NBA – 7 najzabavnijih pojava (do sada)

Skener 22. nov 201818:11 > 18:12
Tom Pennington/Getty Images

Bližimo se četvrtini NBA sezone, već sada ima nekoliko iznenađenja, prijatnih i neprijatnih, ali pitanje je hoće li te priče potrajati.

Glavni kandidati za veliko finale nisu u idealnoj situaciji, Luka Dončić potvrđuje klasu, Kemba Voker pomera granice, Grizlisi stavljaju košarku u vremeplov, Kingsi trče i luduju, videli smo i veliki trejd na relaciji Siksers-Vulvs…

Golden Stejt – nevolje u raju

Ezra Shaw, Getty Images Sport

Nijedno veliko carstvo nije srušeno spolja pre nego što je počelo da se narušava iznutra. Prošle sezone Voriorsi su bili na korak do eliminacije u finalu Zapada, Dejvid Vest završio je karijeru na kraju sezone i potom otkrio da se svašta dešavalo u svlačionici. Ipak, prsten je učinio da se veći deo prljavog veša zadrži pod tepihom, ali izgleda da sada počinje da “preliva“. Drejmond Grin sukobio se sa Kevinom Durentom u svlačionici, nazvao ga “kučkom“, a i rekao mu je da su Voriorsi pobeđivali i bez njega, te da im Kej Di više nije potreban.

Povezano

Stef Kari zbog problema sa preponom ne igra već sedam utakmica, propustiće još najmanje tri, a Voriorsi su u za sebe nečuvenom nizu od četiri poraza, tri od četiri prilično ubedljiva i rezultatski i igrački. Kari je i terenski i duhovni vođa tima, iako možda nije glasan kao Grin, tako da će njegov povratak sigurno učiniti da napad ponovo proradi.

Ipak, njegova povreda i Grinovo odsustvo pokazali su da Voriorsi nemaju potrebju dubinu i da su na jednu povredu od toga da više ne budu favoriti za osvajanje prstena. Mnogo toga će zavisiti od zdravlja i od toga mogu li da se reše ipak narušeni odnosi u svlačionici (šta god Grin i Durent sada govorili).

Iz ove perspektive, utisak je da će Durent otići na leto, ali to ne znači da pre toga neće u svoj rezime dodati novi prsten. Trenutno su na 12-7, još je rano za alarm u Voriorsima, ali situaciju treba pažljivo motriti.

Boston – gde je nestala srčanost?

Gregory Shamus/Getty Images

Bez Irvinga i Horforda su Seltiksi zablistali u prošlosezonskom plej-ofu i došli na pobedu do velikog finala. Bred Stivens je izvukao maksimum fantastičnom timskom odbranom, ali to je za posledicu imalo i to da su sada neki igrači nezadovoljni ulogama – pre svih Teri Rozir, koji želi više minuta i startnu poziciju pleja, a to će verovatno morati da potraži van Masačusetsa.

Imaju Seltiksi defanzivnih poteškoća za sada, pogotovo kada potentni protivnički bekovi uđu u seriju, ali najveći problem ipak je na drugoj strani parketa. Po defanzivnom rejtingu Boston je četvrti otpozadi, gori od njih su jedino Sansi, Bulsi i Hoksi, a više poena na 100 poseda postiže čak i Klivlend koji je već polako počeo da tankuje.

Džejlen Braun je prošle sezone drastično popravio šut, sada su mu brojevi dramatično loši (37,4% iz igre), Hejvord ne može da bude onaj pravi odmah posle godinu dana pauze, a Tejtum je dobar iako nije efikasan kao prošle sezone.

Prvi strelac tima je Kajri Irving, on je u stvari jedini košarkaš koji do sada igra na nivou očekivanja, a Stivens na nebrojenim konferencijama za medije ponavlja da njegovom timu nedostaje čvrstina. Ne misli se tu toliko na odbranu, koliko na stav, na nekarakteristično apatičnu igru, nedostatak poena na obruču i promašivanje otvorenih šuteva… Posle poraza od Niksa Stivens je upravo “nedostatak karaktera“ naveo kao osnovni problem ispod kojeg vreba “50.000 stvari kojima moramo da se bavimo“.

Boston je izgubio sedam od poslednjih deset utakmica i trenutno su na 50 posto sa po devet pobeda i poraza. Ipak, imali su relativno težak raspored, moraju da uklope i nove delove tima i nove uloge starih igrača, a za to je potrebno vreme.

Trebalo bi Seltiksi da budu u redu, ali simptomatično je da se trenutno muče dva tima koja su “viđena“ za veliko finale.

Memfis i Sakramento – iznenađenja sa dva suprotna pristupa

Kevin C. Cox/Getty Images

Prvi i pretposlednji tim na Zapadu trenutno deli 5,5 pobeda, ali da vam je neko rekao da će taj prvoplasirani tim u bilo kom trenutku u sezoni biti Memfis Grizlisi, verovatno biste se samo slatko nasmejali.

Pruženo je poverenje Džej-Biju Bikerstafu, utihnule su priče o nezadovoljstvu Marka Gasola, a povratkom Majka Konlija, koji je prošle sezone odigrao samo 12 utakmica, ponovo je uneo život u Tenesi. U modernoj NBA u kojoj se igra brzo i trojke šutira ko i kako stigne, Grizlisi nude jednu drugu vrstu zadovoljstva – jaku odbranu, spor ritam i strpljiv napad.

Memfis igra u najsporijem ritmu u ligi, treći je po defanzivnom rejtingu (103,2 primljenih poena na 100 poseda), a iznuđuju izgubljene lopte u 18% poseda protivničkih timova, što je najviše u ligi. Napad drži tandem Konli-Gasol, neverovatna hemija i dalje postoji između njih, Konli pokazuje da se ne plaši uzbudljivih završnica, a Gasol je sada u svom najboljem izdanju kao sekundarni plejmejker i kao čovek koji povezuje ceo tim istovremeno noseći ozbiljan teret na obe strane terena.

Malo je reći da se Kajl Anderson sa svojim ritmom idealno uklopio u sistem igre Memfisa, Geret Templ igra dobro, a ruki Džeren Džekson pokazao se kao odličan izbor sa četvrog mesta – raznovrsniji je u napadu nego što se možda očekivalo, a zrelost mu je na nivou fizičkih atributa u odbrani. Dobro igraju i Mek i Kaspi, videćemo koliko Memfis može da izdrži u ovom tempu, ali teško je ne navijati za njih.

J Pat Carter/Getty Images

Za razliku od Grizlisa, Sakramento Kingsi potpunu drugačijim sredstvima stižu do cilja. Oni trče, trče i trče dok se i sami ne umore. Onda trče još malo. Drugi su u ligi po tempu igre, postižu najviše poena iz kontri po utakmici (22,2), a za sada igraju i solidnu odbranu – mnogo je i propusta, produženih perioda padova koncentracije, ali ipak znatno iznad očekivanja.

Dieron Foks donosi mnogo bolje odluke nego prošle sezone, više ne gleda samo ka košu, nego i razigrava tim – sadašnjih 7,7 asistencija veliki je pomak u odnosu na 4,4 prošle sezone. Badi Hild i dalje ponekad ima problematičnu selekciju šuta, ali to mu se može oprostiti jer pogađa i iz izuzetno teških situacija. Za sada je prvi strelac tima sa 18,7 poena u proseku, uz 44,1% šuta za tri.

Šampert za sada opravdava svoje reči da u njemu ima još mnogo kvalitetne košarke, Koli-Stajn koristi dobro ono što mu saigrači posluže i lepo im se nudi, a u defanzivi je neuporedivo odgovorniji. Povratkom Bogdanovića Kingsi su dobili još jednu dimenziju, tj. još jednog igrača koji može da kreira za druge, a primetno je da je Bogdan i “lakši na obaraču“ nego prethodne sezone. Bjelica ima veliku amplitudu, ali podređen je timu i neće insistirati na svom šutu ako loše krene – otuda i nekoliko statistički neprimetnih mečeva, ali i nekoliko “eksplozija“.

Da su na Istoku, Kingsi bi u ovakvkom izdanju mogli da računaju na borbu za plej-of, ali Zapad je nemilosrdan. Ipak, konkurentni su i to je za sada dovoljno, pa ako se možda otvori…

Džimi Batler u Siksersima, Šarić i Kovington u Vulvsima

Getty Images, Mitchell Leff

Filadelfija je došla do stadijuma u kojem je veoma dobra, ali nije delovala kao pravi kandidat za šampiona Istoka. Zato je bilo potrebno ne sedeti mirno, a dovođenje još jedne superzvezde, uz Embida i Simonsa, jeste rizik koji je morao da se preduzme.

Batler donosi hladnokvrnost u završnicama, novi nivo radne etike i čvrstinu u odbrani. Nečega su Siksersi morali da se odreknu – to je bio Šarić, koji je vezivao tim, kao i najbolji trojkaš Kovington.
Upravo bi šut za tri poena u perspektivi mogao da bude najveći problem tima Breta Brauna, jedino je Redik pravi šuter, a sada će se više računati i na rukija Lendrija Šemeta. Embid za sada nosi tim na leđima, ali Markel Fulc je sve bliži selidbi i nije baš sve idealno, a neki problemi iz prošle sezone i dalje su izraženi, izgubljene lopte na primer.

Vulvsi su izvukli najviše što su mogli za nezadovoljnog Batlera koji je narušavao atmosferu u ekipu. Videćemo hoće li ga Embidov i Simonsonov pristup obavezama manje nervirati od tandema Tauns-Vigins, mada je posredi više bio novac nego bilo šta drugo. Uglavnom, Vulvsi idu dalje, Derik Rouz je osveženje sezone i bilo bi lepo da nastavi u ritmu u kojem sada igra, ali Minesota u krajnjem slučaju zavisi od sposobnosti Karl-Entonija Taunsa da bude “životinja“, da nosi tim na leđima i samostalno preuzima kontrolu nad utakmicama. Pogotovo je to istina u svetlu stagnacije Viginsa.

Najveći trejd od početka sezone deluje kao da bi mogao da bude pogodak za oba tima, ali vreme će naravno dati konačni odgovor.

Za sada je Dončić najbolji ruki

Christian Petersen, Getty Images Sport

Diandre Ejton je sve ono što smo očekivali – vešt napadač sa mnogo poena u rukama, ali daleko od stuba odbrane. Ne pomaže mu ni timska situacija u Sansima koji za sada imaju samo tri pobede, ali individualna statistika je impresivna – 16,2 poena i 10,8 skokova, uz 61,% šuta iz igre.

Marvin Begli ne počinje utakmice za Kingse, to je navodno bio i predmet spora između menadžmenta i trenera Jergera, ali dobija 23 minuta po utakmici i dobro ih koristi. Pravi naravno neke ruki greške u procenama na obe strane terena, ali ima fin osećaj oko obruča i sjajan je u skoku – za sada je na 12 poena i 6,1 skoku u proseku.

https://youtube.com/watch?v=8RucKiZKY_E

Utisak je da Mevsi igraju bolje od svog trenutnog skora 8-9, mada ni on nije loš. Veliki deo toga jeste Luka Dončić – dobio je odrešene ruke i za sada ih, kao i uvek u karijeri, koristi na najbolji mogući način. Smanjiće se i izgubljene lopte kada se još malo navikne na kriterijum i drukčiji profil protivnika, ali za sada je glavni kandidat za rukija godine sa 19,3 poena, 6,9 skokova i 4,1 asistenciju.

Već smo spomenuli uticaj Džerena Džeksona na igru Grizlisa (12,5 poena i 4,4 skoka), a Tre Jang u totaltno nekonkurentnoj Atlanti beleži 16,2 poena po meču, doduše uz samo 39,2% iz igre i 23,8% za tri.

Top 5 pikovi za sada ispunjavaju očekivanja, blista i Vendel Karter u Čikagu, a dobre igre pruža i Šej-Gildžijus Aleksander u Klipersima.

Milvoki – da li je vreme za euforiju?

Maddie Meyer, Getty Images

Trenutno se sve odvija kao u snovima onih najoptimističnijih navijača Baksa. Jedini su tim koji su u prva četiri i po ofanzivnom i po defanzivnom rejtingu, melju protivnike u kontrama koje neretko liče na revijalni meč (dvaput su ubacili 140+ poena), a po potrebi mogu malo da spuste tempo i da zapnu u odbrani.

U poslednje vreme nešto slabije počinju mečeve, ali uspevaju da se vrate i da pobede. Ono što nisu uspeli Džejson Kid i Džo Pranti, za sada polazi za rukom Majku Budenholzeru. Strog je kada je reč o svojim defanzivnim zahtevima, ne boji se da javno istakne kada se pojave naznake problema i od jedne fizički potentne ekipe konačno je napravio i pravu odbranu.

Sada je pitanje da li će to biti održivo na duže staze, ali zašto ne bi? Ono što je bio najveći znak pitanja pred početak sezone jeste šut za tri poena, a Baksi su sada na odličnih 36,6% kao posledica boljeg protoka lopte i kretanja bez lopte. Bruk Lopes šutira rekordan broj trojki u karijeri (6,8 u proseku) i pogađa 41,4%, što otvara mnogo prostora ostalima, pre svih Adetokumbu koji je legitimni MVP kandidat.

Brogdon je savršen racionalni igrač za Budenholzerov sistem, Bledso i Midlton su se odrekli malo izolacija u korist protoka lopte, ali su i dalje veoma efikasni… Sve je kako treba u Viskonsinu, Baksi su na 13-4 i nije im baš ubistven raspored u narednih nekoliko mečeva (Sans, Spars, Hornets, Buls, Niks, Pistons), tako da mogu vrlo lepo da se pozicioniraju pred zaplet tekuće sezone.

Kemba

Streeter Lecka/Getty Images

Šarlot Hornetsi imaju devet pobeda i osam poraza, a za to je najzaslužniji trenutno treći strelac lige – Kemba Voker. Bio je jedno veče i prvi, pošto je u dve utakmice ubacio 103 poena (60+43), a u pobedi nad Indijanom igrao je samo 27 minuta jer je pitanje pobednika ranije rešeno (16p, 11ast).

Za tri poena šutira 39,4%, a kada je pretnja u šutu za tri poena, neuporedivo ga je teže čuvati. Izuzetno je brz i dobro koristi telo, sposoban je da izdrži kontakt i neustrašiv je u uzbudljivim završnicama.

https://youtube.com/watch?v=qQOeexKvYvM

Sada, kao i uvek, pitanje je – ima li s kim da igra? Batum je daleko od prave verzije sebe, centarski tandem je Kodi Zeler-Vili Ernangomes (Bijombo slabo ulazi), drugi strelac tima je Džeremi Lemb… Ne obećava to plej-of, na Istoku možda doduše, ali ako ništa, treba gledati Kembu.

A šta još ima?

Harry How Getty Images Sport

Mi smo izdvojili sedam ovih priča, ali još svašta se dešava po ligi. Vašington je, ne može se reći neočekivano, na ivici raspada, čak su i Bil i Vol dostupni za trejd, a Hjuston se malo trgao posle užasnog starta sezone – žrtveni jarac bio je Karmelo Entoni, a nije bilo teško ni to pretpostaviti, da će se kockanje sa Melom obiti Hjustonu o glavu. Nedostaje im Ariza, to se vidi, i sada D‘Antoni mora da se prilagođava i da menja umesto samo da nadgrađuje sve ono dobro što se događalo prošle sezone.

Kavaj Lenard blista u Torontu, Nik Nurs može da izvede zastrašujuće defanzivne postave, Siakam i Anunobi im daju raznovrsnost, a Lauri je i dalje odličan. Za sada Reptorsi deluju ubedljivo najbolje na Istoku.

Prijatno iznenađuje Medžik sa Nikolom Vučevićem na čelu, videćemo hoće li to biti dužeg daha nego prošle sezone, a neki već Doka Riversa vide kao kandidata za trenera sezone – Klipersi su bez velike zvezde na 11-6, Lejkersi u svom vrlo brzom ritmu imaju skor 10-7 sa Lebronom na čelu (loše je počelo, ali dolaze sebi), a Klej Tompson oborio je rekord po broju trojki na jednom meču (14 Čikagu).

Duga je sezona, imaćemo prilike da razgovaramo/pišemo o svemu – da vidimo hoće li se trgnuti Mičel i Juta, ostaju li Sparsi napokon bez plej-ofa, da li vrhunska odbrana Tandera ima rok trajanja, šta je pravo lice Denvera i može li Jokić da ih odvede do plej-ofa…

Šta je za vas najjači utisak dosadašnjeg toka NBA sezone?