Bjelica za SK: Sujeta je normalna, ali iznad toga smo

Sečuan sos 21. avg 201910:56 > 10:59
Print screen/SK

Kada je on na terenu, cela ekipa je sigurnija. Kontroliše skok, pomaže u organizaciji napada, sposoban je da pogodi, ali i da kreira za saigrače. “Lepak“ tima sa posebnim talentima – Nemanja Bjelica.

Povrede su ga sprečile da bude deo nacionalnog tima na poslednja dva velika takmičenja, nije ga bilo kada su Orlovi uzeli srebro na OI u Riju i na Evrobasketu godinu dana kasnije. Zato je Nemanjina želja pred Svetsko prvenstvo u Kini još veća, a njegova priča sa reprezentacijom počela je još 2009. godine – tada se preko Univerzijade izborio za A tim. Ostalo je istorija…

“Mislim da sam se promenio samo kao igrač, nadam se. Imao sam neki čudan osećaj, bila mi je frka da li ću da prođem, neprestano sam računao hoće li biti mesta za mene u 12. Sada to malo drugačije gledam, a 2009. godine osvojili smo prvu medalju i izlazak na balkon ostao mi je u posebno lepom sećanju. Kao što uvek govorim, uvek je lep osećaj odazvati se pozivu, biti deo reprezentacije i predstavljati je na velikim takmičenjima. Stvarno sam uzbuđen, kao i moji saigrači i stručni štab, naravno i naša cela zemlja“, počinje Bjelica za Sport klub.

Povezano

Posle kratkog izleta u prošlost, vraćamo se u sadašnjost. Reprezentativci Srbije vratili su se iz Atine, gde su na Akropolis kupu pobedili Tursku, Italiju i Grčku.

“Ohrabruje me to što imamo još dosta prostora za napredak. Na okupu smo svi tek desetak dana, bez Jokića smo igrali sa Grčkom, mada su i oni bez Slukasa… Bilo je i domaćinsko suđenje. Nećemo na osnovu tih utakmica da donosimo mnogo zaključaka, ali kažem, možemo još da napredujemo – nadam se najboljem i mislim da ćemo igrati najbolju košarku kada dođe vreme za to“.

Košarkaška reprezentacija oduvek je u Srbiji budila posebne emocije, broj novinara u hodniku hotela jedan je od dokaza za to, a sada razloga za iščekivanje imao još više – uprkos povredama Teodosića i Milosavljevića, Orlovi dugo nisu imali jači tim.

“Radićemo na komunikaciju u odbrani npr, kada igramo sa visokom postavom jer možemo dosta da preuzimamo, što smo i uradili protiv Adetokumba. U napadu imamo dosta individualnog kvaliteta. Ranije nas je uglavnom krasila timska igra – i sada je tako, ali sada kad stane lopta i ne znamo šta ćemo, uvek neko od nas može da iskreira i da postigne koš, što mislim da ranije nije bio slučaj“, kaže 31-godišnji košarkaš Sakramento Kingsa i dodaje:

“Treba još mnogo stvari da se poklopi, da vidimo kako ćemo da funkcionišemo sa dva visoka igrača, recimo Jokićem i Raduljicom. Problem je što ne možemo dugo tako da igramo jer sve ekipe uglavnom igraju nisko. Sa Jokićem smo dobili sasvim novu dimenziju i u napadu i u odbrani, svi se poznajemo dugo. Ne bih voleo mnogo da pričam, da ćemo napasti ovo ili ono, ali jesmo jedni od favorita i ne bežimo od toga. Recimo, i 2005. godine smo imali nikada jaču selekciju, pa se nismo proslavili“.

Foto: KSS/Marko Metlaš

Baš kao što je Bjelica i rekao, veliki individualni kvalitet nosi i izvesna prilagođavanja, tj. kako svima pronaći adekvatnu ulogu koja će se u nekim slučajevima bitno razlikovati od one klupske.

“Igrači moraju da pođu od sebe, da povedu računa i da imaju individualnu odgovornost kada je reč o utakmici i pripremi za nju. Svako od nas je u svom klubu ime, npr. Vasa je bio najbolji plejmejker Evrolige. Sjajna ekipa, odlični igrači, treba svako da preuzme odgovornost i bićemo u redu. Uvek postoji taj ego, sujeta, to je normalno i postoji u svima nama, ali bićemo iznad toga i nećemo imati problem kad dođe takmičenje. Treba da tempiramo formu i da budemo spremni za najvažnije utakmice. Sada imamo još tri pripremna meča, uzbuđen sam, vidim da još nije to to, a dobijamo mečeve“.

Kapiten Miloš Teodosić neće moći da pomogne timu, njegov zamenik biće Miroslav Raduljica, a među najiskusnije spada i Bjelica.

#related-news_0

“Poslednji put sam igrao na velikom takmičenju 2015. godine, promenio sam se i sazreo sam kao igrač, kvalitetniji sam. Nikada nisam bežao od odgovornosti, poštovao sam hijerarhiju kroz reprezentaciju i mislim da sam sada na neki način lider – ne samo na terenu, želim to da budem i van njega. Ipak, ovo je timski sport i niko ne može ništa da uradi sâm. Verujem u ovu ekipu i ostaćemo tim šta god da se desi“.

Jokić, Bogdanović, Bjelica, Marjanović, od skoro i Gudurić, to su srpski igrači koji nastupaju u NBA, a ni ostali sigurno neće imati strah od tima SAD.

“U ovom trenutku ne znam jesmo li mi spremni za Amerikance, ali takođe mislim da u ovom trenutku niko od favorita nije na svom najvišem nivou. Amerikanci su najjači koliko god da su oslabljeni, ali mogu da se pobede – to je uspelo Argentini, mi smo ih dobili 2002. Imamo vremena za to, još je deset dana do SP, dočekaćemo ga spremni i motivisani. Meni je cilj da igram Olimpijske igre sledeće godine. Ne želim da obećavam i da ložim narod, mi se borimo, uzbuđeni smo i znamo da imamo veliku šansu. Povrede su nas zadesile sa Teom i Gagijem, pa nam u ovom trenutku želim da svi ostanemo zdravi i da nema više povreda. Sad smo na Akropolis kupu završili sa deset igrača, nismo mogli da se zagrejemo kao ljudi, ali dobro, kontrolišemo samo ono što je do nas“.

FOTO: KSS

Međutim, daleko od toga da su Amerikanci jedina pretnja – uprkos povredama i otkazima, predstojeće SP (od 31. avgusta do 15. septembra) biće možda i najjače u 21. veku.

“Dobro je što su jače reprezentacije u drugom delu kostura, pa će one da se ‘kolju‘ između sebe. Nisam nikoga gledao, ali jesam pratio rezultate. Po imenima, tu su Francuzi, Grci, Španci, Australijanci, Kanadu ne treba potceniti, nemaju iskustva, ali imaju odlične igrače. Stvarno je jako takmičenje“.

Već dve sezone Miroslav Raduljica igra u Kini, pa će biti domaćin i znaće kako da posavetuje saigrače.

“Radulja je avanturista, a ja sam ga samo pitao za aplikaciju koju treba da skinem kako bih mogao da se čujem sa svojima jer sam pre dve godine sa Minesotom u Kini imao taj problem. Neće biti vremena za obilaženje, nadam se samo da će hrana i uslovi za treninge biti kako treba, samo bih to poželeo“.

Za kraj, pitali smo Nemanju prate li u ekipi šta se piše i kako navijači s nestrpljenjem čekaju početak takmičenja.

“Kako sam stariji, slabo čitam društvene mreže. Nije da me opterećuje, nego nemam ni vremena. Ipak, sad otkad smo se vratili, vidim da ima dosta euforije – ne kažem da ne treba, treba. Ne treba da se plašimo uspeha i da se ograđujemo, imamo sjajnu ekipu i dočekaćemo spremni SP“, zaključio je Bjelica za Sport klub.