Crvena zvezda ili Budućnost – ko će u Evroligu?

KK Crvena zvezda

Crvena zvezda i Budućnost kao blagi favoriti počeli su polufinalne serije i tek posle tri utakmice plasirali su se u borbu za titulu. A ko je sada favorit?

KK Crvena zvezda mts

Crveno-beli su fantastično počeli sezonu i u ABA ligi su na kraju ligaškog dela imali 21-1. Ipak, ekipa je imala svoje probleme i sa povredama i sa samom igrom. To se nije reflektovalo u rezultatima na Jadranu, ali jeste u Evrokupu, gde je Zvezda često bila nemoćna na gostovanjima, da bi u Top 16 fazi izgubila i neke utakmice na jednu loptu. Ako nije bilo realno očekivati završnicu Evrokupa, izgubljeno finale Kupa od Partizana jeste kiks, na papiru jedini u dosadašnjoj Zvezdinoj sezoni.

Posle povrede Džoa Reglenda u ranoj fazi prve utakmice sa Partizanom, teret je morao da bude drugačije raspoređen. Reglend je dugo bio najbolji igrač Zvezde, ali jeste bio u padu forme u poslednje vreme, pa je u seriji sa crno-belima njegovo odsustvo možda bilo i prikriveni blagoslov jer je omogućilo domaćim igračima da dođu do izražaja.

Filip Čović bio je briljantan u prvoj utakmici i konstantno dobar u celoj seriji, Dejan Davidovac je igrao racionalno, prelomio je prvi meč i bio je prava pomoć u organizaciji igre i odbrani, a potrebnu injekciju energije u prvoj i u trećoj utakmici dao je Ognjen Dobrić. Mnogi su se pitali zašto Davidovac i pogotovo Dobrić ne igraju više tokom sezone, sada su dobili priliku i iskoristili je, a na isti način moraće da nastave i u finalu.

Bili Beron je konstanta, pokazao je da se ne plaši važnih utakmica i važnih šuteva, ali sada će i u defanzivi morati da bude koncentrisaniji sve vreme. Stratos Perperoglu je zablistao u majstorici sa Partizanom, ali kao najiskusnijem igraču ne smeju da mu se dešavaju takvi drastični padovi koncentracije poput druge nesportske i pet promašenih bacanja u drugoj utakmici – takva stvari u seriji sa ekipom Budućnosti verovatno će biti skuplje plaćene.

Na centarskim pozicijama Cirbes je i dalje van forme, bilo je to očigledno i u seriji s Partizanom, kod Odža mnogo zavisi od prvih nekoliko minuta na parketu, a Mo Faje daje doprinos u defanzivi i skoku, mada je i on bio neuporedivo bolji na startu sezone. Čović je u seriji sa Partizanom imao 22 asistencije i uspeo je da uključi centre u igru i da im omogući lake poene – to će biti izuzetno bitno u finalnoj seriji, ali crveno-belima bi dobro došao i veći učinak sa niskog posta. Takođe, vrlo je verovatno da će Budućnost pokušati više da eksploatiše Čovića u odbrani nego što je to činio Partizan jer Gordiću nije strano i voli da napadne leđima ka košu.

Iks faktor mogao bi da bude Kej-Si Rivers, koji nije mnogo pokazao u seriji s Partizanom, ali njegov kvalitet je nesporan, plus će verovatno morati da pokriva i poziciju jedan u izvesnom intervalu. Boriša Simanić borio se sa nezgodnom povredom, u majstorici sa Partizanom delovao je bolje, pa ćemo videti može li i on iz drugog plana da dâ veći doprinos.

ABA, Budućnost Voli

Ubedljiv trijumf nad Partizanom trebalo bi da podigne samopouzdanje Tomićevom timu, a crveno-beli se nadaju da će navijači napraviti atmosferu identičnu onoj sa te utakmice – s obzirom na to da je Budućnost veliki dužnik od prošle sezone, to se može i očekivati.

Tokom cele sezone crveno-beli imaju problem sa protivničkim centrima koji se izvlače spolja. Sada to neće biti toliki problem jer, kako Miško Ražnatović reče, trener Repeša je u predinfarktnom stanju kada Bitadze šutne trojku (u seriji s Cedevitom Gruzijac je šutirao 1-5 za tri poena). Ipak, centri crveno-belih u odnosu na Bitadeza nemaju prednost na niskom postu, a Gruzijac u napadu može da poentira na razne načine i nema sumnje da će Podgoričani probati što više da igraju pik-en-rol sa Gordićem/Kolom i Bitadzeom.

Kao što su mnogi i očekivali, Budućnost je posle plasmana u Evroligu kupovala neplanski i nije napravljen pravi balans u timu. Trener je promenjen, bilo je i promena u igračkom kadru tokom sezone, a u elitnom takmičenju nisu dobili nijedan meč na strani. Individualno je Budućnost bolji tim od Zvezde, to nije dilema, ali Podgoričanima nedostaje timski duh, timska igra i hijerarhija u ekipi.

KK Cedevita/Marin Susic

Podgoričani najbolje izgledaju kada ključ tima drži Nemanja Gordić, što je posebno do izražaja došlo u seriji s Cedevitom. Bez njega su napadi uglavnom stihijski i svode se na pojedinačni kvalitet – to na duge staze ne daje rezultate, ali u ovakvoj seriji dovoljno je da se samo jedan od igrača “otkači“ i da to bude presudan faktor. Budućnost za to ima mnogo kandidata – Noris Kol, Edvin Džekson, Džejms Bel… U tom smislu Zvezda računa na timsku odbranu, ali i na “stopera“ Branka Lazića, Dobrića i Davidovca koji može da čuva više pozicija i da dobrim postavljanjem pokrije neke propuste saigrača.

Možda i najkonstantniji igrač Podgoričana ove sezone je Erl Klark sa svojim raznovrsnim napadačkim repertoarom – izvlači se na šut za tri, šutira i sa poludistance, a voli da odigra i iz prodora licem ka košu. Osnovni Fajeov zadatak biće da njega zaustavi ili da makar ograniči njegov učinak.

U Budućnosti se raduju jer nema evroligaških mečeva da im odvlače pažnju i energiju, a za napornu seriju imaju više nego dovoljno igrača – Danilo Nikolić i Petar Popović u prošlosti su umeli da budu posebno inspiriani protiv Zvezde, a tu su i Barović i Šehović, plus u moru stranaca pomalo zaboravljeni Koti Klark.

Na početku sezone Zvezda je slavila u Morači, ali to nije toliko važno s obzirom na to da se od tada svašta izdogađalo u oba tima, pogotovo u Budućnosti. U Beogradu je 30. decembra Zvezda pobedila 86:72 – u meču sa mnogo oscilacija na obe strane crveno-beli su prelomili u poslednjoj četvrtini.

Kada se sve sabere i oduzme, ni jedan ni drugi tim nisu na onom nivou i u onom stanju u kojem su želeli da budu u ovoj fazi sezone. I zato je vrlo teško predvideti i kakve nas utakmice očekuju i ko će na kraju izaći kao pobednik. Zvezda računa na polet posle majstorice sa Partizanom koji treba da probudi još požrtvovaniju i organizovaniju igru, kao i na navijače, dok se Budućnost oslanja na individualni kvalitet koji je na njihovoj strani.

Jeste fraza, ali stvarno je 50-50.