Cirbes: Tomić prvo polako, ali ako dvaput sj..eš, uh…

Skener 3. jan 201911:54 > 11:56
7Days EuroCup

Prvi put je u Crvenu zvezdu došao iz Bamberga 2014. godine – nije bio veliko ime, ali je za te dve sezone u crveno-belom dresu izrastao u vrhunskog centra, jedno vreme bio je i među napadački najboljim peticama u Evropi.

Usledio je transfer u Makabi, ali stil igre i povrede uticale su na to da Maik Cirbes ne ispuni očekivanja. Potom je proveo sezonu i po u Bajernu, a letos se vratio u tim koji ga je svojevremeno i digao na elitni nivo.

U intervjuu za Sport klub Cirbes govori o svojoj ljubavi prema Srbiji, novoj i prošlim ekipama i najdražim utakmicama, treneru Milanu Tomiću, emocijama koje oseća u Pioniru…

*Sve eksluzivne intervjue i tekstove iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađite OVDE

Cirbes je bio deo dve sjajne Zvezdine generacije sa kojima je bio dvostruki šampion ABA lige i Superlige Srbije i dogurao do Top 8 Evrolige.

“Pre svega, rekao bih da je sadašnji tim mlađi od te dve ekipe. Nemamo toliko iskustva koliko smo ranije imali, ali tako je bilo i sa tim timovima na početku sezone. Ono što želim da kažem jeste da u hodu stičemo iskustvo i da ćemo i mi postati pravi tim – odnosi u timu su prijateljski, kao i uvek, rastemo kako bismo postali vrhunska ekipa na kraju sezone, kao što je i ranije bio slučaj. Ipak, još nas mnogo posla čeka do tada“, počinje Cirbes za Sport klub i dodaje:

“Ne mogu još da kažem dokle smo stigli na tom putu jer nismo imali mnogo utakmica kakve će biti one na kraju sezone. Ipak, u utakmici sa ekipom Budućnosti videlo se gde smo – borili smo se kao ekipa i uspeli smo da reagujemo posle pada, što je izuzetno važno“.

ABA liga/KK Cibona/Željko Baksaj&Gordan Laušić

Na pitanje gde vidi najviše prostora za napredak u ekipi, Cirbes odgovara:

“Jesmo odlično počeli sezonu, ali ponavljam da još nismo na nivou na kojem želimo i na kojem bi trebalo da budemo. Radimo svakoga dana na svim aspektima igre. Košarka nije kao pikado, gde samo bacaš strelice i moraš da budeš precizan, ovde se mnogo faktora uzima u obzir. Zato ne mogu da izdvojim nijedam segment igre, i ofanzivno i defanzivno treba da budemo bolji, kao i da dodatno radimo na hemiji u timu“.

Nemački centar nešto slabije je počeo sezonu, ali je potom podigrao formu – u Evrokupu prosečno beleži 7,4 poena i 4,1 skok.

“Da budem iskren, ne fokusiram se na svoj učinak. Došao sam ovde zbog Zvezdinih ambicija i očekivanja, koji su isti kao i moji. Samo to me zanima. Želim da pobeđujem i nije me briga da li sam dao 20 poena ili se nisam upisao u strelce – dokle god pobeđujemo, sve je savršeno“.

U prethodnom mandatu u crveno-belom dresu 28-godišnji košarkaš bio je deo brojnih mečeva za nezaborav i teško mu je da izvoji jedan.

“Da, bilo ih je mnogo… Baš teško. Ispričaću priču koju ne znam da li mnogi znaju, kada je Kalinić uhvatio loptu u napadu posle bacanja i doneo pobedu nad Partizanom. Kalini sam rekao da krene nadesnu stranu i da ću mu ja napraviti blok kako bi on bio slobodan. Upravo to se i dogodilo, poseban je osećaj jer sam predvideo šta će se dogoditi znajući da će želeti prvo mene da zagrade. Nešto slično desilo se i u Podgorici“, kaže Cirbes i nastavlja:

“To je jedna od lepih utakmica. Naravno, svaka utakmica i pobeda nad Partizanom donosi drugačiji, poseban osećaj. U Evroligi je bilo tako mnogo velikih pobeda, prvo mi pada na pamer ona utakmica kada je Kvinsi (Miler) ‘poludeo‘ u duelu sa Real Madridom, a meni su kao Nemcu značile i pobede nad Bajern Minhenom, pogotovo ona u Beogradu koja je bila direktni okršaj za prolaz u Top 16“.

U brojnim intervjuima Maik je govorio o svojoj ljubavi prema Srbiji i snažnoj vezi koju ima sa Beogradom. A kakav mu je bio utisak kada je tek stigao?

“To je komplikovano pitanje jer sada samo znam da uvek volim da budem ovde. Tokom mladosti sam bio u Srbiji na brojnim turnirima i kampovima, oduvek sam voleo da dođem, ali kada sam došao da živim, sve je postalo još izraženije – veza sa Srbijom postala je dublja, zbližio sam se sa ljudima i sticao sve više prijatelja. Sa svim saigračima iz te dve godine i dalje sam kao brat, čvrsto se držimo – imamo tri grupe za ‘čet‘ na kojima se neprestano dopisujemo, šaljemo ‘hajlajte‘ i čestitamo jedni drugima, šalimo se… Takve stvari čine taj period posebnim“.

Jednom prilikom Cirbes je rekao da se od svih plejmejkera najbolje razumeo sa Stefanom Jovićem. Na molbu da uporedi Džoa Reglenda sa Jovićem i Markusom Vilijamsom, 208 cm visoki centar kaže:

“Ono što im je zajedničko jeste da su sva trojica vrhunski igrači. Osim toga, teško ih je porediti. Džo je više strelac, orijentisan ka košu, Stefan više kontroliše situaciju na terenu i organizuje ceo tim, dok je Markus bio i strelac i organizator. Svi imaju brojne vrline, uživanje je igrati s njima“.

U periodu od 2014. do 2016. godine Cirbes je u Zvezdi sarađivao sa Dejanom Radonjićem, a sada mu je trener Milan Tomić.

“Trener je vrlo zahtevan kada je potrebno da bude takav. Veoma je fokusiran na posao, nastoji da drži stvari pod kontrolom i da sve lepo objasni – prvo objašnjava polako i detaljno, ima razumevanja za prvu grešku, ali ako nešto sj..eš ponovo, Tomić će ti to i te kako staviti do znanja. To je veoma pozitivan metod“.

A kako je to “tući se“ sa Majklom Odžom svaki dan na treninzima?

“Čoveče, stvarno je ogroman. Gledam da se ne bijem s njime, bolje je pobeći, to je moj plan uglavnom“, smeje se Maik.

U poslednje vreme Boriša Simanić dobio je mesto u startnoj petorci, igra sve bolje i postao je važan faktor u Zvezdinoj igri na obe strane parketa.

“Naravno da razgovaram sa njim, to je jedno od pravila za iskusnije igrače, deo našeg posla i jeste da mladi postaju bolji svakim danom. Dopada mi se kako Boriša napreduje, još ima uspona i padova, na tome treba da radi, ali na pravom je putu“.

Tokom boravka u Bajernu Cirbes je sarađivao sa Aleksandrom Đorđevićem, selektorom reprezentacije Srbije.

“Mislim da je veoma dobar trener. U ovim kvalifikacijama jeste bilo nekih prenosa, ali Srbija se plasirala na Svetsko prvenstvo i to je glavna stvar, veoma mi je drago zbog toga“.

ABA, KK Budućnost Voli

U prvom kolu Top 16 faze Evrokupa crveno-beli su bili bolji od Limoža, a sada im slede dva gostovanja – prvo Unikahi u Malagi, a zatim i Valensiji.

“Rekao bih da će to biti dobri testovi da vidimo koliko smo napredovali kao tim. Grupa je vrlo teška, ali ne smemo da razmišljamo o pritisku, već da budemo koncentrisani na svoju igru – ako to uspemo, sve će biti kako treba“.

U duelima sa ekipom Budućnosti i potom sa Limožom beogradski tim imao je podršku skoro punog Pionira, što nije bio tako čest slučaj ove sezone.

“Mislim da će biti još više ljudi kako budu dolazile važnije utakmice, srećni smo zbog te podrške navijača, oni su vetar u leđa kakav drugi timovi nemaju. To je naš veliki kec u rukavu, ponosni smo na njih i želimo da im uzvratimo pobedama. Emocije koje se tada osete na terenu teško je uporediti sa nekim drugim osećajem – toliko sam pun adrenalina, prepustim se instinktu i tek posle vidim šta sam radio“, zaključio je Cirbes za Sport klub.