Šah, rvanje i tenis: Đokovićevo “kopanje“ do pobede

Skener 21. jan 201917:33 > 17:35
Getty images/Scott Barbour

Pejsmejkeri u atletici jesu oni trkači koji su tu da namentu visok tempo kako bi se ostvario što bolji rezultat.

Danil Medvedev zaboravio je da u tenisu pejsmejkeri ne postoje i da trku on mora i da završi – prebacio je sudar sa Novakom Đokovićem na polje fizičkog i igrao u tempu koji dugoročno nije mogao da izdrži. Na kraju, u borbi sa čak 51 razmenom u kojoj je bilo devet i više udaraca, kao pobednik je izašao svetski broj jedan – 6:4, 6:7 (5-7), 6:2, 6:3 za tri časa i 15 minuta igre.

Medvedev je visok 196 cm i, uprkos tome što jeste vidno poboljšao kretanje, očekivalo se da će mnogo više rizikovati od starta meča i da će pokušati da Đokoviću “izbije reket iz ruku“ onako kako to žele Del Potro ili Vavrinka.

Povezano

Umesto toga, Rus se oslonio na svoj servis, ali i na svoje noge, dug korak i veliki raspon ruku, a prelazio je u napad tek kada bi se ukazala povoljna prilika. Videlo se to već u trećem gemu kada je jedna jako duga razmena završena Novakovom loptom u mreži. Nije ni Đoković žurio, igrao je sa mnogo slajsa, ali videlo se da nije potpuno opušten i da ne uspeva da probije rivala. Spasao je srpski teniser brejk loptu divnim volejom, potom stekao brejk i brzo ga ispustio, ali je pri vođstvu 5:4 malo pustio ruku – od 40-15 za Medvedeva osvojio je dva poena na karakteristtičan način, dubokim spinovanim forhendima diktirajući ritam i čekajući sigurnu poziciju za završetak poena, da bi zatim usledila dupla i na set lopti Novakov ritern na 209 km/h brz servis i potonji pasing.

“Hajde, legendo“, čulo se sa tribina, ali je Medvedev na startu drugog seta izvanrednim servisima spasao četiri brejk lopte, da bi na petoj Novak bespotrebno odigrao drop šot. Ta skraćena lopta bila je taktičko rešenje, ali brojni drop šotovi koji je igrao u narednih sat vremena više su bili posledica umora.

I dalje je bilo mnogo dugih razmena – neke sa visokim intenzitetom, ali više onih bez previše oštrine i dubine u udarcima, niko nije smeo prvi da potegne (“delovao je kao zid u nekim trenucima“, rekao je Novak posle). Činilo se da na momente igraju šah, a da se već drugog trenutka rvu. Jedna takva bitka nerava odigrala se pri vođstvu Đokovića 2:1 i brejk lopti – razmena od 40 udaraca završena je greškom Medvedeva koji se oslonio na reket kako bi došao do daha.

Na 4:1 imao je Novak brejk loptu, ali je Medvedev vezao tri neodbranjiva servisa i najavio Đokovićev pad koncentracije. Počeo je gem debelom duplom greškom, a završio ga nedovoljno dobrim drop šotom posle kojeg je izgubio servis i jedva se suzdržao da ne baci reket.

Cameron Spencer, Getty Images

Igrala se ta vrsta meča u kojima se Đoković ne oseća komforno uprkos tome što je većinu takvih okršaja na kraju dobio, pa je to stvaralo tenziju i kod njega i kod njegovih navijača iako je situacija na prvi pogled bila pod kontrolom – vođstvo u setovima i mala prepreka u vidu izgubljenog brejka u drugom.

Međutim, upalo se u onu vrstu pat pozicije u koju Novak nekada upadne kada nije dovoljno agresivan – nije imao dovoljno snage i oštrine u udarcima, razmene su se ponovo otezale, a Medvedev je stajao daleko iza osnovne linije na riternu, i tu bivajući pasivniji od očekivanog. U taj brejku je Đoković već delovao umorno – dupla greška, iznuđen drop šot i forhend u autu kao posledica kašnjenja sa izmicanjem, bili su to očigledni znaci premora. Krenuo je Novak hazarderski, od 2-6 je odigrao dva visokorizična poena i osvojio ih, Medvedev je zablokirao i odservirao duplu, ali je četvrtu set loptu realizovao posle još jedne duge i oprezne razmene u kojoj je Novakov forhend završio u mreži.

Prosečna razmena u meču trajala je 6,22 udarca, a obojica su u trećem setu počeli da osećaju posledice fizički iznurujuće borbe koju su vodili. Ključni trenutak meča zbio se u četvrtom gemu trećeg seta, kada je Medvedev stvorio tri vezane brejk lopte.

Getty images/Scott Barbour

Na prvoj je Rus bio najbliži – odigrao je solidan pasing po paraleli, Đoković je nekako uhvatio loptu, a Medvedev je kasnio za korak i loptu je poslao u mrežu. Viner slajs-servisom, koji inače nije baš blistavo funkcionisao, rešio je drugu brejk loptu. Bio je to period meča koji se može nazvati “preživljavanjem“, rudarskim kopanjem na obe strane, ali Novak je na trećoj brejk lopti odigrao iznenađujuće racionalan i oštar poen napadajući u bekhend rivala vrlo precizno. Završio je forhend vinerom prilikom kojeg već nije morao mnogo da rizikuje, tipičan Novakov šablon.

Ironično je Medvedev gestikulirao (palac gore i ironično klimanje glavom) ka ljudima u svojoj loži kad god bi ga Đoković prošao na mreži, u stilu: “Eto, a rekli ste mi da izlazim napred“. Upravo su dva perfektna pasinga utrla put Novaku ka brejku za 4:2, a Medvedev u tim trenucima više nije mogao da stoji na nogama i praktično je predao taj set.

Njegove muke nastavile su se i u četvrtom setu, fizioterapeut ga je masirao na svakoj pauzi, a i Novak se mučio sa leđima u poslednjih nekoliko gemova.

“Nisam se osećao baš najbolje u poslednjih dvadeset minuta meča. Igrali smo četiri seta, ali meč je bio takav kao da smo igrali pet. Imao sam bolove u leđima, ali da ne detaljišem jer nije čudno da telo reaguje u ovakvim mečevima. Dobro je što imam dan i po do sledećeg okršaja – imam iskustva u sličnim situacijama i znam šta treba da uradim u oporavku“, rekao je Đoković.

Nije Medvedev imao drugog izbora i počeo je da šiba po lopti, umalo to nije dalo rezultat, ali uprkos hroničnom odsustvu prvog servisa u tom setu, Novak uspeva da zadrži stvorenu prednost i da na kraju još jednim brejkom okonča mučan meč.

“Winning Ugly“, kako glasi naziv knjige Breda Gilberta, upravo su takvi trijumfi u prošlosti znali da lansiraju Novaka ka tituli. Naredni čovek na tom putu je stari znanac, Kei Nišikori.