Sledi Portland: Kako su se pokazali Jokić i Nagetsi?

Skener 28. apr 201912:08 > 12:10
Matthew Stockman/Getty Images

Nikola Jokić bio je najkonstantniji košarkaš Denver Nagetsa i među najzaslužnijima za trijumf nad San Antonio Sparsima sa 4-3 u pobedama.

Jokić je imao tripl-dabl u prvoj i poslednjoj utakmici serije, a prosečno je beležio 23,1 poen (48,8% iz igre, 33,3% za tri), 12,1 skok i 9,1 asistenciju. Pri tom je celu poslednju četvrtinu petog meča presedeo na klupi jer nije bilo potrebe da ulazi. Ipak, možda i najimpresivniji statistički podatak jeste broj izgubljenih lopti – 1,7 po utakmici, što je za 1,4 manje od proseka u regularnoj sezoni.

Srpski centar pronalazio je razne načine da izađe na kraj sa odbranom Sparsa. U prvoj utakmici su ga Sparsi neprestano udvajali, u nastavku serije su to povremeno činili ili bi fintirali udvajanje, ili su potpuno odustajali od tog plana, pogotovo kada Jokić nije previše tražio loptu na niskom postu.

Posle prvog meča, koji je završio sa samo 10 poena, mnogi su želeli da Nikola bude agresivniji ka košu. Trener Majkl Maloun oduvek ističe da veruje Jokićevom donošenju odluka, a to se u prošlosti pokazalo ispravnim. Istina, u tom prvom meču jeste ponekad previše oklevao, ali ostatak serije odigrao je taktički besprekotno znajući kada da se povuče, a kada da sebe ofanzivno istakne u prvi plan.

Povezano

U šestoj utakmici dao je 43 poena, što je rekord u plej-ofu organizacije Nagetsa, ispred Aleksa Ingliša i Karmela Entonija. Međutim, nije imao potrebnu podršku i to je za posledicu imalo ubedljiv poraz. Uopšte, kroz celu seriju Jokić je mogao da računa u kontinuitetu jedini na doprinos Gerija Herisa – mučio se mnogo sa povredama bek Nagetsa, ali je bio defanzivno izuzetan kroz celu seriju, uz uglavnom veoma dobru igru u napadu i 46,2% šuta za tri poena. U drugoj utakmici je uz Jokića sačuvao Denver u igri.

Džamal Marej nije bio konstantno prisutan, ali je odigrao ključnu ulogu u seriji. U drugoj utakmici Denver je bio na ivici provalije, gubio je sa -19 u trećoj četvrtini, a Marej je dao 21 poen u poslednjih 12 minuta (8-9 iz igre) i tako spasao svoj tim.

Takođe, jedini vidno loš period Jokićeve igre došao je u vrlo lošem trenutku za Denver, u poslednjoj četvrtini sedme utakmice. U prvom poluvremenu je lako izlazio na kraj sa Oldridžom, u trećoj četvrtini više bio u ulozi asistenta, da bi u poslednjih 12 minuta bio nervozan i promašivao u nizu. Tu je faktor bio i umor (43 minuta u 7. utakmici), pa je dopustio i da pored njega prođu dva lagana pik-en-rola – to se Jokiću u celoj seriji nije dogodio, izuzetno se dobro postavljao, otežavao Oldridžu kada je bio na njemu, a jedini problem defanzivno imao je sa skokom u napadu Jakoba Peltla (3,6 po meču za Austrijanca).

https://youtube.com/watch?v=UYaarDTvG7U

E, kada se Jokić mučio, ponovo je Marej bio taj koji je sa uspehom preuzeo odgovornost i koji je postigao najvažniji koš na meču – težak šut u visokom luku za 90:86 u poslednjem minutu. Kanađanina je mučilo rame, muči ga i koleno, ali je stisnuo zube i odigrao. Ipak, njegova defanziva je kroz celu dosadašnju karijeru upitna, a to je u prvoj plej-of seriji dodatno došlo do izražaja jer je Vajt lako prodirao preko njega i jer jednostavno nije dovoljno čvrst ni mudar u duelima. Dugoročno, ako Denver želi da konkuriše za ono najviše, Marej će morati da postane barem prosečni defanzivac. Već u seriji s Porlandom biće na ozbiljnom testu – neće verovatno biti primarni defanzivac ni na Lilardu ni na Mekolumu, ali moraće da pomaže sa više osećaja i odgovornosti.

Pol Milsap je takođe igrao promenljivo, ali je uglavnom uspevao da onemogući Oldridžu lake poene na obruču, a znao je i ofanzivno da povuče – recimo na početku druge utakmice kada su se ostali mahom stegli. Takođe, svojom igrom na niskom postu izbacio je iz serije Davisa Bertansa, koji na poslednja dva duela nije ni ulazio u igru.

Trener Majkl Maloun položio je ispit. Ni u jednom trenutku nije gubio nerve i nije donosio brzoplete odluke. Verovao je Mareju koji se mučio i to mu se isplatilo, a taman koliko treba verovao je i Bartonu – ipak, Vil je potpuno izgubio samopouzdanje, šuta nije bilo nigde, a prodora je sve više bilo nekontrolisanih. Zato je možda i jedan od ključnih poteza u seriji ubacivanje Torija Krega u startnu petorku od treće utakmice. Malik Bizli ofanzivno je bio dašak svežeg vazduha i brže igre sa klupe za Nagetse, ali Maloun je ispravno primetio da mu je potreban još jedan izuzetan defanzivac spolja – Kreg je uglavnom radio odličan posao na Derozanu, naročito se to dobro videlo u prvom poluvremenu sedme utakmice. Takođe, odluka da se u sedmom meču povremeno udvaja Oldridž pokazala se ispravnom.

Getty Image/Ronald Cortes

Igrači sa klupe igrali su promenljivo – ta druga petorka faktički je izgubila šesti meč na početku poslednje četvrtine, ali je Plamli odigrao solidnu završnicu serije, racionalni Montej Moris pokazao je da na njega može da se računa, a Bizli je energijom i šutom za tri poena umeo da probudi tim.

Kao što se i očekivalo, nije bilo lako sa Sparsima – videlo se neiskustvo Denvera u plej-ofu, pa i u sedmoj utakmici koju je trebalo mnogo ranije da prelome, ali se i videlo koliko su Nagetsi defanzivno bolji tim u odnosu na prethodne dve godine. Šut za tri poena važna je kategorija za Denver, važna je za sve u današnjoj košarci, ali Nagetsi su sedmi meč dobili šutirajući 2-20 za tri. Uprkos smušenoj završnici, pokazali su vrstu čvrstine koju ranije nisu imali.

Sada Denveru sledi serija sa Portlandom, serija koju će obe ekipe videti kao idealnu priliku da se na nešto lakši način nađu u finalu konferencije. Uloga Herisa i Krega biće još značajnija jer su Lilard i Mekolum delovali nezaustavljivo u seriji sa Oklahoma Sitijem – videćemo mogu li da nastave da šutiraju sa istom preciznošću, a na Nagetsima je da im posao dodatno oteža.

Getty Images/Wesley Hitt

Mnogo toga će zavisiti i od toga hoće li Enes Kanter biti u stanju da igra. Turski centar nije defanzivac koji može da parira Jokiću – u pik-en-rolu sa Marejem, u uručenjima lopti na kojima se umnogome bazira napad Denvera, ali ni u igri jedan na jedan na niskom postu, mada tu još nekako. Ipak, Kanter bi bio napadački važan i pogotovo skakački jer je u tom segmentu znatno bolji i od Zeka Kolinsa i od Mejersa Lenarda.

#related-news_0

Izvesno je da trener Blejzersa Teri Stots mora da smisli način da se suprotstavi Jokiću, pogotovo ako Kanter ne igra – ako ga pusti da igra jedan na jedan na niskom postu, to se neće dobro završiti za Blejzerse. Verovatno ga neće pustiti, a to će značiti da će biti prostora za šutere Denvera – jesu poslednji meč sa Sparsima dobili bez šuta, ali sa Blejzersima će morati da koriste otvorene šuteve.

Nagetsi nisu bili na maksimumu svojih moći u seriji sa Sparsima, ali su uspeli da pobede i sopstvenu (očekivanu) nervozu i tvrdog, iskusnog suparnika. Kao što reče Greg Popović, ipak nisu slučajno imali 54 pobede i bili drugi na Zapadu.

Biće umorniji od Blejzersa, pogotovo za prvi susret u ponedeljak, ali će u tu seriju sigurno ući sa velikim olakšanjem koje bi trebalo da rezultuje slobodnijom igrom i većim samopouzdanjem, i kao blagi favoriti zbog izostanka Jusufa Nurkića i potencijalno Kantera. Nikola Jokić je igrama u prvoj rundi plej-ofa ućutkao one koji su smatrali da njegov stil igre nije primenjiv u doigravanju, a sada ima idealnu šansu da te igre nadgradi i da odvede svoj tim u finale konferencije.