Čilić za SK: Prija mi što me mediji ne traže toliko

Getty Images/ Julian Finney

Iako je prošle godine igrao u finale na Australijan openu i izgubio tek u petom setu od Rodžera Federera, ime Marina Čilića retko ćete sada čuti u diskusijama o tome ko može da dođe daleko u Melburnu.

Možda je takva situacija i najpovoljnija za 30-godišnjaka iz Međugorja, koji je u prve dve runde izbacio Bernarda Tomića i Mekenzija Mekdonalda. Korak po korak, baš kao i svaki put kada je pravio velike rezultate – ne zaboravite, jedino na Rolan Garosu od svih Slemova Marin nije igrao finale.

U intervjuu za Sport klub Čilić je govorio o nastavku turnira, periodu između dve sezone i opuštanju koje mu je značilo, zatim o Borni Ćoriću, (ne)dovoljnoj medijskoj pažnji…

Marin je u meču sa Mekdonaldom vodio 1-0 i propustio je čak šest set lopti u drugom setu, ali nije pao i dobio je naredna dva seta. U takvim momentima teško je ostati koncentrisan na sadašnjost.

“Zavisi od konkretne situacije, ali glavno je racionalno rezonovati, napraviti analizu onoga što se dogodilo i reći sebi ‘idemo dalje’. Vreme ne možemo da vratimo, zato momentalno pokušavam da se koncentrišem na sledeći poen, na sledeći set kako bih tu pružio maksimalni trud“, počinje Čilić za Sport klub.

U prva dva meča Čilić je iza sebe imao i brojne hrvatske navijače, naročito na Melburn Areni u drugom susretu.

“I prošle godine sam imao veliku podršku, tako je i ove. Mnogo je mladih, što me svakako veseli, jako su dobro navijali tokom celog meča – pevali su i bili dobro raspoloženi, tako da je bilo lepo igrati”.

Getty Images/ Julian Finney

Naredni suparnik jeste Fernando Verdasko, koji je u prve dve runde savladao Kecmanovića i Albota bez izgubljenog seta.

“Igrali smo često jedan sa drugim (skor 9-5 za Čilića, četiri pobede u nizu), evo i prošle nedelje u Kujongu, znamo se jako dobro i tajni nema. Meni se Verdasko veoma dopada kao teniser, mislim da poseduje ogroman talenat, a sada i veliko iskustvo s obzirom na to koliko godina ima. U igri nema previše loših strana – forhend je jedan od najboljih na ATP turu, a servis mu takođe može biti veoma neugodan”, rekao je Čilić i dodao:

“Koncentrisan sam na svoju igru, pokušaću da odigram na vrhunskom nivou – moram da budem konstantan na servisu, da vršim pritisak i da pokušam što više da ga držim u defanzivi jer mislim da je on mnogo bolji igrač kada napada. Takođe, i ritern će biti veoma važan”.

Gren slem turniri specifični su i po tome što igrači imaju i dan pauze između mečeva. Stiže li Marin da obiđe grad?

“Zavisi od umora. Posle prvog meča sam se osećao OK i otišli smo u šetnju po gradu, a i spavamo u centru, što olakšava stvari. Možda sad obiđemo neki drugi deo dana, videćemo”.

Quinn Rooney/Getty Images

Zbog problema sa kolenom hrvatski teniser povukao se iz Punea, pa je pred Australijan open odigrao sam egzibiciju u Kujongu.

“Situacija je dobra, ali nisam igrao mečeve i nisam mogao ni da stavim telo pod takav stres. U nekoliko navrata sam blago osećao koleno, verovatno je to reakcija na prvi meč. Malo na servisu, malo na kretanju, ali ništa što bi me usporavalo. Nadam se da će za sledeći meč biti još bolje“.

Marin je kasno završio sezonu, osvojen je Dejvis kup, ali to jeste malo uticalo na start 2019. godine.

“Bio je vrlo sretan kraj sezone i veliki uspeh za našu reprezentaciju, ali jesam se emotivno istrošio. Zato sam uzeo malo više odmora nego inače, imao sam i tih poteškoća sa kolenom, pa sam taj period iskoristio da se mentalno isključim kako bih dao sebi vremena da se oporavim i da maksimalno motivisano i ambiciozno počnem novu sezonu. To se i dogodilo, izuzetno sam motivisan, nadam se da mogu taj osećaj da zadržim tokom cele godine“.

Na molbu da pojasni šta tačno znači “isključiti se”, Čilić kaže:

“Da, bio sam na odmoru nedelju dana na Karibima sa ženom. Posle toga sam počeo sa treninzima, ali sam osetio koleno, pa sam pauzirao još jednu sedmicu. Generalno, svako je drugačiji, ali meni godi u odmoru sama činjenica da nisam na turnirima i da nisam na putovanjima, da nisam pod pritiskom mečeva i motivisanja iz dana u dan. Iako su treninzi fizički umor, meni mentalno nisu jer volim da treniram, pogotovo ako sam istovremeno kod kuće i ako preostalo vreme mogu da provedem sa dragim ljudima. Važno je imati vremena da se čovek ponovo aktivira za turnire i dodatni stres koji oni nose”.

Čilić je aktuelni vicešampion Australijan opena, dugogodišnji član užeg vrha ATP tura, pa ipak je na njegovoj konferenciji bilo samo nas troje za malim stolom u sobi broj pet. Čudi li ga to?

“Nisam iznenađen, čak mi i odgovara”, smeje se Marin, “Mečevi dugo traju, neki drugi vrhunski igrači daju mnogo više intervjua nego ja, ali dolazim iz male zemlje i jednostavno je takva situacija, toga smo svi svesni. OK, Novak je ipak na drugačijem nivou od mene jer je osvojio sve što je osvojio i na njemu je medijska pažnja mnogo veća, ali meni to stvarno ne smeta. Definitvno volim da odradim intervju, ali ne zamaram se time što toga nema više”.

Za kraj, pitali smo Marina da oceni napredak Borne Ćorića kojem mnogi predviđaju proboj na Gren slem turnirima ove sezone.

“Borna je napredovao neverovatno mnogo, možda i najviše od svih mladih igrača u 2018. godini. Imao je zaista izvrsne rezultate – finale Šangaja, polufinale Indijan Velsa, osvojio je i Hale, osvojili smo Dejvis kup i bio je rezerva na Završnom Mastersu. Okružio se izvanrednim ljudima, mislim da mu Rikardo Pjati mnogo pomaže svojim iskustvom i da se Borna pronašao u tim promenama koje su napravljene. Na njemu je da nastavi u tom smeru, da nastavi da radi i da veruje, siguran sam da će praviti sjajne rezultate, a takav je čovek da mu motivacija nikada nije problem”, zaključio je Čilić za Sport klub.