Đoković kad završi trening, novi mu već počinje

sport klub

Odlična je ova Viškova ideja da kviz snimamo u kolima na putu ka Vimbldonu. Ranije se razbudimo, odmah je borbena gotovost na vrhuncu, a i u lepom raspoloženju nam počne dan.

Prvu epizodu ste već videli, u drugoj sam malo ispao glup, al’ šta da se radi – Cvija se poneo viteški, ali tek ostaje da se vidi šta će rešiti nadležni, čitaj Kole i Viško. No, da ne otkrivam previše.

Organizatori su nam zakazali druženje s legendama, veteranima čiji je turnir danas počeo. Na Vimbldonu je to najbolje uređeno – na medijskoj terasi napravi se špalir, tu se poređaju kamere, pa oni idu od jedne do druge. I, za razliku od ostalih turnira na kojima pisani mediji uglavnom čekaju da TV prvo završi, u Londonu ih ravnomerno rasporede, pa ih menjaju. Gužva jeste, mora da bude, ali podnošljiva.

Povezano

Odmah je lepše i raditi, a ja sam na dvojnoj licenci, pa sam vijao između pozicije naše kamere proveravajući koga su Kole i Cvija sve snimili, a zatim se vraćao na svoju poziciju pisanog novinara i tu dopunjavao intervjue i razgovarao sa nekim novim licima. Uglavnom je to standardna ekipa, ali sada sam prvi put imao priliku da nešto duže slušam Tomija Hasa – razložan, jasan, iskren, bilo je zadovoljstvo. Čitaćete, rekao je Tomi između ostalog da je trka za što većim brojem Gren slem titula osnovni izvor inspiracije za Federera, Nadala i Đokovića.

Nama je u centru pažnje bio Tomas Johanson, trener Đokovićevog sledećeg protivnika Davida Gofana – Šveđanin je Novaka uporedio sa zidom. Mark Filipusis, kao i uvek, opušten, govori polako, nigde mu se ne žuri, Anri Lekont spreman na šalu i na brojne gestikulacije dok govori, Fernando Gonsales dobro meri svaku reč, po licu Marija Ančića vidi se koliko mu je drago što je došao, Barbara Šet konstantno je nasmejana…

Hvataćemo ih i narednih dana, ali uvek je olakšanje za novinara kada zna da ima priču “u šteku“. Dešavalo mi se da neke ne toliko kvalitetne čak i ne pustim, ili ih pustim kasnije, ali taj osećaj daje izvesnu slobodu.

sport klub

Slobodu, recimo, da se odmah iz te situacije pritiska ode na Đokovićev trening. U narandžastom šortsu i beloj majici, Novak je trenirao na jednom od dva terena koji su najdostupniji oku novinara i gledalaca, a malo dalje od njega udarao je Rafael Nadal – ako ga i nismo videli, čuli smo ga. Pre Nadala je tu trenirao i Federer, a Đoković je pre treninga zastao i dao izjavu Borisu Bekeru, da bi se potom javio španskim novinarima: “Hola, hola“.

Impresionirani juniori poređali su se oko terena, fotografisali i komentarisali dok je Novak prolazio kroz uobičajenu rutinu sa sparing partnerom Metom Šortom. Proveo je nešto duže vremena Đoković u diskusiji sa Vajdom, nešto u vezi sa forhendom, vežba je servis, ritern, smeč i poneke kombinacije.

U finišu Novakovog treninga, na terenu do njega pojavio se i David Gofan i Tomas Johanson. Belgijanac je sa Vajdom razmenio osmehe posle jedne zalutale lopte, a Novak kaže da uvek ima malo pogleda sa strane, mada se Gofan i on poznaju jako dobro.

Trening je završen tradicionalno – boćanjem. Jednom na mreži, drugi put sa servis linije, treći put se sa osnovne linije baca lopta na drugu stranu, a pobednik je onaj čija lopta bude najbliže osnovnoj liniji. Miljan Amanović izazvao je ovacije pogotokom na samu liniju.

sport klub

“Priznali smo mu pobedu na kraju, stručna komisija je utvrdila“, našalio se Novak u izjavi za RTS.

A pre te izjave dao je milion autograma i fotografisao se sa brojnim navijačima, a sada je tu i dodatna obaveza – juniori sa istim željama. “Može li fotografija, gospodine Đokoviću“, pitao je očigledno otac jedne od juniorki koja je oduševljeno stala uz Novaka.

Oko pola sata pošto je udario poslednju loptu i zaputio se ka svlačionici, Đoković je napokon bio slobodan – od navijača i nas novinara. Profesionalac od glave do pete, i to nekako neusiljeno, kao da mu ni najmanje ne smeta, mada sigurno u nekom trenutku sve to dosadi. Zbog toga dodatno poštovanje za Novaka.

Odoh da gledam bar malo ženska četvrtfinala, a vas ostavljam uz…

Crtice iz Londona

sport klub

– Prošle godine Gvido Pelja izbacio je Marina Čilića, ali sada je na Vimbldonu stigao i do četvrtfinala – prvo je dobio Andersona, pa preokrenuo 0-2 u duelu sa Raonićem. “Prvi put u karijeri osećam se važnim“, kaže 29-godišnji Argentinac, inače veliki navijač Mančester Junajteda.

– Od ponedeljka je ekipa kompletna, stigao je i iskusni lisac Vojin Veličković, legenda Žurnala i novinarstva – spominjao ga je i Viško u blogu. Priča mi Voja kako se ranije plaćao internet 300 funti, priča mi još gomilu sitnica iz prošlosti, a smejali smo se kada mi je prepričavao kako je ranije na telefonu diktirao rezultate u Beograd i do sat vremena: “Telefon tu pored ve-cea, oni urlaju, ja urlam, tamo me ne čuju“. A mi sad kukamo kad transkript konferencije kasni pet minuta…

– Sećate li se Nikolaja Davidenka? Čovek je jedno vreme igrao bez sponzora, a po dva puta je igrao polufinala na Rolan Garosu i US openu, bio je treći na svetu i osvojio 21 titulu. Nije se mnogo promenilo. “Ljudi me ne prepoznaju često u Moskvi, jedino oni koji prate tenis. Koristim metro, idem gradom i osećam se slobodnim. U Evropi me niko ne zna, samo u Južnoj Americi kažu: ‘Oh, grande Davidenko“, nasmejao se Rus.

Clive Brunskill Getty Images

  – Prisetio se Rodžer Federer na konferenciji i nekih teških trenutaka u karijeri iz kojih je učio. “Na US openu sam igrao sa Maksom Mirnjim. “Čekao sam deset sati, padala je kiša ceo dan, a onda su nas poslali na teren u 11 uveče. Izgubio sam 3-0 i završio u Mekdonaldsu u dva ujutru. Razmišljao sam u stilu: ‘Šta se desilo?’ Neke poraze ne možeš da objasniš, ali baš u tim trenucima pravi se veliki korak napred, kada ti poraz ekstremno teško pada jer si imao velika očekivanja. Korak nazad je u redu, ali posle moraš da napraviš dva napred“.

– Pročitajte kakvi su hrana i piće na Vimbldonu, zatim intervjue sa Marijom Ančićem i Tomasom Johansonom, a u istom ritmu nastavljamo i narednih dana.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)