Brugera za SK: Nadal ima 11 titula, Novak jednu…

Matthew Stockman/Getty Images

Osvojio je Rolan Garos 1993. i 1994. godine, bio je treći teniser sveta i u karijeri je ukupno uzeo 14 titula. Kao trener je radio sa Rišarom Gaskeom, a sada je sa Žo-Vilfredom Congom u pokušaju da nekada petog igrača na svetu posle povrede vrati na najveću scenu.

Clive Brunskill Getty Images

Reč je o Serđiju Brugeri, a 48-godišnjeg Španca za početak smo pitali šta mu najviše nedostaje u životu profesionalnog tenisera. Poslednjih godina karijere mučio se sa povredama i povukao se 2002. godine.

Povezano

“Najviše mi nedostaje samo takmičenje. Volim same mečeve, osećaj pobede ili osvajanja titule ne može da se opiše rečima niti može da se duplira u realnom životu jer ne postoji ništa slično. Jednostavno, mora se proživeti“, počinje Brugera za Sport klub.

Kao i brojne kolege iz njegove generacije, Katalonac se sa terena preselio uz teren.

“Dopada mi se da budem trener jer volim tenis i imaš osećaj da i sâm igraš kroz svog tenisera. Lepo je i emotivno, adrenalin je sličan kao kada si teniser. Najvažnija stvar za trenera jeste da pronađeš način da dopreš do svog igrača, što nekada nije lako. Moraš da poznaješ igru, ali džaba to znanje ukoliko ne uspeš da ga preneseš“, kaže Serđi i dodaje:

“Načini prenošenja tog znanja zavise od samog igrača jer je svaki od njih poseban karakter i drugi svet. Psihologija je prilično važna i moraš da provodiš mnogo vremena sa svojim igračem kako bi ga detaljno upoznao. Na kraju se dođe do pravog rezultata“.

Iako je ostalo još ozbiljnih prepreka do sudara Đoković – Nadal u finalu, svi već govore o tom potencijalnom okršaju. Brugera, međutim, smatra da je tu izbor jednostavan.

“Na šljaci uvek biram Rafu, tu nema dileme. Ne znam, Nadal ima 11 titula u Parizu, a Novak jednu, to je već velika razlika… Nikada u životu nisam mogao ni da zamislim da bi neko 11 puta mogao da osvoji Rolan Garos niti sam video igrača sa takvim mentalitetom kao što ga ima Nadal – kao da nije čovek, takav je to mentalitet, uz to i savršen teniser, pogotovo na šljaci. Naravno, Novak je takođe ‘čudovište’, među trojicom najboljih svih vremena i sposoban je da pobedi Nadala, ali moj favorit je Rafa“.

Za kraj, pitali smo Španca kako su se uslovi za igru na Rolan Garosu promenili u odnosu na period kada je on igrao.

“Šljaka se nije nimalo promenila, u tom smislu je sve isto. Najveća promena dogodila se sa loptama – toliko su velike i teške, pa je potrebna mnogo veća snaga nego ranije kako bi je ‘pomerao’ i menjao joj pravac. Prvi gem posle novih lopti je u redu, ali već posle postaju znatno teže“, zaključio je Brugera za Sport klub.