Od “ćire“ do brzog voza u treptaju oka

Skener 10. jul 201919:03 > 19:04
Matthias Hangst, Getty Images

“Igrati sa vođstvom je teško“, teniska je izreka u koju smo se uverili bezbroj puta, a naročito je to slučaj kada autsajder vodi protiv favorita.

Još jednu potvrdu, i to onaj idealni, teorijski primer koji se retko nalazi u praksi, dobili smo u okršaju Novaka Đokovića i Davida Gofana na Centralnom stadionu Vimbldona.

Belgijanac je izašao na teren potpuno opušteno, sa jasnim planom da prvi preuzima inicijativu. Sa druge strane, Novak je bio nesiguran u svoje udarce sa osnovne linije, pogotovo u forhend, malo je stavljao i malo skidao kačket, povremeno nervozno gestikulirao i uglavnom se branio, a ravnotežu na semaforu održavao je skoro isključivo zahvaljujući servisu.

Povezano

To je trajalo do sedmog gema, kada je Novak od 30-0 zaređao sa greškama, uključujući pasing na brejk lopti koji inače pogađa i zatvorenih očiju. Dao je olako Đoković i dva poena u sledećem gemu, a onda je glavu promolio goreopisani fenomen. Gofan, koji do tada nije mogao da promaši i koji je svaku loptu udario svrhovito i napadački, počinje da pada. Dupla greška, predug forhend iz ne baš teške pozicije, spasena doduše jedna brejk lopta, ali je Novak namirisao krv, iskoristio malu pukotinu i volejom posle izvrsno izgrađenog poena vratio brejk (4:4).

“Evo ga – 5:4, pa 6:4 Đoković“, rekla mi je koleginica Viki iz Grčke. Da, bio bi to scenario koji smo videli mnogo puta, obistinio se i sada – Vimbldon velikodušno računa neiznuđene greške, a čak su i oni Belgijancu pripisali tri u poslednjem gemu prvog seta.

Svima na stadionu bilo je jasno da je Gofan ispustio zlatnu priliku i da je morao da dobije prvi set kako bi imao realnu šansu za senzaciju. Kao što to obično biva posle tako dobijenog seta, Đoković je pustio ruku, potpuno ušao u servis protivniku vraćajući duboko i oštro čak i precizne servise od skoro 200 kilometara na sat.

“Lopta odjednom izgleda veća nego što zapravo jeste. Dobar je to osećaj, moram da priznam“, uz osmeh je Novak opisao kako se oseća kada postane panter na riternu.

Matthias Hangst, Getty Images

Bekhend je bolje funkcionisao od forhenda, a Novak je nekoliko važnih poena osvojio na mreži, uključujući i težak volej na brejk lopti u drugom gemu drugog seta. Brzi voz je krenuo i nije ga se više moglo zaustaviti, a niz izgubljenih gemova Gofan je okončao na deset.

Bio je to samo kratki predah, Đoković je nastavio da crta po terenu, fraza “koristi sve dimenzije terena“ dobila je puno značenje – milina je bila gledati sa kakvom preciznošću i samopouzdanjem Novak udara loptu.

#related-news_0

Pri vođstvu 3:1 u trećem setu Đoković je bio svestan da je rival krenuo na sve ili ništa, slično kao što je učinio kada je Nadalu uzeo set na Rolan Garosu. Zato je Novak glasno uzviknuo kada je spasao dve brejk lopte i osvojio taj gem koji je označio definitivni kraj – 6:4, 6:0, 6:2 za nepuna dva sata, 70. vimbldonska pobeda i deveto polufinale.

Sledeći je Roberto Bautista Agut, čovek koji prvi put igra polufinale Slema i koji je dobio Đokovića u oba meča ove godine. Novak je rekao da mu ne odgovara njegov stil previše, da Španac udara ravno i da malo greši, ali je delovao i prilično samouvereno. Biće vremena za širu priču o njemu – za sada, nemojte potceniti Bautistu.

Sva je prilika da će se i Federer i Nadal pridružiti Đokoviću (bio bi to njihov prvi vimbldonski okršaj od legendarnog finala 2008), idem malo da ih pratim na ekranima, a vas ostavljam uz…

Crtice iz Londona

Shaun Botterill, Getty Images

– Barbora Stricova pre nekoliko dana govorila je o mogućem povlačenju ove ili sledeće sezone, a sada je u polufinalu Vimbldona sa 33 godine. “Na ovom turniru pokazala sam da mogu da pobedim sebe, svoje emocije i svoj karakter. U prošlost nisam uspevala da kontrolišem osećanja, ali u ove dve nedelje uspela sam da u delo sprovedem ono na čemu radim godinama sa svojim trenerima za psihu“. Nema lepšeg osećaja nego pobediti sebe.

– Uspeli su da zaspe na epizodi Black Mirror “Hated in the Nation“, tako da je bilo vreme da menjamo taktiku i da gledamo neki film. Po Viškovoj preporuci, ali i po još ranijoj preporuci mog druga Bore, pogledali smo “Get Out“. Jedan od onih filmova koji plaše jezom i atmosferom, uz to i poučan jer na svoj način govori o rasizmu u SAD. Preporuka.

Julian Finney/Getty Images

– Čuveni italijanski novinar Ubaldo, konstatujući da će svi polufinalisti imati više od 30 godina, pitao je Đokovića da li su oni kao vino. “Italijansko, naravno“, nasmejao se Novak, “Sasikaija“. Oduševio se Ubaldo rekavši Novaku da se dobro spremio: “Da, to znam dok sam još pio vino, više ga ne pijem“.

– Serena Vilijams napisala je autorski tekst o dešavanjima u finalu prošlogodišnjeg US opena sa Naomi Osakom. Primer iz udžbenika izvinjenja koje to nije, Serena nijednog trenutka ne priznaje svoje greške, već i dalje optužuje sudiju Karlosa Ramosa za seksizam, a i ceo svet. I njena poruka “izvinjenja“ Osaki je baš tanka. Šta vi mislite?

– Ne mogu da prežalim što na prvoj asocijaciji nisam pogodio Viškovu zagonetnu ličnost, samo da je drugačije definisao… Ali nema veze, gledajte već kako je prošlo, a za četvrtu epizodu nam je obećao mnogo teži posao. Znajući njega, biće pakao.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)