Obradović za SK: Raznovrsni smo, medalja je realnost

Sečuan sos 2. avg 201911:34 > 11:36
Sport Klub Printscreen

U januaru je napunio 50 godina, Saša Obradović veoma je iskusan trener, a posle rezultatski uspešnog perioda sa Lokomotivom Kubanj usledio je neočekivano gorak razlaz.

Posle kraće pauze, radoholičar kakav jeste, Obradović je u Monaku pronašao novi posao, digao klub iz Kneževine “iz mrtvih“ i na kraju bio na samo pobedu do titule u francuskoj ligi.

Obradović je u prvom delu intervjua za Sport klub govorio o svojim iskustvima kao trenera, filozofiji košarke, načinu na koji pristupa i na koji razgovara sa igračima, a drugi deo razgovora bio je posvećen onome što je neposredno pred nama – o Mundobasketu i očekivanjima od reprezentacije Srbije govorio je čovek koji je u dresu Jugoslavije osvojio šest medalja na velikim takmičenjima, od toga četiri zlatne.

Svetski šampionat na programu je od 31. avgusta do 15. septembra, Srbija je u grupi sa Italijom, Angolom i Filipinima, a Orlovi se svrstavaju među glavne favorite.

“Realna su očekivanja da idemo do medalje. Kojeg će sjaja da bude, to je uvek pitanje. Stvara se normalno i euforija da bi to trebalo da bude najsjajnija i da imamo tim za to. Prvo i osnovno – mnogo je faktora koji utiču na to da li ćeš doći do toga. Važno je da imamo kontinuitet, ovdašnji svet uvek će biti nerealan, sa time čovek treba da se nosi, ali i to je deo zadovoljstva – imaš veću važnost ako ostvariš rezultat, ljudi očekuju najviše“, kaže Obradović za Sport klub i objašnjava kako se boriti sa pritiskom:

Povezano

“Vrlo je jednostavna formula – ne smeš da se fokusiraš na ishod, na ono što će da se desi. Jedini fokus jeste sadašnji trenutak, ono što treba taktički da uradiš ili u smislu odnosa prema treneru i saigraču. Zato i postoji razlika u igračima – vidiš isto telo, isti nivo veštine, ali te male stvare prave razliku“.

Na pitanje šta mu se košarkaški najviše dopada kod Orlova, Obradović odgovara:

“Raznovrsnost. Različiti igrači i napadački i odbrambeno mogu da pokrivaju različite pozicije. Imamo velike bekove koji mogu da čuvaju neke lažne četvorke, centre koji mogu da skaču s pozicije na poziciju. To je i ideja čini mi se Saletova. Kvalitet ove ekipe, osim individualnog talenta, jeste sada već određeni kontinuitet i u radu i u rezultatima. Vasa (Micić) je izdominirao u Evroligi na poziciji plejmejkera, on je prijatno iznenađenje, pričamo o Jokiću, tu je i Bogdan i svi ostali. Imamo razloga da verujemo da su očekivanja velikog rezultata opravdana, i ja sam optimista, verujem u stručni štab i igrače da će biti sposobni da prave velike stvari – ne samo ove godine, već i u budućnosti. Neki sada nisu ni tu, čini mi se da možemo da sastavimo dve dobre reprezentacije“.

Getty Images/Andreas Rentz

Reprezentacija SAD dolazi u pomalo oslabljenom sastavu, a uz Srbiju je tu i niz drugih jakih selekcija – Španija, Grčka, Francuska, Litvanija, Kanada, Australija…

“Vrlo je kompleksno, ne može se izdvojiti jedna reprezentacija. Svako ima dovoljno kvaliteta da se nada medalji. Reprezentacija SAD nije u punom sastavu, ali nismo ni mi bili 1998. u kompletnom sastavu, pa smo opet bili prvaci. Oni imaju veliki izbor igrača, bolje bi bilo za njih uz glavne zvezde, ali ovi igrači su dovoljno dobri da bi imali najveća očekivanja. Uvek je važan ‘momentum‘, ono što se dešava kroz šampionat, povrede, početak i pritisak prvih utakmica, četvrtfinale kao najvažniji meč… To mora malo da se pripremi i pred samo takmičenje, iako sam siguran da su uloge već vrlo jasno raspoređene, barem što se nas tiče. Prilagodljivost je važna za krajnji rezultat“.

Obradović je bio deo reprezentacije u jednom od najslavnijih perioda – sa Jugoslavijom je osvojio olimpijsko srebro 1996, svetsko zlato 1998, zatim tri evropska zlata (1995, 1997, 2001) i bronzu (1999).

“Svi mi pripadnici te generacije već smo mnogo ispričali o tome. Ipak čovek ima sposobnost da vrlo brzo zaboravi. To nije negativno, to je negde tamo i ostalo je tamo, ali ne treba živeti u tom vremenu. Nebitno da li je reč o porazu ili o pobedi. Čovek uči da preboli, ali i da te najlepše delove karijere – što je reprezentativna karijera na koju sam ponosan – svakim danom ponovo opravdavaš i da se dokazuješ. Sve su to lepe godine, ali ne sećam se detalja. Bilo je dosta anegdota, ali mnogo bih bolje mogao da pričam o karakteristikama igrača, i naših i suparničkih. Nekada i zaboravim ko je sve bio u 12. Lepa prošlost koja će ostati možda mojoj deci da se pohvale, a ja imam ambicije i ciljeve, glavni fokus mi je na ono što dolazi“, kaže Obradović za Sport klub.

Kompletan intervju pogledajte na video snimku: