Keš za SK: Vidite samo Novakove rivale u GS finalima…

Dan Istitene/Getty Images

Pat Keš vimbldonski je šampion iz 1987. godine, sada je teniski komentator i analitičar, i skoro uvek je raspoložen za razgovor o belom sportu.

Pogotovo je to slučaj na Vimbldonu, a i sada je Australijanac pristao da za Sport klub govori o dosadašnjem toku turnira i favoritima na trećem Gren slem turniru u sezoni.

Čeka nas derbi druge runde u kojem se sastaju Rafael Nadal i Nik Kirjos. Kako vidite taj okršaj?

Pa, teško je reći… Kada gledate Nika, on može da uradi svašta. Utiska sam da igra bolje protiv vrhunskih tenisera, tada je opušteniji, slobodno udara. Gledao sam ga pre pet godina kako na Centralnom terenu pobeđuje baš Nadala, odservirao je 35 asova. Sada može da uradi istu stvar, ali ipak mislim da Nadal u poslednje dve godine igra bolje na travi. Sve u svemu, tu bi moglo da se desi iznenađenje.

Povezano

Videli ste da sam iz Srbije, svi smo bili svedoci Kirjosovih komentara o Đokoviću, otkud sve to?

Mislim da Nik ne bi trebalo da komentariše bilo čiju ličnost. Trebalo bi da se koncentriše na sebe. Ne obraćam nikakvu pažnju ni na šta što on kaže.

Bilo je mnogo iznenađenja prvih dana, pogotovo Cicipas i Zverev, jeste li to očekivali?

To su dva neobična rezultata. I Tim je izgubio, doduše od Kverija, pa to nije veliko iznenađenje jer je Amerikanac iskusan igrač na travi, ali ova dva meča koja ste spomenuli jesu iznenađenja. Mislim da je Veseli dobar igrač, levoruk, došao je iz kvalifikacija i bio je to težak žreb za Zvereva, nezgodan. Cicipas je veće iznenađenje, ali treba priznati i da je Fabijano odigrao neverovatno dobro. Takve stvari se dešavaju, konkurencija je velika.

Michael Steele, Getty Images

Čini se da se ponovo sve svelo na Veliko Trojku – po vašem mišljenju, ko će na kraju izaći kao pobednik?

Zaista ne znam, mogao bi da bude bilo ko. Oni jesu očigledni favoriti, Raonić može da izazove probleme, siguran sam da sam i propustio nekoga, Čilić npr. Još je sve otvoreno, ali logičan izbor jeste da će se pobednik naći među Novakom, Rafom i Rodžerom.

Na startu karijere trava je smatrana za Đokovićevu najgoru podlogu – gde je toliko napredovao kako bi postao četvorostruki vimbldonski šampion?

Pre svega je poboljšao servis, ali i voleje, dok je oduvek imao izvanredan ritern i pasing. Dodao je još jednu dimenziju svojoj igri, drop šot i bekhend slajs su se poboljšali, a ono što je najimpresivnije jesu njegov fokus i mentalna snaga. Odlučan je – kada se kreće dobro i igra dobro, ne vidim da bilo ko može da ga pobedi. Ipak, nije lako doći do te faze – npr, u Australiji je bio fenomenalan, njegova igra u finalu s Nadalom jedna je od najboljih partija kojima sam u životu prisustvovao. Bez greške. Ako dođe do tog samopouzdanja, ne može ga niko pobediti.

Po vašem mišljenju, gde je Novak trenutno u raspravi o najvećem svih vremena?

Mislim da je ta rasprava glupa, da budem iskren, ne mešam se previše u nju. Da je osvojio Rolan Garos, bilo bi teško reći da nije jedan od najvećih, možda i najveći – osvojiti dvaput četiri Slema u nizu bilo bi neverovatno… Najveći izazov u tenisu je pobediti Nadala na Rolan Garosu.. I kada se pogleda koga je on dobijao u finalima Slemova – OK, jednom je bio Conga, prošle godine ovde Anderson, ali to su uglavnom Federer, Nadal i Mari. Kada pogledate s kim su igrali u finalima ostali, ti protivnici nisu ni blizu tog standarda. Pobeđivao je najbolje iznova i iznova i ima bolji međusobni skor sa najboljima na svetu, i to u njihovom zenitu. To je apsolutno fenomenalno – znam da je Nadalovim i Federerovim navijačima to teško da priznaju, ali gola je činjenica da Novak ima bolji skor od njih, nemoguće je to poreći.