Novak o “Saletu proroku“: 6 od 6, da li će biti 7 od 7?

Skener 23. jan 201911:31 > 11:32
Michael Dodge Getty Images Sport

“I don't know, mate“, (ne znam, druže) odgovorio je Novak Đoković tipičnom uzrečicom Australijanaca, uz prigodan akcenat, na pitanje zašto je baš u Melburnu imao toliko uspeha tokom karijere.

Bio je to jedan od nekoliko Novakovih pokušaja da barem malo zabavi publiku koja je skupo platila karte (od 144 do 505 dolara, pre meča su se mogle naći za oko 280), a videla je samo 12 gemova singla jer je Kei Nišikori predao meč Đokoviću u trenutku dok je prvi teniser sveta vodio sa 6:1, 4:1.

Pre meča sa Đokovićem na terenu je Kei proveo ukupno 13 sati i 47 minuta, uključujući i više od pet sati pre dva dana sa Karenjom Bustom. Istina je da je poslednju pobedu nad Đokovićem ostvario 2014. godine na US openu pošto je prethodno dobio u pet setova i Raonića i Vavrinku, ali Nišikorijevo telo tokom cele karijere je krhko, i to ga je još jednom koštalo i same mogućnosti da se nadmeće.

Povezano

U prvom gemu na svoj servis Nišikori je ubacio devet od deset prvih servisa, ali je svejedno pretrpeo brejk – u tome i jeste suština Novakove nadmoći u duelima sa Japancem (16-2), Nišikori servisom ne može da postigne mnogo u sudaru sa Đokovićevim riternom.

Novakov tajming pri udarcima bio je neuporedivo tačniji nego u sudaru sa Medvedevom – barometar za to obično su bekhend paralele, a Đoković je u prvom setu pogodio tri duboke kojima je direktno osvojio poen, jednu od tih za brejk loptu u spomenutom drugom gemu.

Nije to bila hirurški precizna igra kakvu Novak nekada ume da proizvede, ali uz pomoć Nišikorijevih brojnih grešaka, prednost je samo rasla. Između prvog i drugog seta Nišikori je zatražio pomoć fizioterapueta i dobio je gem na startu drugog seta, da bi potom izgubio 12 poena u nizu. Kraj se nazirao i ubrzo je došao na razočaranje svih u gledalištu.

“Hoćemo da uzmemo stolice da sednemo kao ljudi“, rekao je Đoković Kurijeru, a bivši broj jedan, sada u ulozi komentatora, prethodno mu je saopštio da je dobio zadatak da Novaka zadrži malo duže na terenu kako bi devojke koje su potom izlazile na teren imale dovoljno vremena za zagrevanje. Skoro sedam minuta tokom kojih se Novak trudio i uspevao da nasmeje publiku, a posebno je pohvalio Cicipasa i njegovu pobedu nad “najboljih svih vremena“. Pogledajte:

Plasman u polufinale Đokovićev je sedmi u karijeri na Australijan openu, toliko puta je to pošlo za rukom i Ivanu Lendlu, a ispred su Edberg sa osam i Federer sa 14. Novak ima i šest titula, što znači da je trofej osvajao svaki put kada bi dogurao do faze turnira u kojoj se sada sastaje sa Lukom Pujem. „Šta kažeš na taj podatak“, upitao sam Novaka.

„Kažem – Sale prorok. Iz tvojih usta u Božje uši“, nasmejao se Đoković, a kolega Kecman „izvukao je“ još jedan sličan podatak – poslednji put titulu je uzeo neko van Srbije i Švajcarske još 2009. godine (Nadal), a Švajcaraca više nema.

#related-news_0

A naredni suparnik je 2016. godine igrao dva Gren slem četvrtfinala, u Njujorku je tada pobedio i Rafaela Nadala, ali je potom nestao sa radara na velikim turnirima (Slemovi i Mastersi). Sada je odigrao briljantan meč sa Milošem Raonićem i napravio iznenađenje, čak se može reći i veliko uzevši u obzir ono što smo od obojice videli u dosadašnjem toku turnira.

Raonić je imao možda i najteži put do četvrtfinala Slema u poslednjih nekoliko godina (Kirjos, Vavrinka, Erber i Zverev), dok Puj jeste izbacio Ćorića, ali je prethodno igrao pet setova sa Popirinom u meču u kojem je napravio niz gluposti vraćajući protivnika u meč. Međutim, sada na Rod Lejver Areni gluposti nije bilo – fenomenalno je čitao Raonićev servis, bio koncentrisan kada bi Kanađanin izlazio na mrežu (Raonić 47/81 na mreži) i meč je završio sa izvrsnim odnosom direktnih poena i neiznuđenih grešaka (62-24).

Ta statistika samo je ilustracija onoga najvažnijeg u igri Puja u meču sa Raonićem – oscilacije i psihička lutanja nisu postojali. U prvom setu je nadoknadio 2:5 (to je bila i jedina brejk lopta sa kojom se suočio u celom meču), a u četvrtom je igrao kao da se u trećem ništa nije desilo uprkos tome što je vrlo lako mogao, čak je i trebalo da završi sve u tri seta.

Cameron Spencer/Getty Images

Sa taktičkog i mentalnog aspekta, Puj je odigrao možda i najzreliji meč u karijeri. Kada je u takvom stanju, Luka je kompletan igrač bez mnogo rupa koje se mogu eksploatisati, tako da Novaka čeka težak posao kako bi rivala punog samopouzdanja naterao u stanje u kojem mnogo greši i donosi odluke brzopleto.

Ono što je za Đokovića bitno jeste što je napor za telo u četvrtfinalu bio minimalan i time se praktično anulira iscrpljujući okršaj sa Medvedevom u osmini finala.

“Istina je da sam imao mnogo dugih razmena sa Medvedevom i da sam bio iznuren, ali oporavio sam se dobro i nisam imao sumnju da ću biti spreman. Sada je potpuno druga priča“.

Takođe, Novak je demantovao da je on tražio da se u utorak zatvori za javnost njegov trening i rekao je da se iznenadio našim pisanjem. Mi smo tu informaciju dobili od ljudi za medijskim “deskom“ koji su zaduženi za takve stvari, pitasmo tri puta… No nije ni važno, najvažnije je da je Đoković sada svež – u Melburnu još nije prikazao igru kakvu ume kada je u najboljoj formi, ali ne bi bilo prvi put da takva izdanja sačuva za završnicu Slema.

Knjiga je dakle spala na četiri slova – dva iskusna vuka (Đoković i Nadal) i dva debitanta u Gren slem polufinalima željne uspeha (Puj i Cicipas).

Poznata su i polufinala u ženskoj konkurenciji, a bez plasmana među četiri najbolje na šokantan način ostala je Serena Vilijams – više o tome, kao i o drugim dogodovštinama iz Melburna, čitajte OVDE.