Baks – Seltiks, Voriors – Rokits: Pitanja i odgovori

Skener 29. apr 201912:29 > 12:31
Thearon W. Henderson/Getty Images

Dve možda i najatraktivnije serije u ovogodišnjem NBA plej-ofu počele su u nedelju. Boston je slavio u Milvokiju sa 112:90, dok je Golden Stejt kod kuće pobedio Hjuston sa 104:100.

Getty Images, Dylan Buell

Adetokumbo i Harden su podbacili, Irving i Horford su bili briljantni, a Kevin Durent je pojačao kada je bilo potrebno i pokazao zašto je najbolji napadač na svetu kada je njegovom timu to potrebno.

Može li Boston da nastavi tako dobro da šutira?

Kao što su brojni stručnjaci i isticali u najavi serije, odbrana Baksa jeste dobra, ali njen osnovni princip jeste da se spreči protivnik da poentira na obruču i da ide na liniju slobodnih bacanja. To u potpunosti pogoduje Seltiksima, čija igra svakako počiva na šutu i na igračima koji mogu da kreiraju šut i sebi i drugima.

Povezano

U prvom meču Boston je šutirao 13-31 za tri poena (41,7%) i ukupno 47-87 iz igre (54%). Kajri Irving je odigrao kompletnu partiju i kao lider i kao košarkaš, završio je sa 26 poena i 11 asistencija, a Bruk Lopes je uvlačen u pik-en-rol, odakle su se stvarale otvorene pozicije za Ala Horforda, koje je centar Seltiksa naročito koristio u prelomnoj seriji u trećoj četvrtini.

Milvoki je dozvolio sebi da im na odgovornost u odbrani utiče to što nisu mogli da dođu do igre u napadu kojoj teže. Otuda je bilo mnogo grešaka u komunikacija i posledično mnogo otvorenih šuteva za Seltikse i probijanja prve linije iz kojih se cela odbrana izbacuje iz ravnoteže. Baksi ne preuzimaju mnogo, što znači da moraju više da razmišljaju, a kada su pogubljeni kao što su bili u prvom meču, onda to ume da izgleda jako loše.

https://youtube.com/watch?v=u0JtHfGl2rM

I izgledalo je, a Boston im je naplatio sve greške. Uz to Džejson Tejtum nije imao svoj dan, tako da Seltiksi imaju još rezervi.

Ipak, ni šut Bostona ni odbrana Milvokija ne mogu se izuzeti od toka utakmice i posmatrati odvojeno, svaki faktor utiče na drugi, a u prvom meču osnovni je bio taj što su Seltiksi odsekli “glavu čudovištu“, tj. odsekli su Janisa Adetokumba.

To nas dovodi do drugog pitanja.

Kakva će biti reakcija Janisa Adetokumba?

Dylan Buell/Getty Images

Ostvarile su se najgore noćne more navijača Baksa, a njihov najbolji igrač i verovatni osvajač MVP nagrade imao je najgori +/- na terenu sa minus 24. U prvom poluvremenu su Baksi sa Mirotićem na čelu nadoknadili -15 bez Janisa u igri, ali na novi nalet Seltiksa nije bilo odgovora.

Boston je timski briljantno čuvao Adetokumba, punili su reket pri svakom njegovom prodoru, a Al Horford je komandovao tom odbranom. Baksi su se žalili na sudijske odluke, pokazivali laktove koje je Janis dobijao u prodoru, mada na kraju jeste izveo deset slobodnih bacanja (pogodio samo pet).

Adetokumbo je pogodio tri trojke iz pet pokušaja, ali osim samih poena koji jesu važni, te trojke nemaju uticaj na dalji tok igre jer Seltiksi sigurno neće izlaziti više znajući da Grk u kontinuitetu ne može da ih pobedi šutom.

Po statistici je Horford imao tri rampe, činilo se da ih ima i više, opet se pokazalo da nema boljeg u ligi da čuva Adetokumba. Postavljanje, sportska inteligencija, čvrstina, strpljivost, ima sve osobine da oteža posao jednom od najboljih igrača na svetu.

Očekujte još bržu igru Baksa u drugoj utakmici i promišljenijeg Adetokumba. Rekao je da će temeljno analizirati snimke sa prvog meča i da će se prilagoditi. Boston će sigurno nastaviti da puni reket, a on će morati mnogo bolje da čita situacije i da zna kada je vreme za pâs, a kada za odlazak do obruča. Saigrači moraju da mu pomognu svojim raspoređivanjem, praćenjem njegovih kretnji, pa i ponekim protrčavanjem kroz reket iako je cela filozofija Milvokija da Janisa okruže preciznim šuterima za tri poena.

Verovatno će i sudije sa više blagonaklonosti da sviraju faulove Adetokumbu, barem u drugoj utakmici, a tek sada se videlo koliko Milvokiju nedostaje “lepak“ tima Malkolm Brogdon.

Da li je Hjuston propustio svoju priliku…?

Thearon W. Henderson/Getty Images

Po mišljenju mnogih, sudar Rokitsa i Voriorsa predstavlja finale pre finala na Zapadu, neki misle i u celoj NBA, ali ono što smo videli u prvoj utakmici bio je sve samo ne sudar dve najbolje ekipe na svetu.

#related-news_0

Gomila “cigli“ u šutu, izgubljenih lopti bez pritiska protivnika, smušenosti u odbrani, simuliranja i žalbi na sudije, koje jesu bile loše i tako su samo upotpunile cirkus koji smo videli.

Gledajući meč, čovek nije mogao da se otme utisku da je to bila ogromna prilika za Rokitse, možda i najbolja koju će imati da seriju okrenu u svoju korist i napravde iznenađenje. Međutim, Džejms Harden nastavio je tradiciju užasnih partija u najvažnijim utakmicama – jeste dao 35 poena, ali uz šut iz igre 9-28 (4-16 za tri). Retko koji vrhunski igrač poput Brade izgleda tako loše kada nema svoj dan, tada ono statično tapkanje lopte izgubi svaki smisao.

Želeli su Rokitsi što je moguće više da opterete Stefa Karija u pik-en-rolu, ali su Voriorsi uglavnom uspevali da ga ne ostave na Hardenu (Kari je kratko iskakao i vraćao se na svog čoveka). Gordon jeste imao svoje veče, ali Harden nije mogao da se sastavi, taj meč dobar je primer da je Kevin Durent ipak čovek koji sebi najlakše stvara poziciju za šut. I dok se Harden u prvom poluvremenu u dva-tri navrata s pravom bunio što mu nije sviran faul na šutu za tri poena, u poslednjem napadu nema nikakvog osnova jer je toliko isturio noge napred da je završio unutar linije za tri poena. To nije potez velikog igrača koji odlučuje velike utakmice – tom teatralnošću u želji da iznudi faul samo je učinio medveđu uslugu sebi, tj. smanjio šanse da šut zapravo pogodi.

Nene Ilario bio je iks faktor za Rokitse. Imao je Hjuston s njim problema sa protrčavanjima iza leđa, Kari ga jeste promešao i dao važnu trojku, ali je Brazilac nekoliko puta odradio solidan posao na preuzimanjima, dao je 8 poena, a bez njega na terenu Drejmond Grin je u samoj završnici pokupio dva izuzetno bitna ofanzivna skoka – Kapela nije bio faktor u utakmici, to su Voriorsi sjajni zatvorili sa Grinom na čelu, Drejmond je uz Durenta bio najbolji igrač utakmice.

Nije tajna, Harden mora da bude odlučniji i da podigne procente šuta ukoliko Hjuston želi da ima ikakvu šansu.

…Ili Golden Stejtov standard nije više tako visok?

Voriorsi su izgubili čak 20 lopti, neke i na komičan način. Uvreženo je mišljenje da Voriorsi uvek igraju koliko im je potrebno i da će samo dodati gas kada bude potrebno. Međutim, sa Klipersima su ispustili -31, onda potcenili protivnika još jednom i to im se opet osvetilo, da bi sada ponovo delovali bez timske kohezije koja im je bila zaštitni znak.

#related-news_0

Srećom po njih, tu je Kevin Durent, koji je ponovo preuzeo stvari u svoje ruke kada je zagustilo – izolacija, šut preko čuvara, pogodak. Kada ne treba da se komplikuje i kada treba smanjiti broj dodavanja (previše su Voriorsi gubili lopte), Durent je najbolja opcija na svetu – završio je meč sa 35 poena (11-25 iz igre), od toga devet u poslednjih pet i po minuta.

Izvesno je da će se Voriorsi u ovom izdanju “raspasti“ posle ove sezone, ali pitanje je može li neko već sada da ih savlada na parketu? I dalje su favoriti, ali deluju ranjivije nego pre, i Hjuston u svom najboljem izdanju sigurno može da zakomplikuje seriju.

https://youtube.com/watch?v=zU8XxoWeThM

Kada se na to nadovežu problemi sa skočnim zglobovima Stefa Karija i Kleja Tompsona i vrlo jak Istok, jasno je da se jaz smanjio i da se može razumno pretpostaviti da Golden Stejt nije više tolika sila. Što naravno ne znači da neće opet osvojiti titulu…

Za kraj, slovo o sudijama, čiji kriterijum u nastavku serije može bitno da utiče na ishod. Već neko vreme u kontinuitetu se svira faul kada odbrambeni igrač ugrozi napadaču prostor za doskok – Rokitsi su bili besni, i na terenu i na konferenciji za medije, pa ostaje da se vidi hoće li češće čuti pištaljku u narednim okršajima.