Novak: Za jednu noć sam preboleo poraz od Tima (VIDEO)

Skener 19. jun 201915:52 > 15:54
sport klub

Toplo popodne, Novak Đoković na terenima teniske akademije “Tipsarević“ trenira sa Viktorom Troickim – obojica se pripremaju za predstojeći Vimbldon.

Oko terena načičkani su obožavaoci, brojna deca, ali i polaznici akademije željni da vide na delu svog uzora.

Kada je trening priveden kraju, Novak je po dogovoru došao “na mrežu“, a dočekali su ga srpski novinari sa kamerama, diktafonima i – pitanjima.

Prvo je glasilo – otkud pripreme za Vimbldon na betonu, a Novak se nasmejao i rekao:

“Ako znate da negde u Beogradu ili Srbiji ima travnati teren, recite mi, pa da idem tamo. Nemamo travnati teren za sada, ali u budućnosti ćemo ga imati, nadam se. Travnati tereni su najkomplikovaniji za održavanje i zato treniramo na betonu svi mi koji smo ovde trenutno – i Troicki i Krajinović i Lajović i ja. Otići za London malo ranije, ovog vikenda. Ne igram nijedan zvanični turnir pre Vimbldona, igraću nekoliko egzibicija, verovatno nadomak Londona kao što je to obično slučaj kada ne učestvujem pred Vimbldon. Situacija je drugačija nego prošle godine, isključivo zbog toga što prošle godine u prvih šest meseci nisam imao mnogo mečeva, imao sam i operaciju lakta i pao sam na 22. mesto na svetu… Onda sam zbog dovoljno vremena za pripreme na travi imao vremena i za Kvins. Ove godine sam odlučio da ga zbog duge sezone na šljaci ipak preskočim i da se usresredim samo na Vimbldon“.

Sve vreme razgovora, ali i treninga, sunce je bilo prilično jako.

“Na mene sparina utiče kao i na vas, samo što sam ja malo više navikao – znači dugogodišnje iskustvo i treninga i mečeva po različitim uslovima, ne smem da se žalim i da mi zasmeta. Moram to da prihvatim kako jeste – šta više, meni odgovara da treniram po ovakvim uslovima i dobro je što je ovako toplo jer će onda London lakše da mi padne, barem što se vremena tiče“.

Već nekoliko dana je Novak u Beogradu, a ima vremena i za “vannastavne aktivnosti“.

“Prvi deo dana uglavnom provodim na terenu, zatim kondicija i ostale profesionalne obaveze, a onda sa porodicom. Roditelji mi ovde žive, brat mi jedan živi ovde, jedan je u Španiji, babe, dede… Ima mnogo familije koje ne viđam mnogo u toku godine, pa onda iskoristim kada dođem da se vidim sa njima. U prirodi smo takođešto više, volimo da budemo napolju, tako da smo po igralištima i parkićima. Tu ćete nas naći“.

Vimbldon, treći Gren slem turnir u sezoni, počinje prvog jula, a direktne prenose mečeva gledaćete na kanalima Sport kluba.

“Uvek imam najviše ciljeve, to nije tajna, niti je to drugačije ove godine. Trenutno sam na vrhu svetske rang liste i. uzimajući u obzir da sam branilac titule na Vimbldonu. nekako je i logično da se nadam da ću da doguram do kraja. Jedno su očekivanja, drugo je realnost i nije prvi put da pristupam velikom turniru sa visokim ambicijama. Sa druge strane, trudim se da budem što više u ovom trenutku, da se što bolje pripremim jer sam svestan da je jako bitno da se dobro spremim za travu koja je najređa podloga i koja je vrlo specifična, zahteva drugačiju igru, pristup, pa će mi biti potrebno vreme da se prilagodim. Radujem se što ću odigrati barem dva egzibiciona meča, dva-tri seta, gde ću se testirati i probati određene tehničke i taktičke segmente u igri da se što bolje pripremim. Nemamo mogućnost da treniramo u Srbiji na travi, ovo je nešto što je najbliže travi. Zbog velike vrućine ubrzava se loptica i samim tim i podloga je brž,a što meni koji treniram ovde odgovara. Imaću deset dana pripreme u Londonu, što mislim da je sasvim dovoljno“.

Na Rolan Garosu je Đoković izgubio u polufinalu od Dominika Tima sa 7:5 u petom setu, ali nije mu dugo trebalo da preboli taj poraz.

“Jedan dan, zapravo jedna noć mi je bila potrebna da prebolim poraz na Rolan Garosu. Ranije je to bilo mnogo bolnije i intenzitet te emocije razočaranja i bola, tuge kada izgubiš meč je i dalje prisutan, ali mnogo se bolje oporavljam jer život ide dalje. Otac sam dva deteta. Kada se vratim kući, sa dvoje dece, ne smem da sebi dozvolim da nešto previše provodim vreme misleći o tenisu i nečemu što se već dogodilo. Jednostavno moram da nastavim dalje. Oni mi mnogo pomažu u tome. Taj roditeljski život mi je dozvolio da prebolim sve poraze malo brže“.

Na pitanje ko su favoriti na Vimbldonu, Novak odgovara:

“Osim najvećih imena koje svi znate, to su igrači koji mogu da iznenade, poput Vavrinke, Raonića, Iznera, Cicipasa, Zvereva, Tim koji je počeo da igra bolje i na drugim podlogama, a ne samo na šljaci za koju je specijalista. Dosta je napredovao na tvrdoj podlozi i na travi. Biće vrlo interesantan turnir. Mislim da su Federer i Nadal u vrhu favorita za osvajanje turnira, posebno sada za Vimbldon Federer. Nadal je u jako dobroj formi. Idemo mic po mic, dve nedelje traje turnir, može svašta da se dogodi, ali definitivno smo nas trojica najveći favoriti uzimajući u obzir i rang listu i iskustvo na Gren slem turnirima i to što se igra na tri dobijena seta“.

Julian Finney, Getty Images

Pritisak je sada manji na Đokoviću nego pred Rolan Garos, kada je jurio četvrtu uzastopnu najveću titulu.

“Jeste. Osećam da je manji pritisak, iako je uvek najveći pritisak onaj koji vi sami na sebe stavite i ja zbog tih svojih ambicija, želja i očekivanja stalno osećam pritisak. Sastavni je deo karijere i pozicije i uloge, ali činjenica jeste da je pred Garos bio dodatni pritisak zbog, eto, mogućnosti da zaokružim sva četiri Gren slem trofeja u nizu. Igrao sam dosta dobro u Parizu, nisam izgubio set do polufinala, osvojio sam Madrid, igrao finale Rima, stavrno bio u vrlo dobroj formi, igrao polufinale u dva dana, nažalost, bili su i ti uslovi. Jak vetar, bilo je vrlo nezgodno jer te izbaci iz ritma brzo. Jedan ili dva poena su odlučila meč. Uspeo sam da se vratim iz tih prekida, bio blizu da preokrenem, ali to je sport. Idemo dalje, i dalje sam zdrav, osećam se motivisano i inspirisano da igram još dugo vremena“.

Povezano

Na akademiji Tipsarević prethodnih dana zajedno su trenirali nekoliko srpskih tenisera, a 2019. godina jedna je od najboljih, možda i najbolja, za srpski muški tenis.

“Iskoristio bih priliku da čestitam ponovo i Đereu i Lajoviću i Krajinoviću i Kecmanoviću na izvanrednim rezultatima. Stvarno su me oduševili u poslednjih 12 meseci, svi su se probili, neki su i u 30-40 na svetu, što je izvanredno. Ako se ne varam, na Rolan Garosu smo prvi put u istoriji imali četvoricu tenisera u trećem kolu. Nadam se samo da ćemo sistemski moći sve to da ispratimo, za sada se sve bazira na pojedinačnim karijerama i incijativama familije, teniskih klubova, akademija, kao što je ova Jankova koja izvrsno radi. To je jako pozitivno, ali da bismo negovali tenis i da bi se radovali dugogodišnjim, konstantim uspesima u budućnosti, moramo sistemski da poastavimo i da popravimo određene stvari. Potrebna nam je nova vizija tenisa na državnom nivou i smatram da to možemo, u stvari moramo. Ne znamo koliko ćemo svi mi trajati, moraćemo i mi jednom da podvučemo crtu, ali sada je trenutak da iskoristimo ovaj nalet“.

Na pitanje kako uspostaviti taj sistem, Đoković odgovara:

„Mislim da treba da se udruže sve snage i insttucije – državne, ali i privatne koje imaju uticaj i moć i uspeh u tenisu u našoj zemlji. Svi mi moramo da sednemo i da osmislimo, da konstruišemo sistem koji bi bio samoodrživ i na duge staze. Ne može jedan čovek sve to da promeni – znam da imam mnogo podrške i uticaja u svetskom tenisu, pogotovo kod nas, ali ne mogu lično to da izmenim na državnom nivou. Potrebno je da svi sednemo, evo već smo pokrenuli razgovore između nas igrača, da mi pokrenemo neke inicijative, što individualno, što kolektivno – da se sastanemo sa ljudima iz saveza i iz državnog vrha. Nadamo se da će iz toga izaći dugogodišnje uspešno rešenje“.

Christian Kaspar-Bartke/Getty Images

Đoković, Nadal i Federer i dalje su prva trojica na ATP listi, ali nova generacija preti sve više. K će vladati tenisom kada Velika trojka ode?

“Gledajući poslednjih nekoliko godina i rezultate koje je beležio, Zverev je lider te generacije. Cicipas je odmah iza njega, može brzo i da ga prestigne na ATP listi. Ipak, ako se ne vodimo samo rangom, ima još nekoliko momaka koji svojom posvećenošću, profesionalizmom i strašću na terenu i van njega pokazuju da su jasno zacrtali svoje ciljeve i da na njih možemo da gledamo kao na buduće vođe svetskog tenisa. To su Denis Šapovalov, Feliks Ože-Alijasim i Dominik Tim, koji jeste malo stariji od njih. Svi su veoma posvećeni i nadasve dobri momci, a to je u današnjem vrhunskom sportu potrebno. Ne gledam na uspeh jedino kroz prizmu trofeja, već i uticaja na mlađe generacije, poštovanja prema tenisu i prema kolegama, kakve vrednosti nosiš i kakav si karakter. Momci koje sam naveo imaju predispozicije da budu šampioni u svakom smislu“.

Endi Mari će se na turniru na Kvinsu vratiti tenisu u konkurenciji dubla, a singl bi trebalo da počne da igra posle US opena. I to kada je delovalo da će zbog velikih problema sa kukom morati da završi karijeru.

“Sjajna vest, on mi je dugogodišnji rival i prijatelj, znam ga od svoje 11-12. godine. Jako mi je drago što se vratio na teren, doduše u dublu, ali bitno je da nema bolova. Sad ću ga videti uživo, pa ćemo razgovarati. I Nenad Zimonjić je operisao oba kuka i pokušava da se vrati na stari nivo, baš kao i Bob Brajan. To nikada ranije nismo mogli da vidimo – do pre pet godina nije bilo šanse da se neko vrati vrhunskom sportu posle operacije kuka. Danas je medicina napredovala, pa imaju još jednu priliku. Nadam se i želim Endiju da zaigra što pre i u singlu“.

Usledio je šaljivi komentar “da li Janko smatra da Novak ima dovoljno kvaliteta da trenira u akademiji“, a odgovor je bio u istom stilu:

“Pa evo, dozvolio mi je, za sada besplatno koristim termine, a zauzvrat se slikam, delim autograme i reklamiram Janka, on je moj idol, samo da mi dozvoli da besplatno treniram ove nedelje“.

Michael Dodge, Getty Images Sport

Srpski novinari potom su zamolili Novaka za komentar na izjave Nika Kirjosa – između ostalog, Australijanav je rekao da Đoković ima bolesnu opsesiju da se svima dopada, kao i da ga nervira način radovanje prvog tenisera sveta.

“Šta da vam kažem za Nika Kirjosa… Stvarno mislim da on u suštini nije loš momak. Ne znam zašto izjavljuje sve te stvari, da li želi da privuče pažnju ili su neko motivi drugačiji – on očigledno želi da bude iskren, otvoren, transparentan, to je deo njegovog karaktera. Ja poštujem njega, poštujem svakoga, šta mogu da uradim? Nemam problem sa time, on može da priča šta god želi. Da li ukazuje poštovanje onako kako ukazuje većina drugih? Ne. To je njemu svojstven način komunikacije i odnosa, ali stvarno mislim da nije loš momak“, kaže Đoković i dodaje:

“Imao sam priliku da ga upoznam pre nego što je krenuo sa navalom javnih kritika na moj račun, čak sam mu na US openu pre mislim pet godina ponudio i pomoć, kada su ga svi kritikovali zbog ponašanja, u smislu da može da mi se obrati ako mu treba bilo šta jer sam i ja na početku karijere trpeo dosta kritika na svoj račun i prolazio kroz slične situacije. Ne znam, od tog trenutka se nešto promenilo i to je to“.

Kirjos se nijednom nije privatno obratio Đokoviću.

“Ne, apsolutno ne, sve je na nivou komunukacije kroz javnost. Stvarno sam se trudio u životu da svakog poštujem i ni sa kim nisam imao takvu vrstu… Hajde da kažemo problema, mada to nije nešto što me drži budnim noću, što kažu Englezi… Ne razumem razloge, ali opet poštujem“, zaključio je Novak.

Kao što je rekao, sledilo je potpisivanje autograma, fotografisanje, a onda je Đoković trčeći krenuo verovatno na drugu fazu treninga.