Vombat, piton, leteća lisica: Životinjsko carstvo na AO

sport klub

“The Walk on the Wild Side“! To je ovoga puta bio naziv okupljanja koje se tradicionalno održava na Australijan openu, a na kojem se upoznajemo i “družimo“ sa nekim od neobičnih životinja među brojnima koje Okeanija može da ponudi.

sport klub

Medijske sobe na Gren slem turnirima, pogotovo u prvoj nedelji, mesta su konstantne gužve i zauzetosti, nekada i tenzije, pa je rano opuštanje više nego dobro došlo. Lično, uprkos tome što sam bio neispavan, susret sa svim tim živuljkama momentalno mi je nabacio osmeh na lice, energetski me podigao i mozak probudio.

Znam da se mnogi plaše zmija, ali meni su one omiljene i kod nas u Zoološkom vrtu, pa možete da zamislite moje oduševljenje kada sam video mlađanog Kaspera, pitona teškog 15 kilograma. Spor je, oko vrata naravno težak, a koža mu je debela i malo hrapava.

sport klub

Zatim je na red došla koala, mužjak po imenu Frenki. One inače nisu nešto druželjubive, ali za ovu priliku su ih nečim umirili, što mi jeste bilo malo tužno. Ali zato je mali kengur po imenu Semi bio veseo, radosnog pogleda i dozvoljavao je svima da ga pomaze.

sport klub

Potom su nam predstavili biće koje nam je opisano kao “rođak komodo zmaja“ – ne sme mu se previše prilaziti jer je agresivan, voli da napadne, pa su morali da ga drže na bezbednoj distanci, mada voli da “jezikom“ dotakne kameru.

Morao sam da žurim na jedan meč, pa sam zamolio ljudi iz nacionalnog parka koji su organizovali celu stvar da na videlo iznesu moju omiljenu životinju posle kapibare – vombata. Hajde što mu je samo ime moćno, nego je toliko sladak i debeo, mada je i on agresivan. “Mnogo je težak, tako da neće dugo“, kukala je devojka iz organizacije i dodala da je taj vombat naročito proždrljiv i da često jede i hranu drugih životinja. Samo biljnu doduše jer meso nije njegov stil.

Tu je i nešto što neodoljivo podseća na slepog miša i što leti po Melburnu non-stop. Zovu ga “leteća lisica“.

Oko vrata sam potom stavio još jednog pitona, ovaj je bio znatno agilniji i delovao je opasnije, a čovek mi reče da je sa zmijama ključno da ih ne hvataš za glavu – kaže, sad je vlažno i toplo i gladne su, da ih ne nerviramo. Nećemo, što bismo…

sport klub

Ni sledeći gospodin nije bio baš naivan, toliko da su morali da mu vežu čeljusti. U pitanju je krokodil Stiven – tek su mu tri-četiri godine, a trebalo bi da živi 200 i da naraste do pet metara dužina. Dakle, mi smo ga upoznali kao bebu.

I za kraj, upoznali smo se se planinskim pigmejskim oposumom, stovrenjcem koje liči na miša i koje je nažalost ugroženo, ima ih još svega oko 2.000. A vrlo su korisni jer oprašuju cveće, i to mnogo efikasnije od pčela. Drž’te se, oposumi!

Svestan sam da ove životinjice nemaju mnogo veze sa sportom i tenisom, ali ne zamerite, mislio sam da zaslužuju poseban tekst. Ako ništa, oraspoložile su vašeg izveštača, pa će sada još bolje raditi, ha-ha (“nije smešno“, već zamišljam svoje drugove kako govore).

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)