, a zatim je u prvom setu meča sa Đokovićem bio bliži vođstvu zahvaljujući izvrsnim servisima. Potpuno je pao posle gubitka drugog seta, ali je u duelu sa Iznerom bio koncentrisan – na set lopti za Amerikanca, jedinoj brejk lopti u celom prvom setu, odservirao je as od 226 km/h i u potonjem taj brejku na 5-5 izvukao jedan izuzetno težak pasing.

U drugom setu je uspeo da održi fokus i da napravi brejk u ključnom trenutku – uopšte uzev, Zverev je sada u usponu, iako je pred dolazak u London delovalo da će biti među isceđenijima. Ne zaboravite, on je momak sa najviše pobeda na ATP turu ove godine, sada je na 56.

Federerova putanja uspona još je očiglednija. Uprkos tituli u Bazelu i odličnom meču sa Đokovićem u Parizu, posle US opena su mu noge delovale umorno i nije se idealno nameštao za udarce, što je za sobom vuklo mnogo nekarakterističnih grešaka. Ritern mu je naročito bio problem u generalno vrlo lošem meču sa Nišikorijem i nije bio mali broj onih koji su Rodžeru predviđali ostanak u grupi.

Clive Brunskill Getty Images Sport

Ne drastično, ali jeste digao nivo igre u meču sa Timom, mada je pomoglo i to što je Austrijanac odigrao kao rekreativac. Sa aspekta servisa i pogotovo riterna na drugi servis, Federerov najbolji meč bio je onaj sa Andersonom – neobične okolnosti, tj. činjenica da se Južnoafrikanac već bio plasirao u polufinale, ne kvare sliku o Federerovoj znatno boljoj igri nego u prva dva meča.

Ove nedelje i Zverev i Federer pokazali su nekoliko lica – finiš je sezone, amplituda u igri veća nego inače i to se videlo na obojici. Zato je teško predvideti šta bi u polufinalu moglo da se dogodi jer kao da svi ishodi imaju jednake šanse da se realizuju u stvarnosti.

Nije “izmišljanje tople vode“, ali mnogo toga zavisiće od servisa i jednog i drugog – to je snaga koja daje ton igri obojice tenisera.

Aleksander će u budućnosti morati da nauči kako brže da završava poene posle dobrog servisa, naročito forhendom koji mu je trenutno najočitija slabost. Zato je jasno da će on želeti što više razmena po bekhend dijagonali, dok će Federer koristiti svaku šansu da se izvuče na forhend.

Rodžerov drugi servis je svrhovitiji, sposobniji je od rivala da u narednom udarcu nadogradi precizan servis, a bekhend slajs uvek mu je važno oružje, još važnije u sudaru sa visokim igračima, mada se i Zverev kreće natprosečno za svoju visinu i ne muči se toliko sa niskim loptama.

Prognoza: Federer u tri seta

Novak Đoković – Kevin Anderson (21.00)

Međusobni skor: 7-1 za Đokovića
Poslednji meč: Šangaj 2018. godine – 7:6 (7-1), 6:3

Đokovićev put do potencijalne titule biće najnaporniji. Večernji meč sa Čilićem u petak, potom opet veče u subotu pre eventualnog finala u nedelju od 18 sati po lokalnom vremenu. To nije dobra vest nikada, a pogotovo sada kada se Novak muči sa prehladom koja dodatno može da pospeši umor – primer toga videli smo u nedavnom finalu Pariza sa Karenom Hačanovom.

#related-news_0

Ali daleko od toga da je samo umor problem, još veći jeste protivnik u polufinalu Kevin Anderson. Uz Đokovića, pred start turnira bio je u najboljoj formi, a zatim je to potvrdio autoritativnim izdanjima u sudarima sa Timom i Nišikorijem. Već sam pisao o novim kvalitetima u njegovoj igri, a utisak mnogo ne kvari ni poraz od Federera u meču u kojem je već obezbedio plasman u polufinale.

U Šangaju, u kojem je Novak igrao verovatno najbolje tokom cele sezone, Anderson je bio jedini koji mu je pružio otpor, čak je došao i do set lopte u prvom setu pre nego što je srpski teniser preuzeo kontrolu. Vrhunski dan na servisu preduslov je za Južnoafrikanca, ali daleko od toga da mu je to jedino oružje – njegovo poboljšano kretanje sada zahteva za nijansu rizičnije napade, a sa većim samopouzdanjem izlazi i na mrežu.

Getty Images/Clive Brunskill

Đoković je u prvom meču održao teniski čas Izneru, Amerikanac je to slikovito opisao rečima da mu je Novak “isprašio d..e“. U prvom setu drugog meča sa Zverevom nije blistao Đoković, naprotiv, ali slično kao i sa mnogim Federerovim post-US open trijumfima, ponovo stečena navika pobeđivanja vrlo je moćna stvar. Nekako je iščupao Novak prvi set pre nego što je Zverev nestao u drugom setu, a Đoković lako priveo posao kraju.

#related-news_0

Uz ritern koji je opevan mnogo puta do sada, Novakova možda i najveća snaga jeste konstrukcija poena – način na koji koristi dimenzije terena, oštri uglovi koje kreira, napadanje i po širini i po dubini, a posledica svega toga jeste poen osvojen agresivnom igrom, samo sa znatno manje rizika nego kod ostalih kolega. I drugi servis mu je poslednjih meseci pouzdan i precizan kao što je nekada bio, što je pogotovo važno u duelima sa profilom igrača Andersona, tj. igračima koji mnogo rizikuju na protivnikovom drugom servisu.

U duelu sa Čilićem nije se mnogo istrošio Novak emotivno, a ni fizički jer je meč trajao 95 minuta. U jednom trenutku vezao je Đoković čak 31 osvojen poen na svoj servis, a zbirno je u mečevima sa Iznerom i Čilićem izgubio 11 poena na svoj servis, što treba da ga ohrabri pred sudar sa Andersonom, mada će taj meč nositi mnogo više pritiska od duela sa Marinom u petak uveče.

Novak jeste favorit, ali očekujte napete momente. U nekim njihovim susretima Đoković ih je prevazilazio i činio da mečevi deluju možda i lakšima nego što su bili. Čak i ako Anderson sada neke od tih momenata okrene u svoju korist, što nije nemoguće, još će mu ostati mnogo posla do konačne pobede.

Prognoza: Đoković u dva tesna seta