Novak probudio sumnje, kakav odgovor stiže na šljaci?

Julian Finney, Getty Images

Godina 2014, 2015. i 2016. Novak Đoković osvajao je duplu krunu u Indijan Velsu i Majamiju, ali od tada nije prošao dalje od četvrtog kola.

Pre dve godine ispao je od Kirjosa u četvrtom kolu Indijan Velsa, Majami je preskočio, a koji mesec kasnije zbog povrede lakta je završio sezonu. Prošle godine, prema sopstvenim rečima, osećao se najgore na terenu otkad je postao profesionalni teniser, pa su usledili porazi u prvim mečevima od Tara Danijela i Benoe Pera.

Situacija je ove sezone trebalo da bude drugačija jer je Đoković na prve Masterse u sezoni došao kao aktuelni broj 1 i osvajač poslednja tri Slema. Ako se poraz u Indijan Velsu možda mogao i predvideti jer je od starta bilo jasno da Đokoviću nije prioritet, nije bio dovoljno spreman, onda se očekivalo da u Majamiju podigne nivo igre dovoljno da se nađe u završnici turnira.

Umesto toga, Novak je ostvario dve blede pobede nad Bernardom Tomićem i Federikom Delbonisom, da bi potom izgubio od Roberta Bautiste Aguta 1:6, 7:5, 6:3. Ironije radi, bio je to Đokovićev najbolji meč ovog meseca, ali propustio je previše prilika i to skupo platio.

“Moraću definitivno da promislim ponovo o načinu na koji se spremam za Indijan Vels i Majami“, rekao je prvi teniser sveta, ali nije detaljisao na konferenciji za medije koja je trajala nešto više od pet minuta.

Đoković je došao neposredno posle poraza i u početku se videlo da je besan, i to s razlogom jer meč morao da završi u dva seta, čega je i sâm svestan. Španac je posle Melburna u lošoj formi, a Novak je na startu meča delovao bolje nego u prethodnom delu turnira – prolazio je kroz loptu punim zamahom, lopte su mu bile dublje, videla se napadačka namera, a Bautista je dao vetar u leđa svojim greškama i prvi set završen je očas posla.

Nije se očekivao jednako lak nastavak meča, ali Đoković jeste napravio brejk u prvom gemu drugog seta i našao se u istoj situaciji kao nedavno u Dohi sa istim protivnikom. S obzirom na to da Novak nije u optimalnoj formi, gubitak servisa u narednom gemu nije bio toliko teško predvidljiv scenario, ali jeste ono što se dešavalo posle toga.

Povezano

Od 1:1 u drugom setu srpski teniser je propustio sedam brejk lopti u četiri različita gema. U drugom setu imao ih je čak pet, a na samo jednoj od njih Španac je odigrao tako da Đoković nema za čime da žali.

U trećem gemu drugog seta stvorio je Đoković dve vezane šanse, na prvoj rezonski pokušao da napadne kratkom forhend dijagonalom, ali je promašio. Usledio je spomenuti odlični poen Španca, da bi na trećoj šansi u tom gemu Novak u neutralnoj razmeni poslao forhend daleko u aut po dužini.

Na 3:3 je došla nova brejk prilika, i ponovo aut po dužini iz neutralne pozicije u razmeni, ovoga puta bekhendom. Na 5:5 je Đoković izborio novu šansu, činilo se da kontroliše poen, ali nije se dovoljno podvukao pod jednu kraću loptu, pa je forhend spin završio u mreži.

Julian Finney, Getty Images

Posle silnih propuštenih šansi Bautista je napokon dočekao svoju, iskoristio je drugu set loptu tako što je Đoković poslao forhend u mrežu – bio je to jedan od trenutaka u kojima se video Novakov pad samopouzdanja i nedostatak mečeva u poslednje vreme.

U trećem gemu odlučujućeg seta Bautista je od 15-40 odigrao dva briljantna poena, mada je Đoković imao mali prozor za pasing na jednoj, prozor koji on često ume da iskoristi. Sada nije i to je bila najava poraza.

Novak je u narednom gemu izgubio svoj servis, jeste vratio izgubljeno u narednom, ali prvi servis uopšte ga nije služio, što je neophodno u situaciji kada se Bautista pretvori u zid i kada je jasno da je protivnik svežiji. Poveo je Španac sa 4:2 i u preostala dva gema na svoj servis nije dao Novaku ni promil šanse.

“Bezveze izgubljen meč, to se dešava kada se ne iskoriste prilike na vreme“, konstatovao je Đoković.

U međusobnom skoru vodi 7-3 protiv Bautiste Aguta, ali je izgubio tri od poslednjih pet mečeva. Španac je posle prvog seta zaista vidno podigao nivo igre, ali Đoković će se pitati zbog čega je pri kraju imao manje snage od protivnika i zbog čega je u pojedinim momentima ponovo bio pasivan.

Julian Finney Getty Images Sport

“Dešavalo se mnogo stvari van terena, izgleda da je to malo uticalo na mene i na terenu. Sa zdravstvenog aspekta takođe se nisam osećao najbolje na prethodna dva turnira, i dalje sam ‘zarđao’, ali uči se, to je život“, izjavio je Novak.

Nije svetski broj jedan pojasnio o kakvim zdravstvenim problemima je reč, možda to može da objasni njegovu nervozu i početkom drugog seta kada je još kontrolisao zbivanja na terenu, ali nadajmo se da nije ništa ozbiljno – verovatno i nije s obzirom na to da je Đoković imao skoro pa dobijen meč koji bi ga odveo u četvrtfinale.

Poraz u Indijan Velsu nije bio razlog za zabrinutost, ali u kombinaciji sa ranom eliminacijom u Majamiju stvara se izvesna nelagoda u pogledu budućnosti, pogotovo što nisu do kraja jasni svi uzroci tako loše igre, i ti porazi mogli bi da koštaju Novaka u eventualnoj borbi za broj jedan na kraju godine.

Situacija u tenisu brzo se menja – posle briljantnog Melburna govorilo se o novom dominatnom nizu, a već sada poneki idu u drugu krajnost i predviđaju Đokovićev nagli pad. Istina je, kao i najčešće, negde na sredini – Novak je i dalje prvi teniser sveta, i to prilično ubedljivo, ali ovakvih neprijatnih poraza će biti.

Sumnje se jesu probudile, tako je uvek posle neočekivanih poraza, a na Đokoviću je sada da ponovo odgovori na njih, da vredno trenira i potpuno spremno dočeka sezonu na šljaci.

Sve do finala Rima Novak praktično ne brani ništa, ali već od tada kreće period u kojem je uglavnom osvajao ili stizao do samih završnica svih turnira.

“Ne znam, videću“, odgovorio je na pitanje hoće li igrati u Monte Karlu na turniru koji počinje 13. aprila.

Gren slem turniri jesu prioritet, prvi sledeći je Rolan Garos, ali nisu jedini na svetu i ne bi bilo loše da Novak prethodno stvori dodatnu zalihu na prvom mestu koja bi mu omogućila veći prostor za poneki kiks kasnije.

Za tako nešto Đoković mora da podigne nivo igre, kako je i konstatovao, videćemo hoće li ovi porazi u njemu isprovocirati još veću motivaciju za treningom i mečevima kako bi fizički bio maksimalno spreman, povratio samopouzdanje i na šljaci se ponovo nametnuo kao najbolji uz Nadala.