SK: Polufinala Vimbldona iz ugla Tomija Hasa

Matthias Hangst/Getty Images

Tomi Has, koji je igrao polufinale Vimbldona 2009. godine, kaže za Sport klub da nije nemoguće da Rodžer Federer i Rafael Nadal igraju meč u pet setova, kao i da je Novak Đoković izraziti favorit u susretu sa Robertom Bautistom Agutom.

Ian Walton/Getty Images

Prvo polufinale između Đokovića i Bautiste Aguta na programu je u petak od 14.00, a u međusobnom skoru prvi teniser sveta vodi 7-3, mada se nikada do sada nisu sastajali na travi.

“Ne dolazi se do polufinala tek tako, Bautista je naporno radio i veruje u svoju igru. S obzirom na to kakvi su sada uslovi, može da namuči Noleta, ali ako Đoković bude igrao kao u duelu sa Gofanom, ako je u pravom ritmu, onda znamo ko je favorit. Mnogo stvari mora da se dogodi i mnogo toga mora da krene u Bautistinu korist kako bi napravio iznenađenje. Španac će morati da servira dobro, da na minimum sve neiznuđene greške“, počinje Has za Sport klub.

Ipak, u poslednja dva meča Bautista Agut je slavio, i to nakon što je u oba gubio prvi set – prvo u Dohi, a zatim i u Majamiju.

“Drugačiji je mentalni sklop na najvećim turnirima, na najvećoj pozornici. Zato mislim da će Novak biti fokusiraniji nego što je to bio slučaj u Majamiju i Dohi. Drugačija je atmosfera, Nole će drugačije pristupiti meču, ali Bautisti će svakako pomoći to što zna da je ranije uspevao da ga pobedi. Verovatno će uspeti malo da iziritira Novaka, ali ne vidim kako tu može da se desi senzacija osim ukoliko Nole ne bude imao baš loš dan ili mu padne koncentracija. Ipak, nikad se ne zna, zato i volimo tenis i gledamo ga – svaki put kada zavežeš pertle i izađeš na teren, želiš da pobediš“.

U drugom polufinalu sastaju se Federer i Nadal, 40. put ukupno, a na Vimbldonu prvi put od čuvenog finala 2008. godine.

“Obojica moraju da igraju na najvišem nivou – dobro se poznaju, nema nikakvih tajni i svako će se naravno najviše oslanjati na svoje najveće vrline. Pre meča na Rolan Garosu, Rodžer je u nekoliko mečeva na brzim podlogama diktirao ritam, ali ovde su uslovi prilično spori“, kaže 41-godišnji Nemac.

U ukupnom skoru Nadal vodi 24-15, ali je pre Pariza Rodžer dobio pet uzastopnih mečeva.

#related-news_0

“Federer je naučio na greškama iz poraza od Nadala, pokušao je nešto da promeni, zaigrao je novim reketom, pristup mu je agresivniji, pogotovo sa bekhend strane. Ali kažem, lopte ne odskaču tako nisko, mislim da to Rafi daje šansu da više koristi njegov ‘teški’ spin i da nametne vrstu igre kakva njemu odgovara – igrao je dobro i prošle godine, a i ove. Očekuje nas otvoren meč, pobediće onaj koji iskoristi svoje šanse“.

Za kraj, pitali smo nekadašnjeg drugog tenisera sveta ko ima mentalnu prednost u tom okršaju.

“Zaista ne znam – Rodžer je osvojio Hale ponovo, i na šljaci je bio sjajan i izgubio je od Nadala na Rolan Garosu u veoma nezgodnim, vetrovitim uslovima. Obojica su u izvrsnoj formi, i Rafa je osvojio Rim i Rolan Garos – u tom smislu nismo mogli da tražimo bolji meč. Svodiće se na sitnice, kao i uvek, možda ode i u pet setova“, zaključio je Has za Sport klub.