35 minuta sa Micićem: Efes pre Reala, ego, SP u Kini…

Sečuan sos 17. jul 201915:39 > 15:41
sport klub

Vasilije Micić, reprezentativac Srbije i jedan od najboljih evropskih plejmejkera, bio je gost Sport kluba dan pred početno okupljanje Orlova, a u 35-minutnom razgovoru govorio je o brojnim temama – sezoni iz snova, svom igračkom razvoju, trenerima, SP u Kini…

Micić je obrazložio zašto je odabrao da ostane u Efesu umesto da pređe u Real Madrid, govorio je o dve godine u Bajernu tokom kojih nije išlo sve po planu, o tome kako je Dejan Radonjić “ispao čovek“ prema njemu, o ogromnom znanju Šarunasa Jasikevičusa, ali i skrivenim trenerskim kvalitetima Ergina Atamana.

Govorio je 25-godišnji košarkaš i o tome kako on definiše samopouzdanje, o eventualnom odlasku u NBA ligu, a potom smo prešli na ono najaktuelnije – Svetsko prvenstvo u Kini. O ključnim sastojcima dobre atmosfere, selektoru Đorđeviću, vrlo jakoj konkurenciji, izostancima Nedovića i Kalinića, ulogi nosioca, saradnji sa Teodosićem…

Mnogi sportisti često govore o dobroj atmosferi kao važnom sastojku uspeha, a iz čega se ona sastoji.

“Kada je 2017. godine bilo EP u Istanbulu, mi nismo imali igrački gledano najbolji sastav, ali smo s složili i razumeli. Malo je utakmica i intenzivno je, pa se često desi da hemija i timski duh nadvladaju individualni kvalitet. To je bio slučaj tada, dosta igrača je nedostajalo. Sada je situcija drugačija, uz to smo dugo zajedno sa istim trenerom, uz veliki individualni kvalitet… Ako se razumemo i ako ne budemo previše sebe opteretili rezultatom, da nešto može lepo da se iznedri“, rekao je Micić i dodao:

“Karakter igrača je mnogo važan za atmosferu. Svako od nas dolazi u reprezentaciju prvenstveno jer to voli. Odrastaš sa željom da budeš deo reprezentacije, svako poštuje svakog podjednako, a naš najveći kvalitet jeste da svoj ego podrediš rezultatu tima – svako od nas bi voleo da daje 20 poena i da ima glavnu ulogu u ekipi, ali kada je mnogo talenta, svako mora da prihvati svoju ulogu zarad uspeha tima jer na kraju će se to samo računati. Ako to uspemo, biće dobro“.

Mnogi već Srbiju vide u finalu sa SAD, ali do tada treba preskočiti mnogo ozbiljnih prepreka.

„Iz Evrope Grčka sa Janisom Adetokumbom na čelu koji je stvarno neverovatan. Tu su i Kalates, Slukas, Printezis, Burusis, ozbiljna ekipa. Oni generalno funkcionišu slično kao mi – ako nema hemije, nema ni rezultata, takav je utisak moj o njima. Litvanija je igrački sjajna, ali mislim da njihov selektor još nema dovoljno iskustva da nosi taj pritisak, mada u Litvaniji kažu da je dobar. Australija uprkos tome što Simons ne igra ima izvanredan tim, baš kao i Kanada čiji sam sastav gledao baš sad – mladi, poletni sa trenerom koji je osvojio titulu u NBA. Španija naravno, Italija, biće mnogo ekipa stvarno dobrih“.

Selektor Đorđević neočekivano je sa spiska izostavio Nemanju Nedovića i Nikolu Kalinića.

„Pročitao sam istog tog dana kada i svi spisak. Iznenadio sam se s obzirom na to koja su oni imena. Negde i razumem šta je trener hteo – ako ih u ovom trenutku ne vidi u 12 u svom sistemu, i za njih i za njega je lakše da im sada saopšti to. Imati slobodno leto i pripremiti se za sezonu podjednako je važna stvar kao i igrati za reprezentaciju, barem po mom mišljenju. Moj najveći napredak je bio kada sam imao slobodno leto. Generalno ne volim te stvari da komentarišem, to su stvari koje odlučuje trener. Oni su dvojica vrhunskih igrača i verujem da će se brzo vratiti u reprezentaciju“.

Kompletan intervju sa Vasom Micićem pogledajte na video snimku: